Σιγουριά στον ΣΥΡΙΖΑ για καθαρή νίκη στις ευρωεκλογές
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι το θέμα με τον χειρισμό των υποψηφίων έχει παρέλθει και από εδώ και πέρα θα αρχίσει η πολιτική μάχη κατά την οποία θα φανεί η υπεροχή των υποψηφίων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σχετικά με τις πρώτες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι υποψήφιοι του κόμματος στις κεντρικές θέσεις (Δήμος Αθήνας, Περιφέρεια Αττικής) υπολείπονται σε ποσοστά από την εκλογική επιρροή του κόμματος στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τονίζουν ότι είναι αρκετά νωρίς για συμπεράσματα, αφού, ειδικά, ο Γ. Σακκελαρίδης για τον Δήμο της Αθήνας έχει ακόμα χαμηλή αναγνωρισιμότητα και στη μακρά προεκλογική περίοδο που θα ακολουθήσει, η σημερινή εικόνα θα αντιστραφεί.
Πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πορεία προς τις εκλογές του Μαΐου, θα ρίξει το βάρος του στην πολιτική επί της ουσίας αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και ήδη τα επιτελεία του εκτιμούν ότι η νίκη στις ευρωεκλογές θα είναι καθαρή έναντι της συγκυβέρνησης, ενώ δεν είναι τόσο αισιόδοξοι για το πόσο ευδιάκριτη θα είναι η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Εκτός όμως από το μέτωπο προς τη συγκυβέρνηση, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένοι να απαντούν πλέον επιθετικά και προς την ηγεσία του ΚΚΕ, η οποία τους προσάπτει την κατηγορία ότι είναι η επερχόμενη πολιτική δύναμη που θα διαχειριστεί τα αδιέξοδα του συστήματος.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλ. Τσίπρας, στην ομιλία του στο ΑΚΡΟΠΟΛ, κατηγόρησε την ηγεσία του ΚΚΕ ότι αναπαράγει τις συκοφαντίες της ΝΔ κατά του ΣΥΡΙΖΑ και έσπευσε να κάνει «άνοιγμα» στους ψηφοφόρους του Περισσού, δηλώνοντας ότι «σε όποια γωνιά της Ελλάδας, αν στον δεύτερο γύρο δεν βρεθούν δυνάμεις που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο υποψήφιος του ΚΚΕ ενάντια σε κυβερνητικό υποψήφιο, εμείς θα στηρίξουμε τον υποψήφιο του ΚΚΕ. Αν δε ιδιαίτερα βρεθεί υποψήφιος του ΚΚΕ ενάντια σε φασίστα θα δώσουμε μάχη με όλες μας τις δυνάμεις για να υψώσουμε ασπίδα προστασίας της δημοκρατίας χωρίς δισταγμό, χωρίς δεύτερη κουβέντα, χωρίς δισταγμούς».
Στην Κουμουνδούρου αναλύουν την τακτική της συγκυβέρνησης για το επόμενο διάστημα και αξιολογούν τις πληροφορίες περί «σκληρών διαπραγματεύσεων» με την «τρόικα», ενώ ταυτοχρόνως ξεκαθαρίζουν ότι στην ουσία πρόκειται για «διαπραγματεύσεις για την εκτέλεση του Μνημονίου χωρίς εκπτώσεις και χωρίς παρεκκλίσεις».
Ο πρωθυπουργός, λένε, πιέζει τους υπουργούς να τρέξουν γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις που ζητά η «τρόικα» και η εντολή του είναι πλήρως στοιχισμένη με τη δήλωση απόλυτης συμμόρφωσής του στο Μνημόνιο, την οποία είχε κάνει πριν από ένα μήνα στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.
«Πρέπει να πιάσουμε τους στόχους μας χωρίς εκπτώσεις και χωρίς παρεκκλίσεις», είχε πει τότε.
Τουλάχιστον, υπογραμμίζουν καυστικά, ο Γ. Στουρνάρας θα πρέπει να νιώθει ευτυχής που το μοναδικό διαπραγματευτικό χαρτί του -η απειλή του ερχομού κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ- έχει μεγαλύτερη αξία από ποτέ, λόγω των αναμενόμενων αποτελεσμάτων των επικείμενων εκλογών και τονίζουν:
«Από τις πρώτες επισκέψεις της ”τρόικας” το είχε αναδείξει στο μεγαλύτερο του όπλο, απειλώντας τους απεσταλμένους της ”τρόικας” ότι αν συνεχίσουν έτσι θα συνομιλούν σύντομα με τον Τσακαλώτο».
Πάντως, λένε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να χειριστεί τα ζητήματα αυτά με ριζικά διαφορετικό τρόπο και για αυτό τονίζουν πως ο Αλ. Τσίπρας προειδοποίησε κυβέρνηση και εταίρους: «Η κυβέρνηση δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα με ένα νέο Μνημόνιο», «πρέπει να γνωρίζουν πως σε ό,τι μας αφορά προεκλογικά τετελεσμένα δεν θα τα αποδεχθούμε».
Αυτές τις μέρες, προειδοποιούν, ένας ακόμη διεθνούς φήμης οργανισμός, το think tank Bruegel, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν «βγαίνει» ως έχει και ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να δανειστεί με ανεκτό (αρκετά μικρό) επιτόκιο ως τα τέλη του 2014, αφού προτείνει νέο δάνειο 40 δισ. ή πάγωμα των αποπληρωμών των ομολόγων που κατέχει ο EFSF έως το 2030 (αντί του 2023 που ισχύει ως σήμερα).
Σύμφωνα δε με ανεπίσημο σημείωμα που διένειμε την Παρασκευή η Κουμουνδούρου:
«Προς το παρόν, η κυβέρνηση έχει μπροστά της να υλοποιήσει πληθώρα «διαρθρωτικών» μέτρων νεοφιλελεύθερης λογικής, όπως οι προτάσεις του ΟΟΣΑ, οι απολύσεις και η διαθεσιμότητα χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, η απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Ακόμη, εκκρεμούν η κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και η ολοκλήρωση των stress test.
Παράλληλα, συνεχίζεται η καταρράκωση του success story που δεν αντιστοιχίζεται σε τίποτα από αυτά που ζει στην καθημερινότητά του ο έλληνας πολίτης (όπως η αυθόρμητη μετατροπή του κεράσματος στη Βαρβάκειο… σε συσσίτιο).
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μικρή αξία έχει, καθώς επιτυγχάνεται, κυρίως, χάρη στη ραγδαία πτώση των εισαγωγών (λόγω της πτώσης της εγχώριας ζήτησης) και στην άνοδο του τουρισμού (που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εξωγενείς παράγοντες).
Αντιθέτως, οι εξαγωγές σημείωσαν οριακή αύξηση, κάτω από τους στόχους που είχαν τεθεί.
Αξίζει, επιπλέον, να σημειωθεί η πρωτοφανής αύξηση των εισπράξεων της γενικής κυβέρνησης (κατά 2,5 δισ.) στο ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων.
Ο παραγωγικός ιστός της οικονομίας σιγά σιγά καταρρέει. Αυτή την εβδομάδα, δύο μεγάλες χαλυβουργικές εταιρείες (Χαλυβουργική, Χαλυβουργία Ελλάδος) ανακοίνωσαν μειώσεις προσωπικού που ισοδυναμούν με λουκέτο.
Τόνισαν, δε, στις ανακοινώσεις τους ότι το υψηλό κόστος ενέργειας είναι μια από τις βασικότερες αιτίες της πορείας τους. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες παραγωγής αλουμινίου προειδοποίησαν ότι αν δεν επιλυθεί το ζήτημα αυτό και ο δικός τους κλάδος δεν θα αντέξει.
Η πορεία της ανεργίας εξακολουθεί να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με τελευταία τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Νοέμβρη να την ανεβάζουν στο 28%. Αυξανόμενη πορεία ακολουθεί και το χρέος που -σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους- έφτασε στα 321,4 δισ., αυξημένο κατά 15,9 δισ. μέσα σε έναν χρόνο».
Αγκάθι και το Κυπριακό;
Στο μεταξύ, οι ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό με τη συμφωνία για το Κοινό Ανακοινωθέν μπορεί να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια νέα διαίρεση επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι από εδώ και πέρα σε κάθε σοβαρό πολιτικό ζήτημα, θα αναδεικνύονται οι στρατηγικές διαφορές της πλειοψηφίας με τη μειοψηφία της Αριστερής Πλατφόρμας.
Υπενθυμίζεται ότι το 2004, ο τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ του 3,5%, έστω και με διαφωνίες, είχε ταχθεί υπέρ του Σχεδίου Ανάν. Σήμερα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ, που απευθύνεται σε ένα ευρύτερο ακροατήριο και βρίσκεται στον προθάλαμο της κυβέρνησης, είναι πιο προσεκτικός στον δημόσιο λόγο του, αν και άρχισαν ήδη να διαφαίνονται οι πρώτες αποκλίσεις.
Συγκεκριμένα, 23 στελέχη του κόμματος (μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτές) έσπευσαν να δημοσιοποιήσουν δήλωση με την οποία διαφωνούν -επί της ουσίας- με τις δρομολογημένες επιλογές, χαρακτηρίζοντας τα όσα περιγράφονται στο Κοινό Ανακοινωθέν ως απαράδεκτα, αφού οδηγούν στην κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στον έλεγχο του φυσικού αερίου της περιοχής από τα ποικίλα συμφέροντα που ενδιαφέρονται για την εκμετάλλευσή του.
Η ηγεσία του κόμματος και το επιτελείο του Αλ. Τσίπρα κρατούν χαμηλούς τόνους και δεν βιάζονται να προβούν σε οριστικές εκτιμήσεις, περιμένοντας την έκβαση των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το «αδελφό κόμμα» ΑΚΕΛ το οποίο, έστω και με επιφυλάξεις, είδε θετικά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Γιάννης Φωτούλας