Σε 27 μήνες αλλάξαμε 5 Αρχηγούς Στρατού

Και αν ο στρατηγός Ζαζιάς παραιτήθηκε τον Ιούλιο του 2012, τόσο η αποστρατεία του στρατηγού Γκίνη, επτά μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, όσο και του στρατηγού Τσέλιου, 11 περίπου μήνες μετά, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με την κοινή λογική, όταν μάλιστα γίνονται από την ΙΔΙΑ κυβέρνηση. Γιατί πολύ απλά, οι συχνές αλλαγές σημαίνουν ότι το ΚΥΣΕΑ έκανε λάθος στις πρότερες επιλογές…

Έτσι, λοιπόν, ο πρώην ΥΕΘΑ Πάνος Παναγιωτόπουλος, τον Ιούλιο του 2012 πρότεινε στο ΚΥΣΕΑ για Α/ΓΕΣ τον Κώστα Γκίνη. Στην πορεία (ανεξήγητα) ο υπουργός άλλαξε γνώμη, αποστράτευσε τον Γκίνη και πρότεινε τον Τσέλιο. Λίγους μήνες μετά, παραλαμβάνει ΥΕΘΑ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος (επίσης ανεξήγητα) φαίνεται ότι δεν τα βρίσκει με τον Τσέλιο, τον αποστρατεύει έτσι απλά… και προτείνει Μανωλά. Τι κι αν από τον Νοέμβριο του 2011 ο Στρατός έχει αλλάξει πέντε Αρχηγούς, τι κι αν ό,τι πάει να δημιουργήσει ο κάθε νέος Αρχηγός σταματάει εν τη γενέσει του, τι κι αν ο Στρατός -και δικαίως- βρίσκεται σε τρικυμία και αρρυθμία, οι πολιτικοί μας ταγοί δεν καταλαβαίνουν τίποτε… Ψάξαμε λοιπόν και βρήκαμε ότι σε καιρό ειρήνης, καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει αλλάξει πέντε Αρχηγούς Στρατού σε 27 μήνες. Εμείς, για άλλη μια φορά, πρωτοτυπούμε! Και κάτι ακόμα, μπορεί να είναι σύμπτωση, αλλά είναι γεγονός ότι επί των ημερών του, ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωσταράκος «άλλαξε» τέσσερις Αρχηγούς Στρατού…

Το παρασκήνιο…

Ήδη από τα μέσα Ιανουαρίου, είχε διαδοθεί στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» ότι οι φετινές κρίσεις θα περιορίζονταν στην αλλαγή ενός Αρχηγού. Αρκετοί ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι θα άλλαζε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο οποίος έχει μπει στον τρίτο χρόνο θητείας, με προοπτική να τον διαδεχθεί ο «εκλεκτός» του συστήματος Α/ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος θα παρέδιδε με τη σειρά του στον Αρχηγό Στόλου αντιναύαρχο Παναγιώτη Λίτσα. Όμως, ο Κωσταράκος -που διατηρούσε και διατηρεί καλή σχέση με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο- έπεισε το «σύστημα» ότι ήταν αναντικατάστατος (και μάλλον είναι αλήθεια) τουλάχιστον μέχρι το τέλος της ελληνικής προεδρίας. Βλέπετε, ο στρατηγός Κωσταράκος έχει τεράστια νατοϊκή εμπειρία και γνωρίζει από πρώτο χέρι τα θέματα ΝΑΤΟ και ΕΕ. Έτσι, λοιπόν, μοιραία (αφού κρίσεις χωρίς αλλαγή Αρχηγού δεν νοούνται), ο «κλήρος» έπεσε στον πιο «αδύναμο κρίκο» που ήταν ο στρατηγός Αθανάσιος Τσέλιος. Ένας αξιωματικός που έγινε Αρχηγός από «σπόντα» -μάλιστα κάποιοι γνωρίζοντες λένε ότι ήταν στους προς αποστρατεία το 2012- και ο οποίος πέρσι διαδέχτηκε στην ηγεσία τον ικανότατο στρατηγό Κώστα Γκίνη. Όμως, ο Τσέλιος εξελίχθηκε σε καλό Αρχηγό, αξιοπρεπή, μετρημένο, με επιχειρησιακό προσανατολισμό, προσπάθησε στους λίγους μήνες που του δόθηκαν να προωθήσει την επιχειρησιακή εκπαίδευση και να σταθεί δίπλα στο προσωπικό. Όμως -όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές- η απειρία του στα νατοϊκά και ευρωπαϊκά θέματα, η μη καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας και η… ελληνική προεδρία, ήταν τα προσχήματα για την αποστρατεία του… Μα, καλά, το ΚΥΣΕΑ, όταν πριν από 11 μήνες του εμπιστευόταν τη θέση, αυτά δεν τα γνώριζε; Πολύ θα θέλαμε την απάντηση…


Σχολιάστε εδώ