Πουλάνε παλάτια που έχουν χαρακτηριστεί μνημεία από τον ίδιο τον Σαμαρά

Προς μεγάλη χαρά των Άγγλων, που θα έχουν να λένε και να απαντούν στον διάσημο ηθοποιό Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των κλεμμένων Μαρμάρων του Παρθενώνα: «Να γιατί δεν τους τα δίνουμε, γιατί θα τα πουλήσουν και αυτά». Για να θολώσουν, μάλιστα, τα νερά στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ (του Οργανισμού ξεπουλήματος), τα παλάτια αυτά που βρίσκονται στην Κέρκυρα τα αποκαλούν «ακίνητο» (!) (αγροτεμάχιο…) χωρίς να αναφέρουν λέξη για τους θησαυρούς που έχουν μέσα (!), προκειμένου να τα πάρουν οι αετονύχηδες τζάμπα.

Σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν το ξεπούλημα του «αγροτεμαχίου» 88 στρεμμάτων (στην πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται ότι η έκταση είναι 77.000 τ.μ. περίπου), που βρίσκεται στην Κάτω Κορακιάνα, έξι Κερκυραίοι κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακυρώσεως η οποία συζητήθηκε την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου στο Δ΄ Τμήμα, όπου προήδρευε ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ κ. Δ. Πετρούλιας και εισηγήτρια ήταν η πάρεδρος κυρία Μ. Σωτηροπούλου. Πληρεξούσιος των αιτούντων ήταν ο δικηγόρος Αθηνών κ. Α. Θωμόπουλος, ο οποίος κατέθεσε και ανέπτυξε στο ακροατήριο, κατά την εμπεριστατωμένη αγόρευσή του, τα επιχειρήματα μακράς γνωμοδότησης (30 σελίδων συν φωτογραφίες και άλλα σχετικά) της καθηγήτριας και προέδρου του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) κ. Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου. Με τη γνωμοδότηση αυτή υποστηρίζεται, από άποψη τόσο εθνικού όσο και ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου, η ακύρωση της πράξης μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ της έκτασης αυτής. Η Κάτω Κορακιάνα, που χαρακτηρίζεται ψευδώς ως «αγροτεμάχιο», περιλαμβάνει τρία παλάτια (castelli): Μιμπέλι, Μιμπελίνο και Μιμπελέτο. Ειδικά το Μιμπελέτο αποτελεί παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης και περιέχει έργα τέχνης ανυπολόγιστης αξίας (Δομ. Θεοτοκόπουλου (;), Γ. Ιακωβίδη, Νικ. Λύτρα, Ν. Γύζη, Κ. Παρθένη (πολλά έργα), Γ. Μόραλη κ.ά.).

Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΤΑΙΠΕΔ, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά για το τι έχουν μέσα τα τρία παλάτια! Τυχαίο; Όχι βέβαια. Η υποβολή των προσφορών ορίζεται ότι πρέπει να γίνει μέχρι τις 7 το βράδυ της 30ής Απριλίου 2014.

Για ποιόν άραγε προορίζεται αυτό το «αγροτεμάχιο»;

Όλοι οι Κερκυραίοι περιμένουν εναγωνίως την απόφαση του Δικαστηρίου. Η απόφαση αυτή θα έχει αντίχτυπο και σε άλλα «ξεπουλήματα», τα οποία έχουν ανατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, θεσμό που καμία άλλη χώρα, πλην της Ελλάδας, δεν έχει αποδεχθεί.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε όλη την Κέρκυρα, πόλη και χωριά, πραγματοποιείται σωρεία εκδηλώσεων διαμαρτυρίας διαφόρων μορφών και ειδών. Η Κέρκυρα πρέπει να αποτελέσει αξιομίμητο παράδειγμα και για άλλες περιοχές της Ελλάδας που ξεπουλιούνται. Να σημειωθεί ότι η γνωμοδοτούσα καθηγήτρια και πρόεδρος του ΙΜΔΑ, κα Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, όπως πάντοτε, δεν πήρε αμοιβή για τη σύνταξη της γνωμοδότησής της.


Σχολιάστε εδώ