Ποιοι υπουργοί είναι στη μαύρη λίστα του Μαξίμου

Οι τελευταίες πληροφορίες συνδέουν άμεσα τις ανακοινώσεις του κ. Σαμαρά με τις εξελίξεις στην οικονομία και συγκεκριμένα με την απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης (εντός του Μαρτίου). Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι το γεγονός αυτό θα σημάνει το τέλος της θητείας του Γ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, αφού ουσιαστικά θα έχει ολοκληρώσει την αποστολή του. Η επικύρωση του πλεονάσματος είναι θέμα της Eurostat, ενώ οι συζητήσεις για τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους έχουν -ως φαίνεται- μετατεθεί για μετά το καλοκαίρι. Με βάση πάντα τις ίδιες πληροφορίες, τον κ. Στουρνάρα θα διαδεχτεί πολιτικό πρόσωπο, προερχόμενο από τη Νέα Δημοκρατία. Υπενθυμίζεται ότι κατά καιρούς έχει συζητηθεί το όνομα του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Χρ. Λαζαρίδη, ενώ δεν πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο το υπουργείο να αναλάβει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς.

Αλλαγές θα υπάρξουν σε αρκετά υπουργεία καθώς ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, ειδικότερα εκείνα που έχουν εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις με την «τρόικα», παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης. Κάτι που έχει αντίκτυπο στον συντονισμό και την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής μηχανής. Κατά συνέπεια, μια ανανέωση κρίνεται απαραίτητη προκειμένου η κυβέρνηση να αποκτήσει μια νέα δυναμική όχι μόνον εν όψει εκλογών (του Μαΐου), αλλά και διότι αμέσως μετά ξεκινάει μια νέα περίοδος για τη χώρα – σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Αν κι εφόσον τα αποτελέσματα των εκλογών, ιδίως των ευρωεκλογών, δεν θα είναι τέτοια που θα αλλάζουν άρδην συνθήκες και καταστάσεις.

Η αλλαγή του υπουργού Οικονομικών θα είναι ασφαλώς το «σήμα κατατεθέν» του ανασχηματισμού και δεν θα είναι λίγοι εκείνοι -εντός κι εκτός κυβέρνησης- που θα ανακουφιστούν με την αποχώρηση του κ. Στουρνάρα. Την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση θα δει πιθανότατα και ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης ο οποίος χρεώνεται διάφορες αστοχίες, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν ατονήσει οι προσπάθειές του. Στη «μαύρη λίστα» του Μεγάρου Μαξίμου μπήκε τελευταία ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλος, λόγω της στάσης του σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η υπόθεση με το γάλα αλλά και τις διεκδικήσεις των αγροτών. Οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά τον κατηγορούν ότι συμπεριφέρεται λιγότερο ως υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και περισσότερο ως εκπρόσωπος των αγροτών. Ως εκ τούτου, οι πιθανότητες να βρεθεί εκτός Υπουργικού Συμβουλίου είναι ισχυρές. Όπως επίσης και για τον υπουργό Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη. Το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ήταν καλό εδώ και πολύ καιρό για εκείνον, αλλά τα δραματικά γεγονότα στο Φαρμακονήσι με τους λαθρομετανάστες και κυρίως οι χειρισμοί του ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι! Αποδέκτης σοβαρών παραπόνων για τον τρόπο λειτουργίας αλλά και τη δημόσια συμπεριφορά του Άδ. Γεωργιάδη έχει γίνει ο πρωθυπουργός, αλλά κανείς δεν γνωρίζει ποιες είναι οι προθέσεις του. Ο τελευταίος πιστώνεται την τόλμη του να συγκρουστεί με συμφέροντα, επιχειρηματικά και συνδικαλιστικά στον χώρο της υγείας, ωστόσο οι επικριτές του επισημαίνουν ότι το κάνει με άγαρμπο τρόπο και έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. «Είναι συγκρουσιακός και με τον τρόπο που αντιδρά, ακόμη κι όταν έχει δίκιο, βγαίνει… εκτεθειμένος», τονίζουν.

Αμετακίνητοι πρέπει να θεωρούνται οι υπουργοί Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος, Δημόσιας τάξης Ν. Δένδιας (κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένος), Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης (έχει μπροστά του και τις εκλογές), Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου (αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή).

Ερώτημα αποτελεί το ποια θα είναι η θέση του Βενιζέλου σε έναν ανασχηματισμό και αν θα αλλάξει τους νυν πράσινους υπουργούς, και στην περίπτωση αυτή ποιοι θα μπουν.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ