Παίρνει πάνω του ο Σαμαράς τις εκλογές

Ο αρχικός σχεδιασμός που προέβλεπε διακριτική στήριξη εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας συγκεκριμένων υποψηφίων, ούτως ώστε να αποφορτιστούν κομματικά και να αναδειχθεί το ανεξάρτητο (αυτόνομο) των υποψηφιοτήτων, εγκαταλείφθηκε αναγκαστικά λόγω της δυσοίωνης κατάστασης που έτεινε να διαμορφωθεί.

Και που απειλούσε να θέσει εκτός τροχιάς τα πλάνα και τους στόχους που έχει θέσει η ηγεσία στο πεδίο των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση. Βασικοί λόγοι για την αλλαγή πλεύσης: Η απροθυμία των κορυφαίων στελεχών, υπουργών και βουλευτών, να συμμετάσχουν ενεργά στην προεκλογική μάχη, πόσω μάλλον όταν ορισμένοι εξ αυτών, στο παρασκήνιο, «υπονομεύουν» τις επιλογές της Λ. Συγγρού. Και η αυξημένη ένταση που προκαλούν στο εσωτερικό της παράταξης οι διπλές υποψηφιότητες και οι τοπικού χαρακτήρα διενέξεις.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι υπέρ του Άρη Σπηλιωτόπουλου για τον Δήμο Αθηναίων έχουν ως τώρα ταχθεί ανοιχτά μόνον δύο από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (Ν. Μηταράκης, Φ. Πιπιλή) που εκλέγονται στην Α’ Αθηνών. Οι υπόλοιποι είτε αποφεύγουν να πάρουν θέση, είτε τηρούν ίσες αποστάσεις (Κυρ. Μητσοτάκης), είτε στη… χειρότερη περίπτωση προσανατολίζονται να στηρίξουν την υποψηφιότητα του «αντάρτη» Ν. Κακλαμάνη. Στην προσπάθεια του κ. Σπηλιωτόπουλου δεν συμβάλλουν προφανώς βουλευτές (Άδ. Γεωργιάδης, Κυρ. Μητσοτάκης) που κατά… σύμπτωση πολιτεύονται στην ίδια εκλογική περιφέρεια (Β’ Αθηνών) και του ζητούν να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα.

Την ίδια στιγμή διφορούμενα είναι τα μηνύματα που φθάνουν από το καραμανλικό στρατόπεδο, γεγονός που αναζωπυρώνει το κλίμα καχυποψίας στο Μέγαρο Μαξίμου. Αδιευκρίνιστο παραμένει και ποια ακριβώς στάση θα τηρήσει η μητσοτακική πτέρυγα, η οποία πάντως έχει αποδυναμωθεί σε μεγάλο βαθμό. Διαφορετικής φύσεως, αλλά εξίσου σοβαρά είναι τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στον Δήμο Πειραιά και την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Σε βαθμό που κατέστη αναγκαία και επιτακτική η παρέμβαση σε όλα τα μέτωπα του ίδιου του κ. Σαμαρά, ούτως ώστε να σταλεί ένα σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, αυτό της πανστρατιάς και της κοινής προσπάθειας. Προκειμένου έτσι να αμβλυνθεί το κλίμα εσωστρέφειας και ηττοπάθειας που εξαπλωνόταν στην παράταξη.

Μηνύματα

Η αρχή έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο όταν ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε το Άγιο Όρος, συνοδευόμενος από τους υποψήφιους για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Γ. Ιωαννίδη και τον Δήμο Θεσσαλονίκης Στ. Καλαφάτη. Δεν περιορίσθηκε ωστόσο εκεί, αφού τρεις ημέρες αργότερα κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τους είκοσι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που εκλέγονται στη Κ. Μακεδονία και τους ζήτησε να στηρίξουν με όλες τις δυνάμεις τους τον κ. Ιωαννίδη. Ο κ. Σαμαράς επισήμανε μεταξύ άλλων ότι, ναι μεν οι εκλογές είναι για την τοπική αυτοδιοίκηση, σε ορισμένες όμως περιπτώσεις τα αποτελέσματα θα στείλουν σαφές πολιτικό μήνυμα. «Η περιφέρεια πρέπει να κερδηθεί πάση θυσία», υπογράμμισε. Την ίδια ημέρα (Τετάρτη) ο πρωθυπουργός δέχθηκε στο γραφείο του τον κ. Σπηλιωτόπουλο και συζήτησε μαζί του το πρόγραμμά του για την Αθήνα το οποίο θα παρουσιάσει στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε τόσο η επιμονή του Ν. Κακλαμάνη να κατέβει υποψήφιος, όσο και η στάση που τηρούν υπουργοί και βουλευτές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες και προς αυτή την κατεύθυνση σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις πιθανότητες ενός θετικού αποτελέσματος στον κεντρικό δήμο της χώρας. Εξ ου και εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε αισιόδοξος ότι «η Αθήνα μπορεί ν’ αλλάξει, μπορεί να γυρίσει σελίδα». Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δεν συγκλίνουν -προς το παρόν τουλάχιστον- με την εκτίμησή του.

Άρον-άρον…

Ιδιαιτερότητες παρουσιάζει η περίπτωση του Δήμου Πειραιά, όπου ο νυν δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος διατηρεί υψηλή δημοτικότητα (δημοφιλία), ωστόσο υπάρχουν παράγοντες με μεγάλη επιρροή στην περιοχή που αμφισβητούν την υποψηφιότητά του. Εντελώς αιφνιδιαστικά, την περασμένη Τρίτη, ο κ. Σαμαράς κατέβηκε στον Πειραιά, γευμάτισε με τον κ. Μιχαλολιάκο και έπλεξε το εγκώμιό του για το έργο που επιτέλεσε την προηγούμενη τετραετία. Επισήμανε δε, ότι, έναν επιτυχημένο δήμαρχο δεν τον αλλάζεις, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους όσοι προβάλλουν αντιρρήσεις στην υποψηφιότητά του. Κυρίως προς την πλευρά του ιδιοκτήτη της ομάδας του Ολυμπιακού Β. Μαρινάκη με τον οποίο ο κ. Μιχαλολιάκος βρίσκεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση.

Πήρε τον Μαρινάκη

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός επικοινώνησε πέραν της μιας φοράς με τον κ. Μαρινάκη, αλλά παραμένει αδιευκρίνιστο αν το μέτωπο έκλεισε ή απλώς συμφωνήθηκε να πέσουν -δημόσια τουλάχιστον- οι τόνοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλευρά του Ολυμπιακού μέχρι κάποια στιγμή προωθούσε την υποψηφιότητα του κ. Μώραλη, αλλά στις μυστικές δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν συγκέντρωσε μονοψήφιο ποσοστό και μηδενικές πιθανότητες να διεκδικήσει με αξιώσεις τον δήμο. Το άλλο αγκάθι που έχει να αντιμετωπίσει ο κ. Μιχαλολιάκος, στις εκλογές του Μαΐου, έχει να κάνει με τον αντιδήμαρχο Γ. Μελά, ο οποίος το 2010 είχε αναδειχθεί πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος και ο οποίος παραιτήθηκε για να κατέβει με δικό του συνδυασμό (αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στη σελ. 21). Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις «προβλέπουν» ως αντιπάλους για τον Β΄ Γύρο τους Β. Μιχαλολιάκο και Θ. Δρίτσα (ΣΥΡΙΖΑ), με τον πρώτο να κινείται κοντά στο 28- 30% και τον δεύτερο να συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή ποσοστό πέριξ του 15%.


Σχολιάστε εδώ