Μεγάλος προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ για το τι κάνουμε…

Κορυφαία και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικά, για την ώρα τουλάχιστον, να «συνωστιστούν» στο ευρωψηφοδέλτιο κυνηγώντας σταυρό προτίμησης, καθώς, όπως λένε, κάτι τέτοιο πιθανόν θα σήμαινε επανανομιμοποίηση της ίδιας αδιέξοδης πολιτικής και της ηγετικής ομάδας. Ωστόσο, κάποια στελέχη κάνουν και δεύτερες σκέψεις καθώς επισημαίνουν πως μια ενδεχόμενη συμμετοχή τους στο ευρωψηφοδέλτιο και ένα μεγάλο ποσοστό σταυρών που θα λάμβαναν, θα τους άνοιγε τον δρόμο να θέσουν ευθέως θέμα αλλαγής ηγεσίας την επομένη της αναμέτρησης.

Ωστόσο, στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν και πολύ απαισιόδοξες σκέψεις, αλλά και σενάρια ακόμα και για «λουκέτο στο ιστορικό κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, για να αποφευχθεί ακόμα μεγαλύτερος ευτελισμός στις εθνικές εκλογές». Με βάση αυτό το σενάριο, ένας αριθμός από ιστορικά στελέχη, σε κύκλο συζητήσεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα, εξετάζουν σοβαρά το σενάριο, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και αν καταγραφεί μη αναστρέψιμη πορεία για το ΠΑΣΟΚ, το ιστορικό κόμμα να διακηρύξει αμέσως το τέλος του κύκλου του και να σταματήσει τη λειτουργία του ώστε να αποφύγει ακόμα μεγαλύτερο εξευτελισμό και «να μείνει έστω και μια θετική νότα από την πολύχρονη παρουσία του και τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην πολιτική σκηνή».

Πάντως, ο μεγαλύτερος αριθμός στελεχών και βουλευτών φαίνεται να προκρίνει τη λύση της διατήρησης του ΠΑΣΟΚ, με άμεση αλλαγή ηγεσίας και πολιτικής, καθώς υπάρχει η εκτίμηση πως «αν φύγει από την ηγεσία ο Ευ. Βενιζέλος και επαναπροσδιοριστεί η πολιτική του κόμματος, θα υπάρξει τουλάχιστον μια ύστατη ευκαιρία για πολιτική και εκλογική επιβίωση του κόμματος».

Στο μεταξύ και παρά τις πιέσεις -από τις Βρυξέλλες- των Ευρωσοσιαλιστών για να κλείσει άμεσα το θέμα της κοινής καθόδου, κατ’ αρχάς στις ευρωεκλογές, του ΠΑΣΟΚ με διάφορες κινήσεις από τον χώρο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς (πρωτοβουλία «58» κ.ά.) το όλο εγχείρημα φαίνεται να είναι ακόμα μετέωρο, αφού η επιλογή του κ. Βενιζέλου να υπάρξει σταυρός προτίμησης στις ευρωεκλογές δημιούργησε νέες εντάσεις και αντιπαραθέσεις.

Αν και τις τελευταίες μέρες υπήρξαν συνεχείς συνεννοήσεις ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τους «58», αλλά και διάφορες άλλες ομάδες που κινούνται στην Κεντροαριστερά (Δυναμική Ελλάδα του Ηλία Μόσιαλου, Συμφωνία για τη νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου), ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις δημοσίως διατυπωμένες αμοιβαίες διαβεβαιώσεις για σύμπνοια, στο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων, το σκηνικό θυμίζει καζάνι που βράζει. Η πλειοψηφία των «58» θεωρεί πως ο κ. Βενιζέλος τους έχει «αδειάσει» με την αλλαγή του μοντέλου διεξαγωγής των ευρωεκλογών. Πολλά στελέχη των «58» δηλώνουν αποφασισμένα να παίξουν τα ρέστα τους με τη διαμόρφωση της λίστας, «μπλοκάροντας» ακόμη και υποψηφιότητες στελεχών που θεωρούν ότι δεν συνάδουν με τα συμφωνηθέντα κριτήρια της ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού και της ανάδειξης νέων στελεχών.

Από τη δική της πλευρά η Χαριλάου Τρικούπη, υπογραμμίζει ότι δεν κάνει αποδεκτά τελεσίγραφα και απειλές περί βέτο, συστήνοντας εκατέρωθεν σεβασμό και ισοτιμία.

Τα τελευταία 24ωρα, πάντως, είναι πολύ έντονες οι πιέσεις από τις Βρυξέλλες, καθώς η Ευρωσοσιαλιστική Ομάδα διαμηνύει ότι δεν μπορεί να αναμένει για πολύ ακόμα τις εξελίξεις στο χώρο της ελληνικής Κεντροαριστεράς και πιέζει να υπάρξουν αποφάσεις και πρωτοβουλίες μέχρι τις 10 Μαρτίου, όσον αφορά το σχήμα που θα κατέλθει στις ευρωεκλογές υπό την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Όπως τόνιζαν στελέχη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και των «58», στόχος όλων είναι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να υπάρχει η τελική συμφωνία για το πλαίσιο της συνεργασίας, εν όψει της κοινής καθόδου στις ευρωεκλογές.

Ωστόσο, στην τελευταία συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ με τους «58» δεν συζητήθηκαν πρόσωπα όσον αφορά το ευρωψηφοδέλτιο ούτε και τα θέματα του ονόματος και των συμβόλων του. Η συζήτηση επικεντρώθηκε αφενός στο γενικό πλαίσιο και τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να εκπέμπει το εγχείρημα της συνεργασίας και το ευρωψηφοδέλτιο και αφετέρου στη θεματολογία της συνδιάσκεψης που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Μαρτίου.

Ως προς τον χαρακτήρα της συνδιάσκεψης, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν ότι συζητήθηκε η διακήρυξη για το συνεργατικό σχήμα και πως κεντρικό θέμα θα αποτελούν οι ευρωεκλογές, ενώ το δεύτερο μέρος της συνδιάσκεψης θα αφορά στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, με βασικό πρόταγμα, ως προς αυτές, την ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης και το να έχουν τον «πρώτο λόγο» οι τοπικές κοινωνίες.

Ως προς το ευρωψηφοδέλτιο, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις ώστε να είναι συναινετικό, ενωτικό, ανανεωτικό και αξιοκρατικό, συμπληρώνοντας πως το ζήτημα είναι πώς αυτό θα γίνει πράξη και ότι η συζήτηση πρέπει να προχωρήσει. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, συζητήθηκε και η διαμόρφωση ενός κώδικα εσωτερικής δεοντολογίας των υποψηφίων που θα πρέπει να υπάρξει μετά τη συνδιάσκεψη και μετά τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου.


Σχολιάστε εδώ