Θέλουν να κλείσουν και το Ωνάσειο;
Αφαίμαξη που ξεκινάει από την απαίτηση έκπτωσης σε ποσοστό 35% των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς το Ωνάσειο, που σε χρήμα σημαίνει απώλεια 21.000.000 ευρώ. Και πέραν αυτής της ζημιάς, το υπουργείο Υγείας απαιτεί έκπτωση επί του τζίρου 5%. Επιπλέον φορτώθηκε το Ωνάσειο με την πληρωμή των ορκωτών λογιστών για τον έλεγχο των καταστάσεων των εξόδων νοσηλείας του κάθε ασθενούς, δουλειά που μέχρι πρότινος έκανε το υπουργείο. Η δαπάνη αυτή είναι σημαντική.
Με τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια, τα γνωστά ως ΚΕΝ, το κόστος για το νοσοκομείο είναι 10 και το υπουργείο πληρώνει 5. Και όλες αυτές οι επιβαρύνσεις, την ώρα που το Ωνάσειο πληρώνει το ίδιο το προσωπικό του, ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό.
Στην επιχείρηση απαξίωσης και μιας ορατής απόπειρας δυσφήμισης της λειτουργίας του Καρδιοχειρουργικού Κέντρου βάζουν το χεράκι τους συμφέροντα που αποβλέπουν σε σημαντικά οφέλη αν το Ωνάσειο κλείσει, ενώ κάποιοι άλλοι το θέλουν παραμάγαζό τους, ή υποκατάστημα κρατικού νοσοκομείου για να παίζουν σε δυο ταμπλό. Και έχουν τέτοιες προσβάσεις σε εκδοτικά συγκροτήματα, που μπορούν να επιβάλουν και τη διοίκηση του Ωνασείου…
Από την πλευρά της η Επιστημονική Ένωση Ιατρών του Ωνασείου έχει ευθύνες που σχετίζονται με την καλύτερη δυνατή λειτουργία του Κέντρου, χωρίς βιλαέτια ώστε να μην χρησιμοποιείται το Ωνάσειο για εξυπηρέτηση προσωπικών διευθετήσεων. Και αυτό δεν το λέμε μόνο τώρα. Τα ίδια λέγαμε στο φύλλο της 4ης Νοεμβρίου 2012. Και τότε η Επιστημονική Ένωση είχε προσπαθήσει να μας διαψεύσει, σήμερα όμως έρχεται να συμφωνήσει με αυτά που λέγαμε πριν από ένα χρόνο και πάνω. Και εκφράζει την πραγματικότητα, τονίζοντας ότι: «Χρειάζεται συνειδητοποίηση, από την Πολιτεία, του ειδικού και αναντικατάστατου ρόλου του Ωνασείου και ρεαλιστική, σύμφωνη με τις διεθνείς προδιαγραφές, κοστολόγηση των υπηρεσιών του». Και βάζει τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων, σημειώνοντας ότι: «Χρειάζεται σύγχρονη, επαγγελματική διοίκηση με όραμα, σχέδιο για το μέλλον, εξωστρέφεια και πραγματισμό». Μέχρι σήμερα, μόνο μια δυο διοικήσεις -και μάλιστα πριν από χρόνια- διέθεταν αυτά τα προσόντα. Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι η κυβέρνηση να πάρει τα μέτρα της. Ίσως δε, θα πρέπει να ασχοληθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν οδηγηθεί το Ωνάσειο σε κλείσιμο εξ αιτίας των αποφάσεων του υπουργείου Υγείας.