Επιστροφή στο μέλλον…

Η επιστροφή της «τρόικας» στην Αθήνα σηματοδοτεί την αρχή ενός κύκλου γεγονότων και εξελίξεων σε βάθος τριμήνου για την ελληνική οικονομία. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν μέχρι τις 10 Μαρτίου ώστε το Eurogroup να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης. Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξει άτυπη συνεδρίαση τέλος Μαρτίου-αρχές Απριλίου, δεδομένου ότι τον Μάιο η χώρα μας πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 10 δισ. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στην προώθηση συγκεκριμένων διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ σημείο τριβής αποτελούν οι ομαδικές απολύσεις, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η αλλαγή στον τρόπο πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, η διάρκεια του φρέσκου γάλακτος κ.ά. Στο μεταξύ, οι δανειστές μεταθέτουν για μετά τις ευρωεκλογές τις αποφάσεις για το χρηματοδοτικό κενό τις διετίας 2015-2016 αλλά και για τη ρύθμιση του χρέους. Με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα ενίσχυε τα κόμματα του ευρωσκεπτικισμού στις προσεχείς ευρωεκλογές. Την ίδια στιγμή, διφορούμενα είναι τα μηνύματα που φθάνουν από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το ενδεχόμενο ενός νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις ευρωεκλογές, ενώ ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε την «απερχόμενη κυβέρνηση» να μη δεσμεύσει τη χώρα και τον λαό με ένα νέο Μνημόνιο διότι δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση. Προειδοποίησε, μάλιστα, τους δανειστές ότι οποιαδήποτε συμφωνία γίνει αυτή την περίοδο δεν δεσμεύει την αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σανίδα σωτηρίας…

Η κυβέρνηση από την πλευρά της αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ όπως όλα δείχνουν το πρωτογενές πλεόνασμα θα αποτελέσει το όπλο του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά για την αλλαγή του κλίματος στην κοινωνία. Σε νεότερες δηλώσεις του επανέλαβε την απόφαση το μεγαλύτερο μέρος να διατεθεί για την ενίσχυση των ενστόλων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί και ζητάει τα χρήματα να διατεθούν μέσω των δήμων σε ανασφάλιστους, χρόνια πάσχοντες, ενώ η… ΔΗΜΑΡ θέλει να ενισχυθούν, ανεξαιρέτως, όλοι όσοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι το πλεόνασμα προέκυψε από τις θυσίες των ελλήνων πολιτών και κατηγορεί την κυβέρνηση για «επικοινωνιακές κορώνες» και πως χρησιμοποιεί το ζήτημα αυτό ως τελευταία «σανίδα σωτηρίας».

Αδιαφάνεια

Διαστάσεις σκανδάλου με πολιτικές προεκτάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, μετά τις αποκαλύψεις για χορήγηση δεκάδων εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εξωτερικών κυρίως για αδιαφανείς σκοπούς, χωρίς παραστατικά και αποδείξεις. Σε πολλές περιπτώσεις τα χρήματα κατέληγαν στις τσέπες των επικεφαλής, με χαρακτηριστική την περίπτωση της ΜΚΟ που είχε ως αποστολή την αποναρκοθέτηση της Βοσνίας, του Ιράκ και του Λιβάνου. Η δικαιοσύνη άσκησε διώξεις κατά υπαλλήλων του υπουργείου αλλά και του τότε διευθυντή της αρμόδιας υπηρεσίας Άλεξ Ρόντου, στενού συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου, ενώ ο επικεφαλής της ΜΚΟ έχει ήδη συλληφθεί. Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι επί των ημερών του υπήρξε πλήρης διαφάνεια και κατηγόρησε τα Μέσα Ενημέρωσης ότι προσπαθούν να τον εμπλέξουν διά της πλαγίας οδού. Ο Β. Βενιζέλος κράτησε σαφείς αποστάσεις από την υπόθεση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για πολιτικές ευθύνες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε έρευνα σε βάθος 15ετίας. Προέχουν οι ποινικές ευθύνες, σημείωσε η κυβέρνηση. Οι αρμόδιες αρχές ερευνούν αρκετές υποθέσεις με τη χρηματοδότηση ΜΚΟ και το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις.

Ανοιχτό μέτωπο

Συντονισμένες κινήσεις καταβάλλονται από την κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει το «μέτωπο» με τους αγρότες, οι οποίοι διαμαρτύρονται με το νέο σύστημα φορολόγησής τους και ζητούν διορθωτικές κινήσεις. Ύστερα και από παρέμβαση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, το υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε να αμβλύνει τα φορολογικά μέτρα, αλλά οι αγρότες δεν φαίνονται ικανοποιημένοι. Προσανατολίζονται στη συνέχιση των κινητοποιήσεων με μπλόκα στους εθνικούς δρόμους, ενώ την Τετάρτη πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Μεταξύ άλλων, ζητούν η τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων να ισχύσει για όσους έχουν τζίρο 40.000 ευρώ τον χρόνο, να ορισθεί ως αφορολόγητο όριο ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ακόμη, ζητούν να σταματήσουν οι διώξεις για χρέη προς την εφορία, αλλά και οι πλειστηριασμοί μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ καθώς και «κούρεμα» 20% στα δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ.

Το ίδιο έργο…

Αναβρασμός επικρατεί εκ νέου στον χώρο της υγείας, μετά την απόφαση του Άδ. Γεωργιάδη να κλείσει τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου στην πορεία να μετατραπούν σε κέντρα υγείας αστικού τύπου. Γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των 8.500 γιατρών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ οι χιλιάδες των ασφαλισμένων υποβάλλονται σε μεγάλη ταλαιπωρία. Ο κ. Γεωργιάδης έχει δεσμευτεί ότι σε διάστημα ενός μηνός οι γιατροί θα τοποθετηθούν στις νέες θέσεις, πλην όμως οι συνδικαλιστές του κλάδου αμφισβητούν ευθέως και τις υποσχέσεις αλλά και τις προθέσεις του. Σκληρή κριτική ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που τον κατηγορούν ότι με την πολιτική που ακολουθεί διαλύει το σύστημα υγείας προς όφελος των ιδιωτικών νοσοκομείων.

Τους… μαζεύουν!

Θέμα χρόνου είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η άσκηση νέων διώξεων και συλλήψεων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, μετά το αίτημα των ανακριτριών που ερευνούν την υπόθεση για άρση της ασυλίας και των υπολοίπων εννέα βουλευτών. Η κατηγορία που τους βαρύνει είναι η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και πολύ σύντομα θα κληθούν να απολογηθούν. Νέο αίτημα για άρση της ασυλίας υποβλήθηκε για τους ήδη προφυλακισμένους και υπόδικους βουλευτές με την κατηγορία της κατοχής πυροβόλων όπλων που προορίζονταν για τον εξοπλισμό της οργάνωσης. Αντιδρώντας, ο εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής Ηλ. Κασιδιάρης εκτόξευσε ύβρεις και συκοφαντίες σε βάρος των δικαστών, της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά.


Σχολιάστε εδώ