Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1

Η γερμανική κυβέρνηση και γενικά το δίδυμο Μέρκελ – Σόιμπλε φαίνεται ότι δεν είναι ευχαριστημένο από την πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ, προκειμένου να εφοδιάζει με ρευστότητα τις χώρες του Νότου. Όπως είναι γνωστό, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ιταλός Μάριο Ντράγκι αγοράζει για λογαριασμό της Τράπεζας κρατικά ομόλογα των χωρών του ευρωζωνικού Νότου προκειμένου να εξασφαλίσει ρευστότητα στις πάσχουσες οικονομίες του ευρώ. Η γερμανική κυβέρνηση ανησύχησε ιδιαίτερα με τη δήλωση του κ. Ντράγκι ότι η ΕΚΤ παραμένει έτοιμη να δράσει στην περίπτωση κατά την οποία θα χρειαστεί να ληφθούν και άλλα μέτρα. Και οι αναλυτές αποδίδουν σε δάκτυλο της γερμανικής κυβέρνησης την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καλρσρούης, να παραπέμψει τη διοίκηση της ΕΚΤ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να αποφανθεί για τη νομιμότητα του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Το γερμανικό δικαστήριο, δικαιολογώντας την απόφασή του, αυτή ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα που εφάρμοσε η ΕΚΤ υπερβαίνει τις αρμοδιότητές της. Μόλις έγινε γνωστό το περιεχόμενο της απόφασης του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ έσπευσε να δηλώσει ότι η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εμπίπτει μέσα στο πλαίσιο των εντολών που έχει λάβει η Τράπεζα από την ηγεσία της Ευρωζώνης. Οι γερμανοί οικονομικοί αναλυτές, όμως, προσκείμενοι στη γερμανική κυβέρνηση, χαρακτήρισαν ότι πρέπει να γίνει κατανοητό πως η Ευρωζώνη δεν είναι όαση ασφαλείας για τις ασθενείς οικονομίες.

2

Το 2014 προβλέπεται έτος αστάθειας και αυτό είναι που προβληματίζει μεγάλους και ισχυρούς επενδυτές, και φυσικό είναι οι επενδυτές να επιδιώκουν το υψηλό κέρδος. Έτσι λοιπόν για το 2014, μέσα στο κλίμα της αστάθειας, έχουν δημιουργηθεί επενδυτικές τάσεις σε ορισμένους τομείς που υπόσχονται υψηλή κερδοφορία. Ήδη όλοι οι αναλυτές που ασχολούνται με θέματα επενδύσεων συνιστούν επενδύσεις σε α) ομόλογα των ισχυρών οικονομιών ή των αναδυομένων οικονομιών που έχουν ευνοϊκά μακροοικονομικά στοιχεία. Και σαν τέτοιες οικονομίες συνιστούν τις ΗΠΑ, το Μεξικό, την Κίνα, την Ιαπωνία και ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, β) εταιρικά ομόλογα μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, που υπόσχονται επικερδή δραστηριότητα και κατ’ απόλυτη προτεραιότητα παρουσιάζουν και εξωστρέφεια και συγχρόνως έχουν χαμηλό δείκτη δανειακών υποχρεώσεων, γ) τοποθετήσεις σε αγορές πολύτιμων μετάλλων, όπως είναι ο χρυσός και το ασήμι, που παρουσιάζουν μεγάλη εμπορευσιμότητα. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι και τα παράγωγα προϊόντα σε χρυσό και ασήμι προσελκύουν την προτίμηση πολλών επενδυτών και κυρίως όσων διαθέτουν κεφάλαια μέχρι 200.000 ευρώ (μικροεπενδυτές, κυρίως αποταμιευτές). Αυτές είναι οι σημερινές τάσεις στη χρηματοπιστωτική αγορά και αυτά συνιστούν οι ειδικοί αναλυτές της αγοράς αυτής. Αυτά προς το παρόν, ανάλογα με τις εξελίξεις.

3

Όπως είναι γνωστό η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ακόμα δεν έχει εξασφαλιστεί. Και αυτό έχει προβληματίσει έντονα και την Ευρωζώνη και ειδικά τη Γερμανία και το ΔΝΤ. Φαίνεται όμως ότι το «δεύτερο κούρεμα» του ελληνικού χρέους που υποστηρίζει σθεναρά το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αποτελέσει λύση του προβλήματος, καθώς οι αρμόδιοι παράγοντες της Ευρωζώνης και η Γερμανία προτείνουν άλλες λύσεις. Κατά τη γνώμη μας, βαρύνουσα είναι η άποψη του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος έχει αποκλείσει το κούρεμα των ομολόγων που κατέχει το ταμείο του και τα οποία φτάνουν στα 133 δισ. ευρώ. Εάν λοιπόν δεν κουρευτούν τα ομόλογα που κατέχει το Ταμείο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και αυτά που κατέχει το ΔΝΤ, τότε δεν απομένουν για κούρεμα παρά μόνο όσα ομόλογα έχει η ΕΚΤ και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που μας χορήγησαν τα δάνεια. Και φυσικά το μεγαλύτερο ποσοστό των ομολόγων το κατέχει η Γερμανία. Να γιατί ο Σόιμπλε και η γερμανική κυβέρνηση αντιδρούν στο κούρεμα. Εκείνο που μπορεί να θεωρηθεί ύποπτο, και είναι εις βάρος της Ελλάδος, είναι η πρόταση της Γερμανίας να συνάψουμε νέο δάνειο μέχρι και 20 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά της περιόδου 2013 – 2016. Και φυσικά να υπογραφεί και σχετικό Μνημόνιο με τα μέτρα που θα ληφθούν για την εξυπηρέτηση του δανείου.


Σχολιάστε εδώ