Διατί να το κρύψωμεν άλλωστε…
Η αρχική σκέψη της κυβέρνησης ήταν, για τις ευρωεκλογές, η επικράτεια να χωρισθεί σε περιφέρειες, με ξεχωριστούς –για καθεμία– υποψήφιους. Ούτως ώστε –πέραν των άλλων– να διευκολυνθούν τα κόμματα και κυρίως οι υποψήφιοι, που σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να διατρέξουν ολόκληρη τη χώρα κυνηγώντας ψήφους. Αυτή ήταν η αρχική σκέψη της κυβέρνησης, είχαν ξεκινήσει και οι σχετικές διαδικασίες, δεν είμαι ωστόσο σίγουρος αν θα είναι και η τελική. Κι αυτό διότι από την επεξεργασία που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών προέκυψε ότι αν η χώρα χωρισθεί σε περιφέρειες, τρεις ή πέντε, όπως έχει συζητηθεί, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πέσουν έξω από τους στόχους τους. Δηλαδή, να διατηρήσει τις έδρες της η Νέα Δημοκρατία, να κερδίσει τουλάχιστον δύο το ΠΑΣΟΚ και άλλη μία η ΔΗΜΑΡ. Μπορεί ο Φ. Κουβέλης να τους έχει γυρίσει την πλάτη, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου «τον θέλουν στο παιχνίδι» μπας και περιορίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Μένει να δούμε ποια θα είναι η τελική απόφαση της κυβέρνησης…
Σε μια από τις τελευταίες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικότερα τον Δήμο Αθηναίων, έπεσε στο τραπέζι η ιδέα ο πρωθυπουργός να προχωρήσει στην «επιστράτευση» όλων των στελεχών που διατέλεσαν δήμαρχοι. Ήτοι, από την Ντ. Μπακογιάννη, τον Δ. Αβραμόπουλο και τον… παλαιότερο Λ. Κουρή. Να τους ζητηθεί, συγκεκριμένα, να «βγουν μπροστά» και να στηρίξουν ενεργά τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, έτσι ώστε να αποδυναμωθεί και η υποψηφιότητα του Ν. Κακλαμάνη. Η ιδέα δεν προχώρησε, διότι, όπως πληροφορούμαι, στις πρώτες διερευνητικές επαφές δεν διαπιστώθηκε ζωηρό ενδιαφέρον από τους ενδιαφερόμενους. Αν έκλεισε οριστικά το θέμα; Μου λένε πως όχι…
Είμαι πολύ περίεργος να μάθω τι ακριβώς είπε στον Ν. Κακλαμάνη ο Κων. Μητσοτάκης, στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Πέμπτης στο γραφείο του δεύτερου στην Αραβαντινού. Καθότι, εγκύρως γνωρίζω ότι η άποψη του πρώην πρωθυπουργού είναι ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έπρεπε καν να κατεβάσει υποψήφιο για τον Δήμο Αθηναίων, αλλά να στηρίξει τον Γ. Καμίνη! Όχι απαραιτήτως διότι δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση η παράταξη να κερδίσει τον δήμο, αλλά με το σκεπτικό ότι ο νυν δήμαρχος είναι επιτυχημένος και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει. Άραγε, είπε κάτι διαφορετικό στον κ. Κακλαμάνη, ο οποίος –σημειωτέον– αποχώρησε μʼ ένα πλατύ χαμόγελο από την Αραβαντινού;
Αντίθετα απʼ ό,τι θα περίμενε κανείς, η συνάντηση του Άρη Σπηλιωτόπουλου με τον Κ. Καραμανλή πέρασε σχεδόν στα «ψιλά» της προεκλογικής μάχης. Ενδιαφέρον ακόμη έχει ότι δεν διέρρευσε τίποτα συγκεκριμένο για το περιεχόμενο της συζήτησης που να αποσαφηνίζει τη στάση που θα τηρήσει ο πρώην πρωθυπουργός στην περίπτωση του Δήμου Αθηναίων. Πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «η πόρτα του Καραμανλή είναι ανοιχτή για όλους». Ειδικότερα δε για τον κ. Σπηλιωτόπουλο σημείωναν με νόημα ότι «καθυστέρησε και… ήρθε δεύτερος»! Εννοώντας προφανώς ότι είχε… προηγηθεί ο Ν. Κακλαμάνης. Η μάχη για τον Δήμο Αθηναίων παίρνει άλλες διαστάσεις…
ΑΔΟΞΟ τέλος είχε η προσπάθεια να πεισθεί η κόρη του Μ. Έβερτ, η Αλεξία, να είναι υποψήφια για τον Δήμο Αθηναίων, εξέλιξη που ήταν αποτέλεσμα και των κακών χειρισμών που έγιναν από τα στελέχη της Ένωσης για την Πατρίδα και τον Λαό. Πρόσωπα που γνωρίζουν το παρασκήνιο της υπόθεσης σημείωναν ότι αν ήθελαν να έχουν άλλο αποτέλεσμα θα έπρεπε να συζητήσει μαζί της ο Β. Πολύδωρας και όχι να στείλει απεσταλμένο τον Χρ. Ζώη. «Όπως και να το κάνουμε έχει άλλο ειδικό βάρος ο Βύρωνας», τόνιζαν. Από την άλλη θεωρήθηκε άκομψο το γεγονός ότι η πληροφορία για τις συζητήσεις, που εξελίσσονταν στο παρασκήνιο, διέρρευσε στα Μέσα Ενημέρωσης πριν η Αλ. Έβερτ δώσει την τελική απάντησή της. Παράλληλα είχαν τον χρόνο από τη ΝΔ να ασκήσουν πιέσεις και να την πείσουν να μην είναι υποψήφια. Θα ήταν τουλάχιστον παράδοξο, έλεγαν στελέχη της ΝΔ, να κατέβει κόντρα στο κόμμα που ο πατέρας της διετέλεσε πρόεδρος.