Για μοναστήρια χτυπάει η καμπάνα

Τρία μοναστήρια ψιθυρίζεται πως βρίσκονται στο στόχαστρο των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, που θα ταρακουνήσουν τις τοπικές κοινωνίες. Εξηγήσεις θα κληθούν να δώσουν και οι μητροπολίτες, λένε στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς εκτός από την πνευματική έχουν και τη διοικητική εποπτεία.

Μητρόπολη Κίτρους:
Γκολ από τα αποδυτήρια

Αν υπήρχε εκκλησιαστικό στοίχημα, η απόδοση του αρχιμανδρίτη Γεωργίου Χρυσοστόμου για τη θέση του νέου Μητροπολίτη Κίτρους θα ήταν από τα «σίγουρα». Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος έδωσε τον δικό του αγώνα για το πνευματικό του παιδί, το οποίο όχι μόνο έπαιρνε τηλέφωνα για να ζητήσει την ψήφο των αρχιερέων, αλλά ταξίδεψε «για να πάρει την ευχή» από τουλάχιστον τριάντα Μητροπόλεις σε όλη την Ελλάδα! Ίσως είναι από τις πιο αναίμακτες εκλογές από τότε που εξελέγη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος δε θα μπορούσε να χαλάσει το χατίρι στον πνευματικό του αδελφό Μητροπολίτη Βεροίας, που θέλει όσο τίποτε άλλο την εκλογή του αρχιμανδρίτη Γεωργίου. Τώρα, για τις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές προκύψουν, στοίχημα δεν μπορεί να μπει σε καμία περίπτωση, αφού οι υποψήφιοι είναι πολλοί και ο αγώνας αμφίρροπος.

Άνευ όρων παράδοση στο Φανάρι

Οι κακές γλώσσες λένε πως η Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχει «παραδώσει» το προσκύνημα του γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη στο Μήλεσι Ωρωπού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αν και το μοναστήρι δεν είναι «σταυροπηγιακό» για να έχει δικαιώματα σε αυτό το Φανάρι, η Αρχιεπισκοπή δεν φαίνεται να έχει ουσιαστικό λόγο και εποπτεία στη διοίκησή του. Η Μονή, λένε άνθρωποι που επισκέπτονται το μοναστήρι, φαίνεται πως διοικείται από μία ομάδα λαϊκών που ασχολούνται με το εμπόριο εκκλησιαστικών ειδών και όχι από τις γηραιές μοναχές. Η Αρχιεπισκοπή έχει παρακαμφθεί και λόγος δίνεται μόνο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ειδικά μετά και την αγιοποίηση του γέροντος Πορφυρίου, υπάρχει ανοικτή γραμμή ανάμεσα σε Φανάρι και Μήλεσι Ωρωπού. Ο Αρχιεπίσκοπος τα γνωρίζει αυτά, άραγε;


Σχολιάστε εδώ