Αποφεύγουν ρήξη με τους «αντάρτες»

Ο Αντ. Σαμαράς απέρριψε τις εισηγήσεις συνεργατών του που τάχθηκαν υπέρ της σκληρής γραμμής, με την έννοια της δημόσιας αποδοκιμασίας, γεγονός που -κατά την εκτίμησή τους- θα περιόριζε σε μεγάλο βαθμό την απήχησή τους στους ψηφοφόρους της παράταξης. Εκτίμηση που δεν συμμερίζονται όλοι στο επιτελείο του πρωθυπουργού, αντίθετα θεωρούν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την αντίδραση των Νεοδημοκρατών. Δεν αποκλείουν, δηλαδή, μια επιθετική τακτική εκ μέρους του κόμματος να λειτουργήσει υπέρ των «ανταρτών» με απρόβλεπτες συνέπειες. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι, μετά από αυτό, οι συνεννοήσεις που αναγκαστικά θα χρειαστεί να γίνουν μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολες και… αναποτελεσματικές.

Έτσι αποφασίσθηκε να επιδειχθεί μια ανοχή απέναντι στους αντάρτες, τακτική που θα τηρηθεί μέχρι τις 18 Μαΐου, εκτός κι αν υπάρχει κάποια πρόκληση από την πλευρά τους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε σοβαρή αιχμή σε ανώτατο επίπεδο εναντίον του Ν. Κακλαμάνη και του Απ. Τζιτζικώστα, παρά το ότι αμφότεροι αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της παράταξης. «Όποιος καταθέτει υποψηφιότητες, καταθέτει», ήταν το σχόλιο του κ. Σαμαρά για την υποψηφιότητά του Ν. Κακλαμάνη, αν και στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες δεν κρύβει τη δυσφορία του για τον βουλευτή. Γενικής φύσεως ήταν και μια αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου ότι «ορισμένοι υποψήφιοι επέλεξαν προσωπικές στρατηγικές». Μοναδική εξαίρεση η επίθεση που δέχθηκε ο Απ. Τζιτζικώστας, μέσω των social media, από στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού και ο οποίος κατηγόρησε τον υποψήφιο περιφερειάρχη ότι έχει έρθει σε «μυστική συμφωνία» με τον Γ. Μπουτάρη. Αφορμή στάθηκε η… δημόσια ευχή του τελευταίου να εκλεγεί περιφερειάρχης ο κ. Τζιτζικώστας. Η συγκεκριμένη κατηγορία «αποσύρθηκε» γρήγορα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εξέλιπαν οι υποψίες ότι οι κ. Μπουτάρης και Τζιτζικώστας συνεργάζονται στο παρασκήνιο για το αμοιβαίο όφελος.

Το ότι η ηγεσία της ΝΔ έχει αποφασίσει να ακολουθήσει ήπια τακτική έναντι των «ανταρτών», αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσει να αποδυναμώσει την υποψηφιότητά τους. Το βάρος των προσπαθειών -τουλάχιστον στο παρασκήνιο- θα πέσει στην «αποψίλωση» των στελεχών που τους στηρίζουν σε επίπεδο περιφέρειας (τον κ. Τζιτζικώστα) και δήμου (τον κ. Κακλαμάνη). Ήτοι θα ασκηθούν πιέσεις στους νυν δημοτικούς συμβούλους, αλλά και σε όσους προσανατολίζονται να είναι υποψήφιοι με τους συνδυασμούς τους, να μην το πράξουν. Ήδη ο κ. Τεντόμας, που είχε εκλεγεί το 2010 στις εκλογές του Μαΐου, θα είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό του κ. Σπηλιωτόπουλου, ενώ στο στρατόπεδό του πέρασε και ο πρώην διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Κακλαμάνη, ο κ. Κανελλόπουλος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προσπάθειες της Συγγρού στο επίπεδο αυτό θα συνεχιστούν μέχρι και την ανακήρυξη των συνδυασμών από το Πρωτοδικείο.


Σχολιάστε εδώ