Σύρθηκε ο Σαμαράς σε επιλογές ήττας

Η άρνηση (απροθυμία) κορυφαίων στελεχών να στρατευτούν στον αγώνα και η δυσκολία του Αντ. Σαμαρά να επιβάλει την άποψή του περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές σε πρόσωπα και δημιούργησαν κλίμα ηττοπάθειας. Ενώ η απόφαση να μην επιβληθούν κυρώσεις σε βουλευτές (στελέχη) που αντιπαρατίθενται στους υποψηφίους που στηρίζει επίσημα το κόμμα είχε αποτέλεσμα να ενισχυθεί το μέτωπο των λεγόμενων «ανταρτών». Απόφαση αναγκαστική, λόγω της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης που δεν αφήνει περιθώρια για διαγραφές, αλλά και της επιδίωξης της Λ. Συγγρού να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας εν όψει δεύτερου γύρου. Η κατάσταση προκαλεί τις έντονες ανησυχίες βουλευτών και στελεχών, που επισημαίνουν την ανάγκη να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, προκειμένου να κλείσουν τα μέτωπα και η παράταξη να φτάσει ενωμένη στις εκλογές. Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται προβληματισμένος με όσα συμβαίνουν και προτίθεται να παρέμβει πυροσβεστικά. Πληροφορίες δε αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση με τους διεκδικητές του Δήμου Αθηναίων. Τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, που έχει τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, και τον «αντάρτη» Νικήτα Κακλαμάνη. Θα ακολουθήσουν κι άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες, αφού οι εστίες είναι πολλές και διάσπαρτες στην επικράτεια.

Επιμένει ο Νικήτας

Παρά τις πιέσεις και τις συγκεκαλυμμένες απειλές που δέχεται, ο κ. Κακλαμάνης επιμένει στην απόφασή του να διεκδικήσει τον δήμο, θέλοντας ενδεχομένως να πάρει τη ρεβάνς για την ήττα του 2010. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εξακολουθεί να διατηρεί μέρος των δυνάμεών του, σε σημείο ώστε να θέτει σε κίνδυνο την είσοδο του κ. Σπηλιωτόπουλου στον δεύτερο γύρο. Δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην έναρξη της προεκλογικής μάχης, πολλά θα αλλάξουν μέχρι τις 18 Μαΐου, οπότε θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των εκλογών. Ο μεγάλος κίνδυνος, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, έχει να κάνει με το ενδεχόμενο, αν διχαστεί η Νέα Δημοκρατία, να περάσει στον δεύτερο γύρο ο Ηλ. Κασιδιάρης.

Καλά κρατάει ο διχασμός στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ο Απ. Τζιτζικώστας εμφανίζεται αμετακίνητος στην απόφασή του να αντιπαρατεθεί στον Γ. Ιωαννίδη. Όχι μόνον αποκρούει τις πιέσεις, αλλά δείχνει διάθεση να πολώσει το κλίμα, κάτι που φέρνει στα όρια του «εμφυλίου» τα στελέχη και τους ψηφοφόρους της παράταξης στην περιφέρεια. Στη Λ. Συγγρού εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι ο κ. Ιωαννίδης θα αναδειχθεί περιφερειάρχης, κι εν όψει δευτέρου γύρου κρατούν χαμηλούς τόνους έναντι του κ. Τζιτζικώστα, ο οποίος έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του νεότευκτου κόμματος Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό.

Ύστερα από άκαρπες προσπάθειες αρκετών ημερών η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε στον Δήμο Θεσσαλονίκης να κατεβάσει τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτη, ο οποίος για τον λόγο αυτό αποχώρησε από την κυβέρνηση. Πρόκειται ουσιαστικά για λύση ανάγκης καθότι ο ίδιος δεν επιθυμούσε, όπως λέγεται, να είναι υποψήφιος, αλλά δεν βρέθηκε άλλος καταλληλότερος. Ο κ. Καλαφάτης είναι πολιτικός χαμηλών τόνων, δεν έχει αντιπάθειες στην πόλη και έχει διείσδυση στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά η προσπάθειά του να εκθρονίσει τον Γ. Μπουτάρη από τον δημαρχιακό θώκο θα είναι σκληρή και επίπονη.

Ακόμη ψάχνουν…

Χωρίς αποτέλεσμα είναι, στο μεταξύ, οι προσπάθειες αναζήτησης υποψηφίου για την Περιφέρεια Αττικής. Αρκετά στελέχη (Μ. Βορίδης, Άδ. Γεωργιάδης) έχουν αρνηθεί, ενώ άλλοι που εμφανίζονταν πρόθυμοι αποκλείσθηκαν λόγω χαμηλών επιδόσεων στις δημοσκοπήσεις. Τις προηγούμενες ημέρες συζητήθηκε έντονα το όνομα του Αθ. Σκορδά αλλά, με δηλώσεις του το πρωί της Παρασκευής, ο ίδιος απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην προοπτική αυτή αντέδρασαν έντονα οι βουλευτές της ΝΔ που εκλέγονται στην περιφέρεια. Οι τελευταίοι προφανώς φοβήθηκαν ότι αν ο κ. Σκορδάς δεν εκλεγεί, με τον μηχανισμό που θα έχει στήσει, θα κατέβει υποψήφιος στις εθνικές εκλογές. Στο τραπέζι παραμένει το όνομα του Ανδρ. Παχατουρίδη, ο οποίος μέχρι τώρα κινείται στη λογική του «ήξεις-αφήξεις», ενώ σε πρόσφατες δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η υποψηφιότητα στην περιφέρεια πρέπει να είναι ανεξάρτητη και αντιμνημονιακή. Ορισμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι το θέμα θα κλείσει -θετικά ή αρνητικά- μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς η καθυστέρηση δεν ευνοεί τους χειρισμούς που κάνει συνολικά η Λ. Συγγρού.

Περιορισμένα είναι τα προβλήματα που δημιουργεί το «αντάρτικο» του πρώην βουλευτή Αθ. Γιαννόπουλου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος κόντρα στον Κ. Μπακογιάννη, ο οποίος έχει τη στήριξη της Λ. Συγγρού. Η απήχηση του κ. Γιαννόπουλου είναι ισχνή στην εκλογική του περιφέρεια, τη Φθιώτιδα, και δεν έχει ερείσματα στους πέριξ αυτής Νομούς Βοιωτίας, Φωκίδας, Ευβοίας και Ευρυτανίας που συνθέτουν την περιφέρεια Στ. Ελλάδος. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος η ΝΔ θα στηρίξει τον Α. Κατσανιώτη, νέο κι άφθαρτο πολιτικά πρόσωπο, αλλά όχι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο. Ενώ αναζητείται υποψήφιος για την Πελοπόννησο, με τα στελέχη να διχάζονται για το αν πρέπει ή όχι να στηριχθεί ο σημερινός περιφερειάρχης Π. Τατούλης.


Σχολιάστε εδώ