Στο φουλ οι μηχανές της ΔΗΜΑΡ για τη μάχη του Μαΐου

Στην Αγίου Κωνσταντίνου φυσάει για τα καλά αέρας εκλογών και η ηγεσία δείχνει να έχει -κάπως- αναθαρρήσει από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που φέρουν το κόμμα σε ποσοστά από 3-4%. Η σύσταση του «τρίτου πόλου», πάντως, εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο και ανάγεται σε μείζον ζήτημα. Πέραν της σύμπραξης με τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ Καστανίδη και Μπεγλίτη, το κόμμα βρίσκεται σε αναζήτηση στελεχών και κινήσεων που θα μπορέσουν να «συσπειρώσουν» και να δώσουν την αναμενόμενη ώθηση στο εγχείρημα. Προ ημερών άλλωστε, όπως μαθαίνει το «Π», έγιναν εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ κάποιες -αναγνωριστικού χαρακτήρα- συναντήσεις και με το «δίκτυο» των Π80 και με άλλες προσωπικότητες, ενώ στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί η ιδρυτική διακήρυξη του Προοδευτικού Πόλου.

Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα από τον ρυθμό με τον οποίο θα «τρέξουν» οι συνεργασίες, «ποντάρουν» στον ίδιο τον Φώτη Κουβέλη, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ να ρίχνεται αυτοπροσώπως στη μάχη των εκλογών σε μία προσπάθεια να συσπειρώσει την εκλογική βάση. Ενδεικτική ήταν η πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Καμίνη, σηματοδοτώντας έτσι τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ στο πρόσωπο του νυν Δημάρχου Αθηναίων. Με ορίζοντα τις περιφερειακές εκλογές και με μία κίνηση υψηλού ρίσκου, το κόμμα αποφάσισε, εντέλει, να κατέβει με δικούς του υποψηφίους -χωρίς συμπράξεις με το ΠΑΣΟΚ ή τον ΣΥΡΙΖΑ- με τις υποψηφιότητες να ανακοινώνονται τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Ο Φώτης Κουβέλης, πέρα από τη στρατηγική που θα ακολουθήσει, όπως πληροφορείται το «Π», έχει καταλήξει και στους περισσότερους υποψήφιους. Προ δεκαημέρου, πραγματοποίησε συνάντηση με τον βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανό, με σκοπό να κατεβεί υποψήφιος στην πρώτη περιφέρεια της χώρας την Αττική. Όμως δεν ενδιαφέρεται για την… περιφέρεια, και αυτό σημαίνει πως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα καταλήξει στον Βασίλη Οικονόμου. Ένα πρόσωπο που βρίσκεται ψηλά στις μετρήσεις για το υπόλοιπο Αττικής και που έχει ήδη «ανάψει τις μηχανές» της -χωρίς χρίσμα-, όπως ο ίδιος λέει, προεκλογικής του εκστρατείας.

Στην Πελοπόννησο ακούγεται έντονα πως θέλουν να κατέβει ο καθηγητής και βουλευτής Γιάννης Πανούσης, μιας και στο στρατόπεδο της ΔΗΜΑΡ θεωρούν πως είναι ένα πρόσωπο κύρους που μπορεί να «χτυπήσει» και τον νυν περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη. Ωστόσο, η συγκεκριμένη θέση δεν «έχει κλειδώσει», καθώς υπάρχει και μία πρόταση που έχει απευθυνθεί σε γυναικείο πρόσωπο.

Τη μάχη για την Περιφέρεια Κρήτης θα δώσει ο Αντώνης Ανηψητάκης (πρώην μέλος της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ), ενώ όλα δείχνουν ότι η -εκ των διαφωνούντων- Δώρα Τσικαρδάνη θα διεκδικήσει τη Δυτική Μακεδονία. Για την Ήπειρο ακούγεται το όνομα του τοπικού στελέχους Γιώργου Ζάψα (που είναι υπεύθυνος της Περιφερειακής Οργάνωσης), στην Κεντρική Μακεδονία έχει «κλειδώσει» ότι θα τεθεί υποψήφιος ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης, ενώ για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη υπήρξαν κάποιες σκέψεις για στήριξη του Άρη Γιαννακίδη -ως εξαίρεση κοινής στήριξης με το ΠΑΣΟΚ-, αν και δεν φαίνεται να προκρίνεται το εν λόγω σενάριο. Στη Στερεά Ελλάδα αναμένεται να επιστρατευθεί ο βουλευτής Ευβοίας και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Αναγνωστάκης, στο Νότιο Αιγαίο πιθανολογείται πως θα στηριχθεί ο Στ. Μπενέτος ενώ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ο Νάσος Γιακαλής.

Ανοίγουν τα χαρτιά τους… και για τις ευρωεκλογές!

Ονόματα υποψηφίων και για τις ευρωεκλογές έχουν αρχίσει και πέφτουν στο τραπέζι. Η Αγίου Κωνσταντίνου θα εντάξει στο ευρωψηφοδέλτιο πρωτοκλασάτους βουλευτές και στελέχη πρώτης γραμμής, μετά τις εξελίξεις από την απόφαση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει τον σταυρό προτίμησης στην επιλογή των ευρωβουλευτών. Πλώρη για τις Βρυξέλλες βάζει ο Γρηγόρης Ψαριανός, ενώ δεδομένο θεωρείται και το ενδιαφέρον του Δημήτρη Χατζησωκράτη, ο οποίος με τα μέχρι πρότινος δεδομένα ήταν το πρόσωπο που θα έμπαινε ψηλά στην ευρωλίστα. Όπως όλα δείχνουν, η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά, το όνομα της οποίας ακούγεται ακόμα και για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, εάν δεν συμφωνήσει ο Γιάννης Πανούσης. Τη μάχη του σταυρού για το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να δώσει η βουλευτής Μαρία Γιαννακάκη, οι συνεργαζόμενοι Χάρης Καστανίδης, Πάνος Μπεγλίτης και Ηλίας Κικίλιας, ενώ ζωηρή κουβέντα γίνεται και για τους πρώην υπουργούς της ΔΗΜΑΡ κ. Αντώνη Μανιτάκη και Θόδωρο Παπαθεοδώρου, χωρίς όμως να επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες από την πλευρά τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δε, αποκτά και ο «ρόλος» που μπορεί να διαδραματίσει ο κ. Σπύρος Λυκούδης καθώς η στενή του φιλία με τον Φώτη Κουβέλη -παρά τις πολιτικές διαφωνίες- κάνει ορισμένες φωνές εντός του κόμματος να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ να προτείνει στον κ. Λυκούδη να «κατέβει» στο ευρωψηφοδέλτιο, συσπειρώνοντας αφενός «προεδρικούς» και «εκσυγχρονιστές» καθώς και την εκλογική βάση του κόμματος.


Σχολιάστε εδώ