Σαμαράς προς «τρόικα»: Ό,τι δώσαμε, δώσαμε…

Μέτρα όπως οι ομαδικές απολύσεις, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, που αφενός θα αυξήσουν κατακόρυφα τα ποσοστά της ανεργίας και αφετέρου θα οδηγήσουν σε οικονομική ασφυξία όλα ανεξαιρέτως τα ασφαλιστικά ταμεία. «Ό,τι ψηφίσαμε, ψηφίσαμε, από ‘δω και πέρα τίποτα άλλο δεν περνάει από τη Βουλή», σημειώνουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και προσθέτουν ότι από τις εντολές του ΟΟΣΑ θα προωθηθούν όσες διαρθρωτικές αλλαγές έχουν την αποδοχή του Κοινοβουλίου. Ο πρωθυπουργός, αλλά και οι περισσότεροι στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι αν υποχωρούσαν στις απαιτήσεις των δανειστών αυτό θα ήταν «ολέθριο» πολιτικά, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Κατόπιν αυτού, οι διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» αναμένεται να διεξαχθούν μέσα σε θερμό κλίμα, εκτός κι αν ο Π. Τόμσεν και οι άλλοι πεισθούν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα επίμαχα ζητήματα.

Προς το παρόν, πάντως, «απειλούν» ότι δεν προτίθενται να επιστρέψουν στην Αθήνα, αν η χώρα μας δεν εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα. Πληροφορίες θέλουν τον Π. Τόμσεν να είναι ο πιο «σκληρός», ενώ κυβερνητικοί παράγοντες κάνουν λόγο για «βρώμικο παιχνίδι» από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ουάσινγκτον. Γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι μέχρι πρότινος το ΔΝΤ τηρούσε κατά κανόνα μια πιο θετική (ανεκτική) στάση έναντι της Ελλάδας. Από το υπουργείο Οικονομικών εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία, λέγεται δε ότι η συμφωνία είναι θέμα ημερών και πως, το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου, οι επικεφαλής της «τρόικας» θα επανέλθουν για να ολοκληρωθούν και τυπικά οι διαπραγματεύσεις.

Αν και στην κυβέρνηση δεν δείχνουν να βιάζονται γι’ αυτό, το ζητούμενο είναι το θέμα να έχει κλείσει πριν από το Eurogroup του Μαρτίου ώστε εκεί να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης. Στο υπουργείο Οικονομικών δεν συμμερίζονται τις ανησυχίες ορισμένων ότι η απόφαση για τη δόση μπορεί να μετατεθεί για αργότερα, ενδεχομένως και μετά τις εκλογές.

Σημείο τριβής στις σχέσεις κυβέρνησης και δανειστών αναμένεται να αποτελέσει και το ζήτημα με το πλεόνασμα καθώς η Eurostat εμφανίζεται να αμφισβητεί τη μεθοδολογία που ακολουθούν οι ελληνικές υπηρεσίες για τον υπολογισμό του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να τηρήσει σθεναρή στάση, δεδομένου ότι η επικύρωση του πλεονάσματος επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και αποτελεί το «διαβατήριο» για τη ρύθμιση του χρέους. Ενδεικτικό των προθέσεων του πρωθυπουργού είναι το γεγονός ότι ένα 24ωρο έπειτα από τη δημόσια αμφισβήτηση από πλευράς του επικεφαλής της Eurostat, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προχώρησε σε μια εντυπωσιακή ανακοίνωση:

Ότι, σύμφωνα με το Μνημόνιο, το πλεόνασμα για το 2013 ήταν 2 δισ., ενώ αν τηρηθεί η μεθοδολογία της Eurostat αγγίζει τα 4 δισ.

Είχε μάλιστα προηγηθεί η σκληρή κριτική (!) του Γ. Στουρνάρα κατά της «τρόικας» που την κατηγόρησε ότι έπεσε έξω σε όλες τις προβλέψεις της για την Ελλάδα. Αυτή είναι μια παράμετρος που ενοχλεί ιδιαίτερα τους δανειστές καθώς η αύξηση του ελλείμματος από τη μία και το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα από την άλλη επιβεβαιώνουν, πρώτον, την αποτυχία του προγράμματος και δεύτερον, τη μεγάλη απόκλιση των προβλέψεών τους. «Έχουν πέσει σε όλα έξω και δεν θέλουν αυτό να γίνει φανερό, διότι θα αποδειχθεί η αποτυχία της πολιτικής που έχουν επιβάλλει στην Ελλάδα», σημειώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Θεωρούν δε ότι στην προσπάθειά τους να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους, θα επιχειρήσουν να καθυστερήσουν την έξοδο της χώρας μας από το αδιέξοδο.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει ένα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα και πλέον οι δανειστές πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, που ανέλαβαν στο Eurogroup, τον Νοέμβριο του 2012.

Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται αισιόδοξος ότι παρά τις αμφισβητήσεις που εκφράζονται από ορισμένους στην Ευρώπη, τελικά το πλεόνασμα θα επικυρωθεί και ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη ρύθμιση του χρέους.

Όλα αυτά τέλος Απριλίου, δηλαδή παραμονές των εκλογών…


Σχολιάστε εδώ