Με το μάτι στην επόμενη μέρα μετά τις ευρωεκλογές

Πάντως, την ίδια στιγμή, φαίνεται να ανακατεύεται και η εσωκομματική τράπουλα με αφορμή τις υποψηφιότητες για την Ευρωβουλή ειδικά από τη στιγμή που θα ψηφιστεί η επιβολή του σταυρού προτίμησης στην ευρωλίστα. Στο μεταξύ εντείνονται οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με πρωταγωνιστές ιστορικά και κορυφαία στελέχη, που έχουν το βλέμμα στραμμένο στην επομένη των ευρωεκλογών.

Στόχος τους η επανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης, με σαφέστατες αποστάσεις από την τωρινή ηγεσία και την οποιαδήποτε μορφή σύμπλευσης και συνεργασίας με τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά. Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μέσα στις επόμενες μέρες κείμενο- παρέμβαση ιστορικού και κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ουσιαστικά θα καταγράφει την πολιτική πλατφόρμα της επομένης των ευρωεκλογών.

Επίσης, κορυφαία και ιστορικά στελέχη, τα οποία τηρούν αποστάσεις από την ηγεσία και έχουν καταγράψει σε κάθε ευκαιρία τη δική τους διακριτή άποψη, όπως π.χ. ο Δημήτρης Ρέππας, δέχονται πιέσεις και παραινέσεις από την υπάρχουσα οργανωμένη βάση του κόμματος και από ψηφοφόρους που έχουν αποστασιοποιηθεί (ακούγεται ότι μάλλον θα δώσουν τη μάχη για την Ευρωβουλή, δηλώνοντας το «παρών», ωστόσο, στις όποιες εξελίξεις προκύψουν στο κόμμα σε ενδεχόμενη καταβαράθρωση στις ευρωεκλογές), να δεχθούν να μπουν στη λίστα των υποψήφιων ευρωβουλευτών όχι μόνο για να υπάρχει δημόσια και ευρύτατη καταγραφή -μέσω της λαϊκής ψήφου- της άποψης που πρεσβεύει κάτι διαφορετικό από την ακολουθούμενη πολιτική, αλλά και για να υπάρχει δυνατότητα αποτελεσματικής παρέμβασης την «επομένη των ευρωεκλογών».

Το όλο θέμα έχει προκύψει τα τελευταία 24ωρα, με τις εξελίξεις αναφορικά με τον σταυρό προτίμησης στο ευρωψηφοδέλτιο και δημιουργεί συζητήσεις ανάμεσα σε κορυφαία στελέχη, όπου σε μια πρώτη προσέγγιση φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο μίας συμμετοχής, εφόσον το ζητάει η λαϊκή βάση επίμονα και μόνο υπό τον όρο ότι αυτή η συμμετοχή θα συμβολίζει την αποφασιστικότητα για ρήξη με την υπάρχουσα πολιτική και ηγεσία την επομένη των ευρωεκλογών. Πάντως η ηγεσία διοχετεύει ότι στην ευρωλίστα θα βρεθεί -πιθανότατα- και η Φώφη Γεννηματά, λόγω της δημοφιλίας της και των κοινωνικών αναφορών που φέρεται να έχει, παρά τις επιφυλάξεις που η ίδια εκφράζει για χειρισμούς και επιλογές. Ωστόσο, για την ώρα τουλάχιστον, δεν έχει γίνει καμία πρόταση και δεν έχει ανοίξει καμία συζήτηση επί του θέματος από την ηγεσία προς την κ. Γεννηματά.

Έφυγε και η Κοππά

Στο μεταξύ, οριστικά εκτός τροχιάς ΠΑΣΟΚ κινείται πλέον η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά που τονίζει πως είναι σε απόλυτη σύγκρουση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ σε όλους τους τόνους διαμηνύει πως δεν έχει καμία σχέση με τους «58» την κίνηση μεν των οποίων θεωρεί σοβαρή και αξιόλογη από την οποία, ωστόσο, «απέχει» πολιτικά. Παράλληλα, σημειώνει πως το θέμα που προέκυψε τρεις περίπου μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, δεν είναι θέμα δημοκρατίας αλλά «Μπανανίας», λόγω του χρόνου και του τρόπου με τον οποίο τέθηκε.

Έντονες είναι ταυτόχρονα και οι διεργασίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και το λεγόμενο κοινωνικό ΠΑΣΟΚ (συνδικάτα, φορείς, μαζικοί χώροι κ.ά.), καθώς όχι μόνο πυκνώνουν οι συναντήσεις και οι διεργασίες, αλλά γίνεται πλέον συστηματική προετοιμασία και για την «επόμενη μέρα των ευρωεκλογών» ειδικά όσον αφορά τη διαδοχή στην ηγεσία του κόμματος.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, όλες οι τάσεις και οι ομάδες που έχουν συγκροτηθεί συναινούν στο να υπάρξει ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, με εμπειρία και αναγνωρισιμότητα, που θα παίξει τον ρόλο του συντονιστή των διαφόρων κινήσεων και θα τους οδηγήσει όλους σε ένα κοινό τραπέζι διαλόγου.

Ο κ. Βενιζέλος φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί όλη αυτή την κινητικότητα και ο ίδιος αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, τουλάχιστον, για να αναθερμάνει τις σχέσεις και τους δεσμούς του με μαζικούς χώρους και πρωτίστως με τα συνδικάτα του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό και αμέσως μετά το ραντεβού που είχε με στελέχη των «58» προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις τους για το θέμα του σταυρού προτίμησης στην ευρωλίστα, συνέφαγε σε ταβέρνα της Πεύκης μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με περίπου 80 εκπροσώπους συνδικάτων του δημόσιου τομέα. Μεταξύ αυτών ήταν το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΕΔΗΝ, εκπρόσωποι των ασφαλιστικών ταμείων, των τελωνειακών αλλά και των σωμάτων ασφαλείας.

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη στήριξή του στους συνομιλητές του λέγοντας: «Γνωρίζω πολύ καλά πως έχετε υποστεί τα πάνδεινα. Είστε στην πρώτη γραμμή, αλλά δυστυχώς οι αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν και αυτό το κάνουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία».

Υπήρξε μάλιστα δέσμευση ότι θα ξανασυναντηθούν για να συζητήσουν τις όποιες εξελίξεις.

Σε ό,τι αφορά τους «58» και τις αντιδράσεις τους, στη συνάντησή τους ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι «εμείς δεν κάνουμε κόλπα και όταν λέμε ισότιμα το εννοούμε». Υποστήριξε μάλιστα και το αίτημα που διετύπωσε εκ μέρους των «58» ο Γιάννης Βούλγαρης ώστε να υπάρξει ένα νέο όνομα αλλά και νέο σύμβολο για την ελληνική Ελιά. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ αλλάζει όνομα, όπως διαβεβαίωναν οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη.

Αλλά ότι στο ευρωψηφοδέλτιο που θα σχηματιστεί, κάτω από την ομπρέλα και το σήμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) θα υπάρχει και το όνομα της συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ- «58», όπως και τα ονόματα των κομμάτων ή κινήσεων που θα συμμετάσχουν.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαβεβαίωσε, επίσης, ότι το ψηφοδέλτιο που θα συγκροτήσουν θα έχει ως κριτήρια την αξιοκρατία, την ενότητα του χώρου και την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού. «Μην ακούτε όσα γράφονται, το ευρωψηφοδέλτιο θα ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ορισμένα στελέχη των «58» άσκησαν δριμεία κριτική για τους χειρισμούς στο θέμα της σταυροδοσίας, λέγοντας ότι έγινε με άκομψο τρόπο.

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν, από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Δημήτρης Καρύδης.

Από τους «58», στο υπουργείο Εξωτερικών (όπου έγινε η συνάντηση) πήγαν οι κ. Βούλγαρης, Καρούνος, Κούτρας, Επιτροπάκης, Κοντογιώργης, Καλογήρου, Χατζημπίρος, Τούντας, Διακουλάκης, Μπίστης, Βερνίκος, Δερβένης, Λιβαδάς και η Αθηνά Δρέττα.


Σχολιάστε εδώ