Με την πλάτη στον τοίχο έκρινε το Μνημόνιο το Συμβούλιο της Επικρατείας…

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σ. Ρίζος τόνισε, έστω και εμμέσως, ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας όταν έκρινε το Μνημόνιο (απόφαση της Ολομελείας 668/2012) ήταν «με την πλάτη στον τοίχο», αφού η κυβέρνηση στην κυριολεξία «μετέθεσε» σε αυτό τις επιλογές της και τις αντίστοιχες ευθύνες της. Διότι, αν το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε το Μνημόνιο αντισυνταγματικό, στην ουσία θα «χρεωνόταν» την πτώχευση της χώρας και την έξοδό της από το ευρώ. Στη συνέχεια, και για τα επιμέρους μέτρα που θίγουν τα δικαιώματα του ανθρώπου, ο κ. Σ. Ρίζος άφησε ανοιχτό το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας και της συνακόλουθης στροφής της νομολογίας του. Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής είναι η –υπό έκδοση βεβαίως, αφού ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί- αναμενόμενη απόφαση για τις περικοπές μισθών και συντάξεων των ενστόλων, όπου το Συμβούλιο της Επικρατείας φέρεται να οδηγείται στην αντισυνταγματικότητα των σχετικών μειώσεων.

Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι ο κ. Σ. Ρίζος συμφώνησε με πολλές από τις καθαρώς αντιμνημονιακές νομικές θέσεις του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, που περιλαμβάνονται στο πανεπιστημιακό του σύγγραμμα, για το οποίο μίλησαν επίσης ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θόδωρος Φορτσάκης και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιάννης Αδαμόπουλος.

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, παρακολούθησαν πάνω από 1.200 προσκεκλημένοι, προερχόμενοι ιδίως από τον χώρο της Δικαιοσύνης και του πανεπιστημίου. Εκτός από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Υγείας Αντ. Μπέζα, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πάνω από 50 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας –με πρώτο και καλύτερο τον Νικήτα Κακλαμάνη-, δηλαδή σχεδόν η μισή Κοινοβουλευτική της Ομάδα. Και σίγουρα το Μαξίμου κάθε άλλο παρά όμορφα θα ένιωσε…


Σχολιάστε εδώ