ΚΑΤΩ στον ΠEΙΡΑΙΑ

// Παρουσία του Πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας Jean Loup Kuhn-Delforge και του Δημάρχου Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκου, παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου η συμμετοχή του Δήμου Πειραιά στη Μασσαλία, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2013». Ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος καλωσόρισε τον γάλλο πρέσβη και τους εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ο βασικότερος λόγος που διοργανώνουμε αυτήν την εκδήλωση, εδώ στο Δημοτικό Θέατρο, είναι γιατί θέλω απόψε ο Πειραιάς να σηκώσει τη σημαία ενός δρόμου, που θα οδηγήσει τον Πειραιά να είναι η “Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης” το 2021. Ένας στόχος που θα τον πετύχουμε. Είμαι σίγουρος ότι η Μελίνα Μερκούρη που “γέννησε” το θεσμό “Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης”, από εκεί ψηλά που είναι, όταν ο Πειραιάς θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, θα τραγουδάει “τα παιδιά του Πειραιά”».

// Στα πλαίσια του προγράμματος «Εμβολιά-ζουμε: Παιδιά ανασφάλιστα, όχι απροστάτευτα» το οποίο εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα «ΣτηρίΖΩ – δράσεις αλληλεγγύης» του Δήμου Κορυδαλλού, πραγματοποιήθηκε στα Δημοτικά Ιατρεία η 7η φάση εμβολιασμού. Η ομάδα των εθελοντών παιδιάτρων και νοσηλευτών της ΜΚΟ «Αποστολή» μαζί με το νοσηλευτικό προσωπικό των Δημοτικών Ιατρείων εξέτασαν κι εμβολίασαν 51 παιδιά με 88 εμβόλια.

// Οι Μόνιμες Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας που έχει δημιουργήσει ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων αποκτούν ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές με πιο πρόσφατο παράδειγμα την Εκδήλωση Αλληλεγγύης από τον Σύλλογο Γυναικών Αλιβερίου και Περιχώρων που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Κέντρο «Ανεμόμυλος» Αλιβερίου. Κατόπιν πρωτοβουλίας του Συλλόγου Γυναικών Αλιβερίου και Περιχώρων, συγκέντρωσαν εκατοντάδες τρόφιμα, είδη ρουχισμού, χρηστικά είδη καθώς και παιχνίδια.

// Ένας παλιός Πειραιώτης που αγωνίστηκε στην Ακτοπλοΐα όσο λίγοι και πικράθηκε άλλο τόσο απʼ αυτήν, έφυγε την περασμένη βδομάδα για το μεγάλο ταξίδι. Πρόκειται για τον Δημήτρη Σημαντώνη που όταν εγκατέλειψε τα πλοία είχε ανοίξει ταβέρνα στην Ευαγγελίστρια και μάζευε καλούς φίλους. Θα θυμόμαστε πάντα την καλοσυνάτη μορφή και τη ζωντάνια του. Καλό ταξίδι, μπαρμπα-Μήτσο…

// Ξεκινάνε στο τέλος του μήνα οι κυκλοφοριακές αλλαγές στο κέντρο του Πειραιά. Κεντρικοί δρόμοι θα μονοδρομηθούν, κάποιοι άλλοι θα αντιδρομηθούν, και γενικά θα γίνουν ευρύτατες αλλαγές με τις οποίες οι αρμόδιοι πιστεύουν ότι θα αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη.

// Διευκολύνσεις στους μικροπωλητές του παζαριού προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες που προκαλεί η έλλειψη αγοραστικής δύναμης από τους καταναλωτές εφαρμόζει ο Δήμος Πειραιά. Στο πλαίσιο αυτό μειώνονται τα ετήσια τέλη που καταβάλλει ο κάθε μικροπωλητής για την κατάληψη του χώρου των δύο μέτρων που δικαιούται για να στήνει τον πάγκο με τα εμπορεύματά του κατά 20%, ενώ η καταβολή του αντί για εφάπαξ, όπως ήταν μέχρι σήμερα, θα γίνεται ανά μήνα.

// Λογομαχία με τη σύμβουλο του συνδυασμού «Λιμάνι της Αγωνίας» Ελένη Σταθάκη είχε ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα. Η Σταθάκη επανέφερε το θέμα των Δικαστηρίων και ο δήμαρχος τόνισε ότι το θέμα έχει τελειώσει και ότι τα Δικαστήρια δεν θα φύγουν από το κέντρο της πόλης. Γιʼ αυτό και το δημοτικό συμβούλιο πήρε απόφαση αναστολής της κατεδάφισης του κτιρίου-φαντάσματος της Ραλλείου, προκειμένου να γίνει εκεί –αν κριθεί ότι κάνει– το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά. Και σε έντονο ύφος ο δήμαρχος συνέχισε: Βέβαια, κάποιοι το λένε και το ξαναλένε, γιατί θέλουν να φύγουν τα Δικαστήρια και να πουν ότι φταίω εγώ!

// Δεν θα επιβληθεί κανένα τέλος στους περιοίκους των χώρων οι οποίοι είτε θα απαλλοτριωθούν για να γίνουν πάρκα, είτε θα ανακατασκευαστούν για να γίνουν πνεύμονες πρασίνου και παιδότοποι. Όπως ανακοίνωσε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος, ούτε στον λόφο Βώκου που απαλλοτριώνεται το παλαιό σχολείο ούτε στη Δερβενακίων ή στην Μαυρομιχάλη που γίνονται πάρκα ούτε στα Καμίνια που γίνεται πλατεία το οικόπεδο των μύλων Μοίρα, θα επιβληθούν τέλη στους κατοίκους. Αρκετά πληρώνουν στην εφορία και τη ΔΕΗ με τα «χαράτσια»…

// Το ποσό των 3 εκατ. ευρώ θα δοθεί άμεσα στον Δήμο Πειραιά, από τον ΟΛΠ, έναντι των ανταποδοτικών τελών για τα οποία ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί το ακριβές ποσό που έχει λαμβάνειν ο δήμος. Αυτό, όπως είπε ο δήμαρχος Πειραιά, μιλώντας στο Κανάλι 1, συμφωνήθηκε κατά την τελευταία συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.

// Στα προγράμματα ΕΣΠΑ που ήδη «τρέχουν» πρόκειται να ενταχθούν δύο μεγάλα έργα που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης: Η υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ από το Φάληρο μέχρι το λιμάνι και η κατασκευή υπόγειου αυτοκινητόδρομου κάτω από την Ομηρίδου Σκυλίτση, όπως ανακοινώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας.

// Σταματόγιαννης και Πετρόπουλος δείχνουν να έχουν τις περισσότερες πιθανότητες για να απαρτίσουν τη δυάδα που θα αναμετρηθεί τη δεύτερη Κυριακή για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά. Ικανή να πλασαριστεί στη «δυάδα» θεωρείται και η Φλωροπούλου ενώ αουτσάιντερ παραμένει ο Γιάννης Καρδαράς που κατεβαίνει με τη «σημαία» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σταματόγιαννης θεωρείται ότι είναι από τα φαβορί, ο οποίος κατεβαίνει κι επικεφαλής του συνδυασμού του σημερινού προέδρου Στ. Μανουσάκη, ο οποίος αποσύρεται. Ο Π. Πετρόπουλος αναπτύσσει ιδιαίτερη δυναμική. Συσπειρώνει τους νέους δικηγόρους και έχει πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο χωρίς κομματική ταμπέλα, αν και ανήκει στον χώρο της ΝΔ. Τον δεξιό χώρο επιδιώκει να εκπροσωπήσει και να εκφράσει η Φλωροπούλου. Από εκεί και πέρα, «γρίφος» παραμένει ο Γιάννης Καρδαράς, ο οποίος θέλει να «μετρήσει» τη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ στους πειραιώτες δικηγόρους. Οι εκλογές στον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, όπως και στους υπόλοιπους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, θα γίνουν την ερχόμενη Κυριακή.

// Εξήντα χρόνια δημιουργικής πορείας και προσφοράς συμπληρώνει φέτος ο Μορφωτικός-Φυσιολατρικός-Κοινωνικός Σύλλογος Καμινίων «Φοίβος». Έχει προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων κάθε μήνα, προκειμένου να δώσει το «στίγμα» του και να αναδείξει το έργο του στην ιστορική γειτονιά των Καμινίων. Το προπερασμένο Σάββατο, με ιδιαίτερη επιτυχία έγινε η εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ενώ για την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί στην αίθουσα του συλλόγου (Κιθαιρώνος 12) αποκριάτικος χορός με ζωντανή μουσική και πλούσια εδέσματα. Πρόεδρος του συλλόγου είναι η κ. Γκλεζάκου, που τον έχει… απογειώσει τελευταία, ενώ «ψυχή» του, που δίνει καθημερινά τα πάντα γιʼ αυτόν, είναι το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Σταυρούλα Καρύδη.

// Τον χώρο των παλιών λατομείων του Σχιστού, που ανήκουν στον Δήμο Κορυδαλλού επισκέφθηκε η γενική γραμματέας Αθλητισμού κ. Γιαννακίδου, μετά από πρόσκληση του δημάρχου Στ. Κασιμάτη, για να διαπιστώσει την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στον χώρο, ο οποίος ανήκει στη ΓΓΑ.

Την κ. Γιαννακίδου υποδέχθηκε ο δήμαρχος, ο εντεταλμένος σύμβουλος για το Περιβάλλον Γρ. Γουρδομιχάλης, ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Μιχ. Ευθυμιάδης, δημοτικοί σύμβουλοι και κάτοικοι της περιοχής. Στην αυτοψία που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε από τη ΓΓΑ η ανεπίτρεπτη περιβαλλοντική υποβάθμιση του χώρου από τις παράνομες απορρίψεις κάθε είδους στερεών αποβλήτων. Οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα, ενώ τόσο ο δήμαρχος όσο και ο Γρ. Γουρδομιχάλης τόνισαν τις μεγάλες ευθύνες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που επιτρέπει την απόρριψη αποβλήτων σε χώρο ιδιοκτησίας της. Από κοινού δημοτική αρχή και κάτοικοι απαίτησαν να σταματήσει η αδιαφορία των υπευθύνων και ζήτησαν να εκδοθούν επιτέλους τα πρωτόκολλα διακίνησης αποβολής που καθυστερούν οι υπηρεσίες της ΓΓΑ. Παράλληλα ζήτησαν την περίφραξη του χώρου. Η κ. Γιαννακίδου αναγνώρισε τις ευθύνες των υπηρεσιών της, θεώρησε δίκαια τα αιτήματα, της δημοτικής αρχής και των κατοίκων, δεσμεύθηκε ότι θα εργαστεί για την υλοποίησή τους και προανήγγειλε επίσκεψη του αρμόδιου υπουργού Γ. Ανδριανού στον χώρο.


Σχολιάστε εδώ