επί του πιεστηρίου

Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα. Κάθε είδους. Ανησυχητικές οι εκτιμήσεις από τη δράση των τρομοκρατικών ομάδων. Δεν φοβούνται να δώσουν όνομα και επίθετο, άτομα νεαρά, μέλη του Επαναστατικού Αγώνα και των Πυρήνων της Φωτιάς. Ξέρουν οι αρχές ασφαλείας και οι μυστικές υπηρεσίες ποιοι είναι, ενώ επί ΕΛΑ και 17Ν δεν είχαν το παραμικρό στοιχείο, αλλού έψαχναν, και οι Αρχές νόμιζαν ότι ήταν επώνυμα στελέχη που κινούνταν στις παρυφές των κομμάτων. Και αυτή η μετάλλαξη και η συμμετοχή νέων παιδιών, που διακρίνονται για την αποφασιστικότητά τους και δεν τα απασχολεί αν θα αποκαλυφθούν και θα συλληφθούν, είναι που προκαλούν ανησυχία. Θεωρούν ότι θα υπάρξει σκληρό κτύπημα και, κατά προτεραιότητα, οι στόχοι είναι: Γερμανοί, «τρόικα», πολιτικοί, οικονομικοί παράγοντες και άνθρωποι των ΜΜΕ. Κοινό μυστικό είναι ότι είμαστε ξέφραγο αμπέλι. Όλες οι Αρχές είναι διαλυμένες και δουλεύει μόνο η Αντιτρομοκρατική.

Πάρα πολύ θαρραλέα η παρέμβαση του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Βασίλη Κόκκινου, ο οποίος με άρθρο του στα «Νέα» υποστηρίζει ότι γίνεται κατάχρηση από δικαστές του μέτρου της προσωρινής κράτησης, το οποίο είναι μέτρο ακραίο και «θα πρέπει να διατάσσεται όταν είναι κραυγαλέες οι κατά νόμο προϋποθέσεις της εφαρμογής του. Σκέφτηκε κανείς εκ των δικαστών που αποφάσισαν “ελαφρά τη καρδία” την προσωρινή κράτηση ποια δυστυχία βίωσε ο ατυχής προφυλακισμένος, σε κελί με άλλους δύο ή τρεις ή και περισσότερους κρατουμένους και υπό συνθήκες απάνθρωπες;». Και καταλήγει: «Οι εισαγγελείς από το ένα μέρος είναι αυστηροί προς ορισμένους κατηγορουμένους και παρέχουν αφορμή στους τούρκους συναδέλφους τους να τους δίδουν μαθήματα νομικού πολιτισμού, και από την άλλη αφήνουν τρομοκράτες και άλλους εγκληματίες με άδειες αναψυχής, χωρίς να υπολογίζουν τον κίνδυνο διαπράξεως από αυτούς νέων εγκλημάτων».

Φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει κανένας δικαστής που να διαφωνεί με τις ανθρώπινες και απόλυτα δίκαιες επισημάνσεις του συναδέλφου του.

Κάτι ακόμη, όμως, από τον δικαστικό χώρο. Αφορμή, η επιβολή εγγύησης 100.000.000 ευρώ για την αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους του κρατούμενου στο νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού τραπεζίτη Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ποσό που θεωρήθηκε απίστευτο και πολλοί ήταν εκείνοι που στο άκουσμά του είπαν ότι κάποιο λάθος έχει γίνει, κάποιο μηδενικό παραπάνω έχει μπει. Δεν είχε γίνει κανένα λάθος. Για να προλάβω τους γνωστούς καλοθελητές, τον κ. Λαυρεντιάδη δεν τον γνωρίζω προσωπικά και ποτέ δεν έχουμε συναντηθεί ούτε τηλεφωνηθεί. Έχω ακούσει, όμως, από φύλακες τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της κατάστασης της υγείας του, ακόμη και στο νοσοκομείο όπου βρίσκεται. Θα τα ήξερε ο κ. ανακριτής αν είχε κάμει τον κόπο να πάει στον Κορυδαλλό να δει πώς ζει και τότε σίγουρα θα τον αποφυλάκιζε χωρίς κανέναν όρο. Θα έβλεπε ότι δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί στην τουαλέτα. Χρειάζεται να είναι μαζί του δύο άτομα. Η Δικαιοσύνη δεν είναι άδικη ούτε απάνθρωπη, κύριε ανακριτά. Τυφλή, αλλά δίκαιη και ανθρώπινη, και σε κάποιες καταστάσεις δικαιούται να κάνει τα στραβά μάτια…

Παραφουσκωμένο είναι το πολυθρύλητο πρωτογενές πλεόνασμα, που ακόμη δεν το είδαμε και ήδη το έχει μοιράσει η κυβέρνηση. Κατά ένα δισ. φουσκώθηκε. Είναι αυτό που με κόλπο το έχουν πάρει από το 2014 και θα λείψει. Άλλωστε είναι γνωστό. Εξαρτάται το πώς διαβάζει κανείς τους αριθμούς… Η πατρότητα ανήκει στον Γεώργιο Παπανδρέου. Οι αριθμοί ευημερούν και ο κόσμος φτωχαίνει, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα.

Εδώ είμαστε και, Θεού θέλοντος, θα τα λέμε και αύριο και μεθαύριο… Όσες εντολές κι αν δώσουν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς, όσες διαβεβαιώσεις κι αν δώσει ο Στουρνάρας, όσα τελεσίγραφα και αν απευθύνουν στους εφόρους, καμιά λίστα δεν θα γεννήσει χρήμα αν δεν βρεθεί η αόρατος χειρ που μπλοκάρει το ξεκαθάρισμα παντού και δεν αφήνει να λειτουργήσουν οι μηχανισμοί, είτε βάζοντας ανίκανους ανθρώπους είτε με το να μην τους παρέχει εκείνα τα εργαλεία με τα οποία φτάνεις στη βρύση σε χρόνο συγκεκριμένο, όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες χώρες, όχι μόνο της Ευρώπης. Δεν είναι δυνατόν η Γερμανία, η Γαλλία, η Αγγλία και άλλες χώρες να έχουν εισπράξει πάρα πολλά χρήματα από τη λίστα Λαγκάρντ και εμείς να την έχουμε βάλει στη γυάλα. Και ο μόνος από τους πολιτικούς που πιθανόν θα την πληρώσει θα είναι ο Παπακωνσταντίνου, λες και από μόνος του την εξαφάνισε και όχι μαζί με εκείνους που καίγονται από το άνοιγμα των λογαριασμών και έχουν και σήμερα τη δύναμη να μην αφήνουν καμιά λίστα να αποδώσει ούτε δεκάρα.

Μαχόμενος, όπως ήταν σε όλη του τη ζωή, άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο της Πάτρας ο κεφαλονίτης δικηγόρος και πρώην βουλευτής της ΝΔ στην Κεφαλονιά Παναγής Γεράκης. Ήταν 94 χρονών και δεν άφηνε την ενεργό δικηγορία, που ήταν το πάθος του. Φίλος καλός. Καλό ταξίδι…


Σχολιάστε εδώ