Απέναντι σε όλους το ΚΚΕ

Στον Περισσό βλέπουν ότι στις αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται μια τάση σχετικής ανάκαμψης της εκλογικής επιρροής του κόμματος και ευελπιστούν ότι αυτή θα αποτυπωθεί ειδικά στην κάλπη των ευρωεκλογών. Στόχος του ΚΚΕ είναι να διατηρήσει τους δύο ευρωβουλευτές που διαθέτει σήμερα και να καταγράψει ανοδικό ποσοστό, ειδικά στις περιφέρειες, που είναι αμιγώς πολιτική η ψήφος.

Ο Περισσός, κατά την πάγια τακτική του, δεν ασχολείται με τα πρόσωπα των υποψηφίων, αλλά με τις πολιτικές που εκπροσωπούν, αφού εκτιμούν πως «το γεγονός ότι μια σειρά υποψήφιοι που θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, εμφανίζονται ως υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, ή άλλοι, που θα μπορούσαν να είναι με τη ΝΔ, επίσης, εμφανίζονται είτε στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, δε στέκεται στον αέρα, δεν αφορά προσωπικές επιλογές διαφόρων».

Πατάει, λένε, στην αντικειμενική ύπαρξη μιας κοινής στρατηγικής βάσης που διαπερνά τα προγράμματα- θέσεις όλων αυτών των πολιτικών χώρων.

Όταν το ΚΚΕ, τονίζουν, εκφράζει αυτήν την εκτίμηση, το κατηγορούν ότι ταυτίζει όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ότι δεν βλέπει τις διαφορές και ξεκαθαρίζουν ότι το ΚΚΕ ναι μεν επισημαίνει τις διαφορές, ιστορικές – ιδεολογικές στο μείγμα διαχείρισης, δείχνει «όμως την ταύτιση στους στρατηγικούς στόχους των δυνάμεων που διεκδικούν την αστική διακυβέρνηση».

Στον Περισσό, για να στηρίξουν την άποψή τους, επικαλούνται επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα «του αστικού τύπου», σύμφωνα με τα οποία, πέρα από τη φραστική πόλωση, υπάρχουν στο βάθος «κοινοί τόποι» ανάμεσα στα άλλα κόμματα.

Για παράδειγμα, λένε, κοινός τόπος τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ είναι «η ουσιαστική μείωση του χρέους σε εύλογο χρονικό διάστημα», πράγμα που δείχνει ότι και οι δύο αναγνωρίζουν το χρέος και παζαρεύουν ως προς τον τρόπο αναδιάρθρωσής του (με «κούρεμα» ή επιμήκυνση της αποπληρωμής).

Επίσης, τονίζουν, και οι δύο μιλάνε για επανασυγκρότηση του κράτους, ώστε να υπηρετεί πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες της σύγχρονης καπιταλιστικής οικονομίας και σε αυτό τον στόχο συναντώνται και στο «τρίτο κοινό στοιχείο», στην «οικονομική μεγέθυνση και ανάκαμψη», δηλαδή στην επαναφορά της καπιταλιστικής οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης της κερδοφορίας, διεύρυνσης της δραστηριότητας των επιχειρήσεων.

Κατά την εκτίμηση του ΚΚΕ, η εν λόγω αστική αρθρογραφία επισημαίνει την κοινότητα θέσεων των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης όχι, βεβαίως, για να προβοκάρει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να επισημάνει την ανάγκη διαμόρφωσης ενός πλατιού ρεύματος συναίνεσης που θα προχωρήσει σε κοινούς στόχους με βασικό άξονα τις αναγκαίες αλλαγές στο μείγμα… Άλλωστε, υπογραμμίζουν, ποτέ δεν πρέπει να φεύγει από την προοπτική και η πιθανότητα κυβερνήσεων μεγάλου συνασπισμού, εάν αυτό προκύψει ως ανάγκη, δεδομένου ότι το πολιτικό σκηνικό είναι «ρευστό».

Με βάση τα παραπάνω, καταλήγουν, «οι κοινοί τόποι αστικών, ρεφορμιστικών, σοσιαλδημοκρατικών και οπορτουνιστικών πολιτικών δυνάμεων, δείχνουν με τον τρόπο τους τη διαμετρικά αντίθετη βάση στην οποία οφείλει να χτίζεται η λαϊκή συμμαχία, με άμεσο καθήκον την αντιμετώπιση της επίθεσης, σε στενή σύνδεση με την προοπτική της ανατροπής».

Mάλιστα, στον «Ριζοσπάστη» της περασμένης Πέμπτης δημοσιεύθηκε σκωπτικό σχόλιο για την κοινή παρουσία του Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλο, σε εκδήλωση με θέμα «παραγωγική ανασυγκρότηση -η πρόκληση της επόμενης μέρας», στο οποίο σημειωνόταν ότι «ο έρωτας και ο βήχας δεν κρύβονται», παραπέμποντας σε παλιότερες δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, η παρουσίαση των υποψηφίων δημάρχων έκρυβε και μία έκπληξη που πέρασε απαρατήρητη. Στον Δήμο Πετρούπολης, στην Αττική, δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, μετά από μία μόλις θητεία, ο Θ. Κοτσαμπάς, ο μοναδικός δήμαρχος που είχε εκλέξει το ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα στις προηγούμενες εκλογές, ενώ τη θέση θα διεκδικήσει ο νυν αντιδήμαρχος Β. Σίμος.


Σχολιάστε εδώ