Αλλαγή σκηνικού…
ΝΕΟ τοπίο στην πορεία προς τις εκλογές του Μαΐου διαμορφώνει η αλλαγή στον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών (με σταυρό) με ταυτόχρονη αύξηση (στους 42) των υποψηφίων κάθε κόμματος. Η κυβέρνηση επικαλείται τον δημοκρατικό χαρακτήρα της διαδικασίας και το αίτημα της κοινωνίας για ανανέωση του πολιτικού κόσμου. Με τον τρόπο αυτό οι εκλογές για την Ευρωβουλή μετατρέπονται, σε έναν μεγάλο βαθμό, σε εθνικές εκλογές, αν και η μάχη «φεύγει» από τα κόμματα και «μεταφέρεται» στα πρόσωπα, αφού οι υποψήφιοι πρέπει να κάνουν προεκλογική εκστρατεία και μάλιστα σ’ ολόκληρη την επικράτεια. Η αντιπολίτευση, ωστόσο, διακρίνει πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει την απόφαση ως «μια ακόμη απελπισμένη προσπάθεια της δικομματικής κυβέρνησης να αποφύγει την επερχόμενη εκλογική συντριβή». Αντιδράσεις προκαλεί και έτερη απόφαση της κυβέρνησης που -με ρύθμιση η οποία ψηφίσθηκε στη Βουλή- αποκλείονται από τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση οι ομογενείς και νόμιμοι μετανάστες. Η κυβέρνηση επικαλείται την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε μη νόμιμο τον νόμο Ραγκούση και τονίζει ότι αν αγνοηθεί (η απόφαση) υπάρχει κίνδυνος ακύρωσης των εκλογών. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει τους μετανάστες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας κι ότι επιχειρεί να επιβάλλει μια ακροδεξιά ατζέντα. Ανάλογη είναι η κριτική που ασκείται και από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ.
«Μέτωπα»
Σε μια επίπονη προσπάθεια να κλείσουν τα «μέτωπα» που άνοιξαν με τις υποψηφιότητες για την τοπική αυτοδιοίκηση έχουν επιδοθεί τα κόμματα. Πιο σοβαρά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία καθώς έχει προκύψει εμφύλιος σε περιφέρειες (Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα) αλλά και σε δήμους (Αθήνα), ενώ δυστοκία επιλογής υποψηφίων διαπιστώνεται σε ορισμένες περιφέρειες (Αττικής, Πελοποννήσου). Η κόντρα Άρη Σπηλιωτόπουλου – Ν. Κακλαμάνη για τον Δήμο Αθηναίων μπορεί να αποδειχθεί «μοιραία» για την παράταξη, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση στην Κεντρική Μακεδονία λόγω της διπλής υποψηφιότητας Γ. Ιωαννίδη- Απ. Τζιτζικώστα. Σαφώς μικρότερα είναι τα προβλήματα που καλείται να επιλύσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και οι επιλογές προκαλούν ισχυρές αναταράξεις και αποδυναμώνουν, ως ένα βαθμό, τις προοπτικές συγκεκριμένων υποψηφίων. Η Κουμουνδούρου απέσυρε τη στήριξή της στον Θ. Καρυπίδη για τη Δυτική Μακεδονία, αλλά η «πληγή» παραμένει ανοιχτή, ενώ ο ίδιος κατεβαίνει στις εκλογές ως ανεξάρτητος. Στην Πελοπόννησο, η υποψηφιότητα του Οδ. Βουδούρη είναι στον αέρα αφού δεν στηρίζεται από τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια.
Το μετράνε αλλιώς
Σημείο τριβής της κυβέρνησης με την «τρόικα», αλλά και γενικότερα με τους δανειστές, θα αποτελέσει -κατά τα φαινόμενα- το ύψος του πλεονάσματος για το 2013. Ο επικεφαλής της Eurostat ισχυρίζεται ότι οι αρμόδιες αρχές στην Αθήνα δεν εφαρμόζουν τη σωστή μεθοδολογία στον υπολογισμό και κατά συνέπεια το πλεόνασμα δεν είναι όσο λέει η κυβέρνηση. Γεγονός που προκάλεσε την έντονη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ το υπουργείο Οικονομικών επέμεινε ότι το πλεόνασμα θα είναι εντυπωσιακό. Ο αναπληρωτής υπουργός Χρ. Σταϊκούρας υποστήριξε μάλιστα ότι με τη μεθοδολογία της Eurostat το πλεόνασμα αγγίζει τα 4 δισ. (3,9), αλλά με βάση το Μνημόνιο κινείται γύρω στα 2 δισ. Από τον ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να τονίσουν ότι μετά από την παρέμβαση του επικεφαλής της Eurostat «ξηλώνεται ό,τι έχει απομείνει από το success story της κυβέρνησης». Στη συνέχεια σημείωσαν ότι το πλεόνασμα επιτεύχθηκε με τις αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, σε συνέντευξή του στη γερμανική «Bild», επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο βοηθείας, την ίδια στιγμή που στο Βερολίνο προαναγγέλλουν νέο πρόγραμμα χωρίς όμως περιοριστικά μέτρα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εδώ, πάντως, θεωρούν ως δεδομένα και το νέο δάνειο και τα νέα μέτρα.
Φήμες…
Αναστάτωση και ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσαν τις προηγούμενες ημέρες οι διαρροές για τρεις βουλευτές που είχαν βγάλει μεγάλα ποσά στο εξωτερικό στην αιχμή της οικονομικής κρίσης, χρήματα που -υποτίθεται- δεν είχαν δηλωθεί στην εφορία. Οι αρχικές φήμες -που δημοσιοποιήθηκαν στο διαδίκτυο- «φωτογράφιζαν» τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Στην πορεία, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ελέγχονται οι Β. Κικίλιας (ΝΔ), Β. Καπερνάρος (ΑΝΕΛ) και Μ. Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ). Και οι τρεις υποστήριξαν ότι δεν έχουν διαπράξει καμιά παρανομία κι ότι τα ποσά είναι δηλωμένα και φορολογημένα. Ωστόσο, η αναστάτωση συνεχίσθηκε με πολλούς και από διάφορα κόμματα να διαμαρτύρονται ότι τέτοιου είδους διαρροές πλήττουν τον πολιτικό κόσμο. Άλλοι μίλησαν για κομματικές σκοπιμότητες και δήλωσαν την πρόθεσή τους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. «Πυρά» δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και κυρίως ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χ. Θεοχάρης, ο οποίος πάντως έδωσε εντολή για ΕΔΕ προκειμένου να εντοπισθούν ποιοι βρίσκονται πίσω από τις διαρροές.
Αφλογιστία
Νέα δεδομένα στο μέτωπο της τρομοκρατίας δημιουργεί η προκήρυξη της οργάνωσης «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», με την οποία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην κατοικία του γερμανού πρεσβευτή τον περασμένο Φεβρουάριο. Παράλληλα, αποκάλυψαν ότι είχαν επιχειρήσει, ανεπιτυχώς, λίγες ημέρες αργότερα να βάλλουν με ρουκέτα εναντίον των εγκαταστάσεων της «Μερσεντές» στην περιοχή της Βαρυμπόμπης. Στην αντιτρομοκρατική εκτιμούν ότι πίσω από τη συγκεκριμένη οργάνωση κρύβεται ο καταζητούμενος Ν. Μαζιώτης. Στο μεταξύ, οι αρχές βρίσκονται στο κυνήγι του Κ. Σακκά, κατηγορούμενου για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς, ο οποίος παραβιάζοντας τους όρους δεν εμφανίσθηκε, ως όφειλε, στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, έξι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Κορυδαλλού τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και άλλοι 19 παραπέμφθηκαν στο πειθαρχικό για το περιβόητο ρεβεγιόν των «Πυρήνων» με τον Χρ. Ξηρό αλλά και την ευνοϊκή μεταχείριση του τελευταίου.