Ήρθαν τα κοράκια

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές, τα κοράκια αυτά -εκπρόσωποι διαφόρων ιδιωτικών funds, τύπου Goldman Sachs- που… προσφέρονται να χρηματοδοτήσουν την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, για να ξεφύγει η κυβέρνηση από τους εκβιασμούς της «τρόικας», θέλουν να επιβάλουν όρους μόνιμου ασφυκτικού ελέγχου της Ελλάδας για καμιά εκατοστή χρόνια. Και ήδη είναι σε επαφή και έχουν συζητήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων.

Όπως μαθαίνουμε, προτείνουν να δανείσουν στην Ελλάδα το ποσόν (τμηματικά) των 190 δισεκατομμυρίων ευρώ με επιτόκιο 4% με 5%! Και αυτό μπορεί να φαίνεται ως διέξοδος από τη θηλιά που θέλει να μας βάλει η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά -όπως εκτιμούν έγκυροι οικονομικοί κύκλοι, που έχουν γνώση των σχετικών συζητήσεων- θα είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα για τη χώρα μας αν πέσει στα νύχια αυτών των όρνεων… Τονίζουν ότι ο τελικός λογαριασμός θα είναι ακόμη πιο δυσβάστακτος, επισημαίνοντας ότι οι κουβέντες που γίνονται με τον Σόιμπλε και τους άλλους διαχειριστές του ελληνικού χρέους στα υψηλά κλιμάκια της ΕΕ είναι στη βάση της επιμήκυνσης για 50 και πάνω χρόνια, με επιτόκιο στις 50 μονάδες, ήτοι 0,5%.

Επισημαίνουν ακόμη ότι αυτό που τούτη τη στιγμή προέχει είναι να κλείσει το θέμα της παρουσίας του ΔΝΤ στα χωράφια μας, να πάψει, δηλαδή, να συμμετέχει στον δανεισμό της χώρας μας. Και είναι γνωστό ότι θέλει να αποχωρήσει αφού πάρει τα 20 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ που έχει βάλει. Τη λύση την έχει στα χέρια της η ΕΕ, αν αναλάβει αυτή την καταβολή του ποσού και «έξω από δω το ΔΝΤ». Αν δεν γίνει αυτό, η Ελλάδα θα είναι συνεχώς κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη του ΔΝΤ και του κ. Τόμσεν, που θα εκβιάζει για την καταβολή των 18 δισ. ευρώ με την επιβολή… μεταρρυθμίσεων, όπως απελευθέρωση των απολύσεων, μείωση των εργοδοτικών εισφορών, κατάργηση Οργανισμών κ.λπ., που θα οδηγήσουν την κοινωνία στο βάραθρο.

Αυτό το… πρόσφορο έδαφος έφερε εδώ τα κοράκια, που μύρισαν λεία και έχουν απλώσει τα φτερά τους για να αρπάξουν το θύμα από τους χασάπηδες…

Τι μας έλεγαν το 2002

Επειδή η μνήμη είναι πάντοτε χρήσιμη, θα θυμίσουμε ότι κάτι ανάλογο είχαν επιχειρήσει τα κοράκια και το 2002, τότε που η Ελλάδα έμπαινε στο ευρώ. Και την πατήσαμε. Είχαν συμβουλεύσει την τότε ηγεσία (Σημίτης πρωθυπουργός και Χριστοδουλάκης υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών) να μετατρέψουμε σε ευρώ τα δάνεια που ήταν σε δραχμές, καθώς θα ήταν μικρότερα τα επιτόκια και το Δημόσιο θα είχε οφέλη. Και το αποτέλεσμα το είδαμε, ανέβηκε το χρέος στα ύψη και αυτό πληρώνουμε σήμερα. Αν τα δάνεια παρέμεναν σε δραχμές, σήμερα θα ήταν εντελώς άλλη η κατάσταση της οικονομίας και δεν θα είχαμε φθάσει στη χρεοκοπία.

Οι κερδισμένοι τότε ήταν τα κοράκια, που ξαναήρθαν να λεηλατήσουν για δεύτερη φορά την Ελλάδα, ποντάροντας σε κάποια δισεκατομμύρια αν πέσει η κυβέρνηση στα νύχια τους. Όλα αυτά τα περιβόητα funds αναζητούν θύματα.

Δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση

Σύμφωνα πάντως με το εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank, δεν είναι αναγκαία μία ακόμη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η σχετική αναφορά έχει ως εξής: Όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας, είναι περιττό να λεχθεί ότι τα αναρίθμητα σενάρια για μια νέα «αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους δεν έχουν ουσιαστική βάση, αφού, μετά το 2014, το ισχύον ελληνικό χρέος είναι ήδη δραστικά μειωμένο και αναδιαρθρωμένο και η μέση διάρκεια λήξης του υπερβαίνει τα 18 έτη, με ουσιαστικά σταθερά και εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια».

Κανένα όφελος έως το 2022!

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί η επισήμανση της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank στο εν λόγω Δελτίο ότι ενδεχόμενη επιμήκυνση δεν θα έχει καμία θετική επίπτωση στη ρευστότητα. Συγκεκριμένα, τονίζονται τα εξής:

«Μια ενδεχόμενη περαιτέρω επιμήκυνση, π.χ., του διακρατικού χρέους σε 50 χρόνια, με ταυτόχρονη μείωση επιτοκίου του κατά 0,5 π.μ., θα μείωνε τα χρεολύσια που θα έπρεπε να πληρώσει η Ελλάδα μετά το 2020 κατά περίπου 3 δισ. ευρώ ετησίως και τις πληρωμές τόκων άμεσα κατά 500 εκατ. ευρώ περίπου. Η ελάφρυνση της εξυπηρέτησης λόγω μικρότερης πληρωμής τόκων θα προσφέρει ασφαλώς νέα σημαντική ανάσα εφόσον οδηγήσει σε ανάλογη μείωση του στόχου για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ το 2016. Ωστόσο, η επιμήκυνση του διακρατικού χρέους δεν θα έχει καμία επίπτωση στη διαθέσιμη ρευστότητα στην Ελλάδα έως το 2022».


Σχολιάστε εδώ