Ψάχνουν με το… φανάρι για υποψήφιους!

Το κλίμα επιδεινώνεται περαιτέρω λόγω των εντάσεων και των συγκρούσεων που προκαλούν οι υποψηφιότητες που προωθεί η ηγεσία. Η απαισιοδοξία είναι εμφανής, η εσωστρέφεια διαχέεται σταδιακά σε όλες τις βαθμίδες της παράταξης, σε τέτοιο βαθμό ώστε να τίθενται εν αμφιβόλω οι -μέχρι πρότινος εφικτοί- στόχοι που είχε θέσει το επιτελείο της Λ. Συγγρού. Τα μεγάλα προβλήματα, διαφορετικά σε κάθε περίπτωση, εντοπίζονται στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και στους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Άκαρπες παραμένουν μέχρι τώρα οι προσπάθειες της ηγεσίας να ορίσει υποψήφιο για τη μεγάλη Περιφέρεια της Αττικής, αν και ο κατάλογος με τα ονόματα που έχουν συζητηθεί είναι μακρύς. Επιπλέον, μεταξύ των κομματικών παραγόντων που χειρίζονται το ζήτημα, υπάρχει διάσταση απόψεων τόσο για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί όσο και για τα κριτήρια που πρέπει να τεθούν στην επιλογή των υποψηφίων. Ακόμη, έχουν να αντιμετωπίσουν την απροθυμία στελεχών να εγκαταλείψουν τις θέσεις ή τα αξιώματα που κατέχουν σήμερα και να αναλάβουν το «ρίσκο» μιας αναμέτρησης, με περιορισμένες πιθανότητες επιτυχίας. Στους μήνες που προηγήθηκαν συζητήθηκαν μεταξύ άλλων τα ονόματα των: Άδ. Γεωργιάδη, Μ. Βορίδη, Ανδρ. Παχατουρίδη (Δήμαρχος Περιστερίου), Άννας Καραμανλή, Γρ. Ζαφειρόπουλου, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Βουλευτές, αλλά και κομματικά στελέχη, εισηγούνται να στηριχθεί ο Γ. Σγουρός και η ΝΔ να μη ρισκάρει μια πιθανή ήττα δεδομένου ότι η απήχηση του κόμματος στη συγκεκριμένη περιφέρεια παρουσιάζει φθίνουσα πορεία.

Απρόβλεπτες ήταν οι εξελίξεις στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καθώς με προσωπική απόφαση του Αντ. Σαμαρά «κόπηκε» από υποψήφιος ο νυν Περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας (διαδέχθηκε τον εκπεσόντα Π. Ψωμιάδη). Του προτάθηκε να είναι υποψήφιος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, εκείνος ωστόσο αρνήθηκε και ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την περιφέρεια ως ανεξάρτητος. Πέραν των άλλων, θεώρησε ότι η πρόταση να μετακινηθεί στον δήμο ήταν παγίδα (ότι τον έστελναν για να ηττηθεί από τον Μπουτάρη). Το ρήγμα οριστικοποιήθηκε ένα 24ωρο αργότερα, όταν ο Γ. Ιωαννίδης δήλωσε γραπτώς ότι θέτει τον εαυτό του στην κρίση των Μακεδόνων με τη στήριξη της ηγεσίας. Αποτέλεσμα; Η τοπική Νέα Δημοκρατία είναι διχασμένη καθώς στελέχη στηρίζουν τον κ. Τζιτζικώστα, στο πλευρό του οποίου είναι και το «σύστημα Ψωμιάδη». Αν μάλιστα περάσει στον δεύτερο γύρο ενδεχομένως να συσπειρώσει και τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. Από το περιβάλλον του σημερινού περιφερειάρχη λέγεται ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τα κεντρικά ότι θα πάρει το χρίσμα και οι υποψίες πέφτουν στον γραμματέα Α. Παπαμιμίκο, με τον οποίο διατηρεί στενές σχέσεις από την εποχή της ΟΝΝΕΔ. Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις προς τον κ. Τζιτζικώστα να αποσύρει την υποψηφιότητά του, ενδεχόμενο που αυτή τη στιγμή φαντάζει σχεδόν απίθανο. Στη Λ. Συγγρού θεωρούν ότι ακόμη κι αν επιμείνει ως το τέλος στις εκλογές δεν έχει καμιά τύχη, δεν πρόκειται να περάσει στον δεύτερο γύρο.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το πρόβλημα για τη Λ. Συγγρού είναι διπλό: Αφενός ο Π. Τατούλης καταγράφει υψηλή δημοτικότητα, αφετέρου δεν έχει εντοπισθεί το πρόσωπο που θα μπορέσει να τον κοντράρει στα ίσια. Άλλωστε είχε προταθεί σε πάρα πολλούς, όπως στον Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Γρηγόρη Αποστολάκο, αλλά όλοι αρνήθηκαν. Στις δημοσκοπήσεις που έγιναν όλοι ανεξαιρέτως… χάνουν με άνεση από τον σημερινό περιφερειάρχη. Κατόπιν αυτού, είναι αρκετοί εκείνοι στη ΝΔ που υποστηρίζουν ότι πρέπει να στηριχθεί ο κ. Τατούλης και να μη χρεωθεί η παράταξη το κόστος της διαφαινόμενης ήττας. Άλλοι, πάλι, ορισμένοι και πέριξ του κ. Σαμαρά, που δεν ξεχνούν τις επιθέσεις που είχε κάνει παλαιότερα ο περιφερειάρχης εναντίον της ΝΔ και του ίδιου του πρωθυπουργού, διαφωνούν κατηγορηματικά σε μια τέτοια προοπτική.

Περίπλοκη

Ακόμη πιο περίπλοκη είναι η κατάσταση στον Δήμο Αθηναίων. Η μόνη που, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, μπορεί να διεκδικήσει και να κερδίσει είναι η Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία, ωστόσο, αρνείται σθεναρά. Μέχρι τώρα τουλάχιστον.

Κι αυτό είτε διότι δεν επιθυμεί να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να εγκαταλείψει έναν υπουργικό θώκο (Τουρισμού) που της αποφέρει μόνο θετική δημοσιότητα είτε διότι έχει φιλοδοξίες που δεν εξαντλούνται στα στενά όρια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Άλλωστε ο Δήμος Αθηναίων έχει πλέον περισσότερα προβλήματα και λιγότερη αίγλη. Είτε, τέλος, για λόγους που είναι άσχετοι από την ίδια και συζητούνται στο παρασκήνιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν οι πιέσεις που δέχεται από το Μέγαρο Μαξίμου για να αλλάξει γνώμη. Υψηλά ποσοστά δημοφιλίας καταγράφει και ο υπουργός Δημ. Τάξης Ν. Δένδιας, ο οποίος, όμως, δεν δείχνει ιδιαίτερα πρόθυμος, -έχει, λέγεται, αρνηθεί- ωστόσο αν πιεσθεί από τον κ. Σαμαρά πολύ δύσκολα θα αρνηθεί.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται προ ενός μεγάλου διλήμματος, διότι ο κ. Δένδιας έχει μια επιτυχημένη θητεία στο υπουργείο, ενώ βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή κρίσιμα ζητήματα στον τομέα του (τρομοκρατία, Χρυσή Αυγή κ.ά.) Μια αλλαγή φρουράς ίσως να λειτουργούσε ανασταλτικά στις προσπάθειες των αστυνομικών αρχών. Αρνητικοί στο ενδεχόμενο να είναι υποψήφιοι στον δήμο έχουν δηλώσει οι Άδ. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης, ενώ σταδιακά αποσύρθηκαν -για διαφορετικούς λόγους ο καθένας- οι Φωτ. Πιπιλή, Κ. Μίχαλος, Γ. Πατούλης (οι δυο τελευταίοι είχαν πολύ χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις). Σε κάποια φάση εξετάσθηκε η περίπτωση να στηριχθεί ο Γ. Αμυράς ως εναλλακτική υποψηφιότητα, αλλά απορρίφθηκε διότι δεν διαθέτει το κύρος και την εμπειρία να αναλάβει τα ηνία στον κεντρικό δήμο της χώρας. Αντίθετα, πρόθυμος εμφανίζεται ο Άρ. Σπηλιωτόπουλος που σε διαδοχικές συνεντεύξεις του τονίζει ότι αν του προταθεί, θα είναι υποψήφιος. Στο επιτελείο του Αντ. Σαμαρά δεν τρέφουν τα καλύτερα αισθήματα για τον βουλευτή και πρώην υπουργό, οπότε…

Τις κινήσεις της ηγεσίας δυσκολεύει ο Ν. Κακλαμάνης, ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος να κατέλθει υποψήφιος ακόμη και χωρίς το χρίσμα του κόμματός του, αν και λέγεται ότι βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Σαμαρά. Όσο η Λ. Συγγρού δεν βρίσκει υποψήφιο πρώτης γραμμής, η πλάστιγγα γέρνει προς την πλευρά του πρώην δημάρχου, παρά το ότι πρόσωπα δίπλα στον πρωθυπουργό δεν θέλουν ούτε καν να συζητήσουν την πιθανότητα αυτή. Και σαν μην έφταναν όλα αυτά, γαλάζιοι βουλευτές εισηγούνται να στηριχθεί ο νυν δήμαρχος Γ. Καμίνης και προκαλούν οργισμένες αντιδράσεις. «Ενώ μπορούμε να κερδίσουμε τον δήμο, θέλουν να τον χαρίσουμε στον Καμίνη και τον Κουβέλη», λένε χαρακτηριστικά.

Κι αν στην Αθήνα οι υποψήφιοι… περισσεύουν, στη Θεσσαλονίκη τον ψάχνουν με το φανάρι! Ο Γ. Μπουτάρης δείχνει «ανίκητος», τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις, και κανένα από τα τοπικά στελέχη της ΝΔ δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει επί της ουσίας.

Οι βουλευτές αρνούνται να κατέβουν στην κούρσα, ενώ άκαρπες έχουν αποβεί ως τώρα οι προσπάθειες να βρεθεί υπερκομματικός υποψήφιος. Ο μόνος που -μέχρι πρότινος τουλάχιστον- επιθυμούσε να είναι υποψήφιος, είναι ο υφυπουργός Παιδείας Κ. Γκιουλέκας, αλλά για αδιευκρίνιστους λόγους το Μέγαρο Μαξίμου είναι αντίθετο. Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες εκλογές ο Γκιουλέκας είχε χάσει… στο νήμα από τον κ. Μπουτάρη. Χωρίς αυτό, όμως, να σημαίνει πολλά, αφού στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε, όπως λέγεται, έχει χάσει έδαφος για να μπορέσει να είναι ανταγωνιστικός στις εκλογές του Μαΐου.

Να σημειωθεί ότι αναζητείται υποψήφιος και για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.


Σχολιάστε εδώ