Φήμες και σενάρια…

Οι καταστροφικές συνέπειες του σεισμού και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν αποσπούν την προσοχή της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι δυσμενείς εντυπώσεις εν όψει εκλογών. Εξ ου και είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς που κινεί τις διαδικασίες και προσπαθεί να εξασφαλίσει τον αναγκαίο συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων υπουργείων προκειμένου να μην επαναληφθούν φαινόμενα ασυνεννοησίας. Ο κύκλος των σεναρίων για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας άνοιξε με τις διαρροές, επίσημες και ανεπίσημες, από το Βερολίνο για το ενδεχόμενο ενός νέου πακέτου βοηθείας προς την Ελλάδα της τάξης των 10 με 20 δισ., που δεν θα συνοδεύεται από δημοσιονομικούς στόχους. Με το σκεπτικό ότι η χώρα μας δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές μέσα στο 2014. Ακολούθησαν δημοσιεύματα σε μεγάλα ξένα Μέσα Ενημέρωσης που ανέφεραν ότι επίκειται ρύθμιση του ελληνικού χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων. Το Βερολίνο έσπευσε να αποκλείσει εκ νέου το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος». Και σαν να μην έφθαναν αυτά, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο για συμφωνία Αθήνας-δανειστών όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Ναι μεν, αλλά…

Ναι σε ένα νέο δάνειο, αλλά χωρίς περιοριστικά (επώδυνα) μέτρα για τους πολίτες, λένε από την κυβέρνηση, ωστόσο εμφανίζονται επιφυλακτικοί όσον αφορά τα σενάρια που ανακυκλώνονται τις τελευταίες ημέρες. Η ρύθμιση του χρέους, έστω και με τη μορφή προαναγγελίας από την πλευρά των δανειστών -ει δυνατόν πριν από τις ευρωεκλογές-, αποτελεί τον βασικό στόχο του Αντ. Σαμαρά. Που σε συνδυασμό με το πρωτογενές πλεόνασμα (εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερο του αναμενόμενου) θα του δώσει τη δυνατότητα να βελτιώσει το κλίμα στην ελληνική κοινωνία. Ο Β. Βενιζέλος καλεί τους δανειστές να αναγνωρίσουν τα επιτεύγματα και τις θυσίες του ελληνικού λαού και να δρομολογήσουν τις αποφάσεις για την οριστική έξοδο της χώρας μας από την κρίση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν δριμεία κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης και προεξοφλούν ότι το νέο δάνειο θα συνοδεύεται από νέο Μνημόνιο και νέα μέτρα. Ο Αλ. Τσίπρας επανήλθε στην παλαιότερη θέση του περί διαγραφής μέρους του χρέους. Αδιευκρίνιστο παραμένει στο μεταξύ το πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της «τρόικας», με αποτέλεσμα να μετατίθενται για αργότερα οι συζητήσεις και οι αποφάσεις. Υπενθυμίζεται ότι η δόση του δανείου πρέπει να εκταμιευθεί μέχρι τις αρχές Μαΐου, καθώς η χώρα μας θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα αξίας 10 δισ. που λήγουν τότε.

Αναταράξεις…

Ισχυρές αναταράξεις προκαλούν στον ΣΥΡΙΖΑ οι επιλογές των υποψηφίων για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στις περιφέρειες Δυτ. Μακεδονίας και Πελοποννήσου, όπου οι Θ. Καρυπίδης και Οδ. Βουδούρης, που αντίστοιχα πήραν το χρίσμα, έχουν σηκώσει θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των στελεχών του κόμματος. Ο πρώτος διότι κατηγορείται για «χρυσαυγίτικες» και «ρατσιστικές» απόψεις, ενώ αντίθετοι στην υποψηφιότητα του δεύτερου είναι η Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη που απειλεί να τον σαμποτάρει στις εκλογές του Μαΐου. Στην υπόθεση του πρώτου ενεπλάκησαν και εβραϊκές οργανώσεις των ΗΠΑ που στηλίτευσαν τις αντισημιτικές θέσεις που έχει κατά καιρούς εκφράσει. Υπό το βάρος των αντιδράσεων ο ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκε τελικά να αποσύρει τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του κ. Καρυπίδη. Επιφυλάξεις και γκρίνιες εκφράζονται και για την υποψηφιότητα του Γ. Σακελλαρίδη στον Δήμο Αθηναίων. Στελέχη διαμαρτύρονται ότι η απόφαση ελήφθη από τον Αλ. Τσίπρα χωρίς να ερωτηθούν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι του κόμματος για τον δήμο.

Θρίλερ…

Αύριο Δευτέρα, είναι προγραμματισμένο να απολογηθεί ο πρώην διοικητής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγ. Φιλιππίδης για το σκάνδαλο με τα επισφαλή δάνεια. Η υπόθεσή του, αλλά κυρίως η επιστροφή του στην Ελλάδα εξελίχθηκε σε θρίλερ, μετά από την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου να απορρίψει ως μη σύννομο το αίτημα της ελληνικής δικαιοσύνης για την έκδοσή του στη χώρα μας. Αιφνιδίως, το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Φιλιππίδης επέστρεψε αεροπορικώς στην Αθήνα, συνελήφθη στο αεροδρόμιο και στη συνέχεια κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Ο ίδιος υποστήριξε ότι γύρισε οικειοθελώς λέγοντας ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, δικαστικές πηγές, ωστόσο, υποστήριζαν ότι απελάθηκε από τις τουρκικές αρχές. Στο μεταξύ, στις 24 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί από τα βρετανικά δικαστήρια το αίτημα έκδοσης στην Ελλάδα του ζεύγους Γριβέα- Βάτσικα που εμπλέκονται ενεργά στο σκάνδαλο με τα δάνεια. Την οργή και την αποδοκιμασία του Κ. Καραμανλή προκάλεσαν οι αρχικοί ισχυρισμοί των δικηγόρων του κ. Φιλιππίδη ότι διώκεται επειδή ήταν συνεργάτης και πολιτικός φίλος του πρώην πρωθυπουργού. Ισχυρισμούς που στη συνέχεια ανασκεύασε ο ίδιος ο κ. Φιλιππίδης.

Εκτός νόμου

Για τη μετά… Χρυσής Αυγής εποχή προετοιμάζονται τα στελέχη του ναζιστικού μορφώματος. Ανακοινώθηκε η ίδρυση ενός νέου κόμματος υπό την επωνυμία Εθνική Αυγή, που θα κατέβει στις εκλογές στην περίπτωση που η Χρυσή Αυγή τεθεί εκτός νόμου. Από την άλλη, ο Ηλ. Κασιδιάρης που, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, βρίσκεται σε ανοιχτή διαμάχη με τον Ν. Μιχαλολιάκο, αναλαμβάνει πολιτικές και άλλες πρωτοβουλίες. Κατέθεσε αίτηση εξαίρεσης των ανακριτριών που ασχολούνται με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ισχυριζόμενος ότι οι αποφάσεις τους υπαγορεύθηκαν από πολιτικά συμφέροντα και κομματικές σκοπιμότητες. Εγείρει θέμα κυρίως για την Ι. Κλάππα με το επιχείρημα ότι είναι σύζυγος ιδρυτικού στελέχους της ΔΗΜΑΡ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση το 49,9% τάσσεται υπέρ του να τεθεί εκτός νόμου η οργάνωση, ενώ το 35,8% διαφωνεί.


Σχολιάστε εδώ