Τι λέει το υπουργείο Εξωτερικών για τα δάνεια από τη Ziraat

Το υπουργείο, διά του υφυπουργού Δημήτρη Κούρκουλα, επικαλείται στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος) που δείχνουν ότι η τουρκική ZIRAAT BANK, από την έναρξη λειτουργίας της στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα, δεν έχει προβεί σε καμία κατάσχεση ή και πλειστηριασμό.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ καταγγέλλει «ότι υπάρχει πολιτική από την Άγκυρα για την αρπαγή ελληνικών περιουσιών στη Θράκη μέσω της Ziraat Bank», η οποία «έχει ξεκινήσει κατασχέσεις σπιτιών και γης».

Σύμφωνα με τον κ. Κούρκουλα: «Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί, καταγράφει και αξιολογεί όλες τις εξελίξεις που εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιότητάς του», επισημαίνοντας ότι το υπουργείο «έχοντας πλήρη εικόνα για την πραγματική κατάσταση στην περιοχή, προβαίνει στις ενδεδειγμένες ενέργειες, όποτε αυτό κρίνεται σκόπιμο, με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα και όχι τον εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης».

Παράλληλα, σημειώνει ότι: «Οι υφιστάμενοι εποπτικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, αποτελούν θεσμικές δικλείδες ασφαλείας και παρέχουν τα εχέγγυα για τη σύννομη και διαφανή λειτουργία αλλοδαπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη χώρα».

Να σημειωθεί ότι στην ερώτηση απαντά εγγράφως και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, καθώς ο βουλευτής θέτει το ερώτημα προς την κυβέρνηση «εάν θα ασχοληθεί με τον πακτωλό του μαύρου χρήματος που διοχετεύει το προξενείο της Κομοτηνής», αλλά και «αν θα γίνει έλεγχος πόθεν έσχες των μουσουλμάνων που αγοράζουν γη και σπίτια στη Θράκη».

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι ερευνάται και αξιοποιείται πλήρως από τον ελεγκτικό μηχανισμό ό,τι στοιχείο υπάρχει ή προκύπτει κατά τη διαδικασία των ελέγχων με τη δέουσα προσοχή.

«Εάν κατά τους διενεργούμενους φορολογικούς ελέγχους διαπιστώνονται περιπτώσεις που συνδέονται με τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος), τότε πέραν των φορολογικών κυρώσεων και ενεργειών, ενημερώνεται αρμοδίως και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες», τονίζει ο υπουργός.


Σχολιάστε εδώ