Στο στόχαστρο οι υπουργοί της «τρόικας»
Επικαλούμενοι την ανάγκη για εκσυγχρονισμό του κράτους και της αγοράς, προωθούν ρυθμίσεις που συνεπάγονται τον αφανισμό επιχειρήσεων, απολύσεις εργαζομένων και αύξηση της ανεργίας. «Μερικοί στην κυβέρνηση συμπεριφέρονται ως άλλες… Μαρίες Αντουανέτες», ήταν το αιχμηρό σχόλιο βουλευτή και πρώην υπουργού. «Είτε δεν ξέρουν σε ποια χώρα βρίσκονται είτε κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν». Η κριτική που ασκείται στους συγκεκριμένους υπουργούς είναι ότι δεν αντιλαμβάνονται ή δεν θέλουν να αντιληφθούν ότι τα όρια αντοχής και ανοχής έχουν εξαντληθεί προ πολλού. Ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για άλλες διαρθρωτικές αλλαγές που καταλήγουν να δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών.
Τα «πυρά» υπουργών και βουλευτών έχουν στόχο παγίως και μονίμως τον Γ. Στουρνάρα, ενώ αντιδράσεις σε πολλά επίπεδα προκαλούν οι Κ. Χατζηδάκης, Κυρ. Μητσοτάκης και Άδ. Γεωργιάδης. Τις αμέσως προηγούμενες ημέρες χρειάστηκε η παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου προκειμένου να ανασταλούν οι ρυθμίσεις για τα εξοντωτικά πρόστιμα της εφορίας. Φαινόμενο που έχει γίνει μόνιμο καθώς ο πρωθυπουργός προσπαθεί να «αναχαιτίσει» τη… φιλομνημονιακή ορμή του υπουργού Οικονομικών. Σε αρκετές περιπτώσεις είχαμε τη δυναμική αντίδραση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με τελευταία τις ρυθμίσεις για τη φορολόγηση των αγροτών. «Αν αφήσουμε τον Στουρνάρα ανεξέλεγκτο, στις εκλογές δεν θα βρούμε ούτε την ψήφο μας», είναι το σύνηθες σχόλιο των βουλευτών, που δεν κρύβουν ότι περιμένουν εναγωνίως τον ανασχηματισμό για να τερματιστεί η… βασιλεία του υπουργού Οικονομικών.
Στο στόχαστρο υπουργών και βουλευτών μπήκε τελευταία ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης λόγω της επιμονής του να υλοποιηθούν οι εντολές του ΟΟΣΑ για τον τρόπο διάθεσης των φαρμάκων, αλλά και του γάλακτος. Η αποστροφή του ότι «οι τιμές δεν πέφτουν με τάματα» προκάλεσε πολλά σχόλια, όχι κατ’ ανάγκη θετικά. Ο κ. Χατζηδάκης επιμένει ότι η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και από τα σούπερ μάρκετ θα απελευθερώσει την αγορά, κάτι που θα έχει αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών τους λόγω ανταγωνισμού. Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι δεν υπολογίζει τις συνέπειες που θα είχε μια τέτοια ρύθμιση για τον κλάδο των φαρμακοποιών, ενώ ταυτόχρονα θα ανέκυπτε και ζήτημα επικινδυνότητας των φαρμάκων. Ανάλογες είναι οι επικρίσεις και για το γάλα, αφού κατά κοινή εκτίμηση η επιμήκυνση του χρόνου ζωής του φρέσκου γάλακτος θα ανοίξει τις πόρτες στις γαλακτοβιομηχανίες του εξωτερικού να μπουν στην ελληνική αγορά. Αυτό θα είχε συνέπεια οι εγχώριες να οδηγηθούν σταδιακά σε μαρασμό και λουκέτο, ωστόσο ο κ. Χατζηδάκης επιμένει ότι απαιτείται εκσυγχρονισμός των διαδικασιών ούτως ώστε να ισχύσει και στη χώρα μας ό,τι εφαρμόζεται στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ακάθεκτος εμφανίζεται κι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης που συχνά-πυκνά εξαγγέλλει νέο γύρο συγχωνεύσεων φορέων του Δημοσίου και απολύσεις υπαλλήλων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προ ημερών δέχθηκε τηλεφώνημα από το Μέγαρο Μαξίμου και του ζητήθηκε να «κάνει κράτει» διότι έρχονται εκλογές. Ανάλογες συστάσεις έχουν γίνει και στον υπουργό Υγείας Άδ. Γεωργιάδη που οι αποφάσεις, αλλά και ο εκρηκτικός χαρακτήρας του, τροφοδοτούν την ένταση στα νοσοκομεία.
Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ