Στα βήματα του Τάσσου ο γιος του Νικόλας

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, το κόμμα του οποίου συμμετέχει στη συγκυβέρνηση με το ΔΗΣΥ του Νίκου Αναστασιάδη, απέρριψε το κείμενο ως πρόπλασμα για μία παραλλαγή του Σχεδίου Ανάν και κάλεσε τον κύπριο Πρόεδρο να το απορρίψει.

Είναι μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο -μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές- αποχώρησης του ΔΗΚΟ από τη συγκυβέρνηση.

Σκληρή αντίδραση κατά του κειμένου υπήρξε και από τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών και πρώην υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Λιλλήκα, ο οποίος χρησιμοποίησε οξείς χαρακτηρισμούς κατά του Νίκου Αναστασιάδη, τον οποίο κάλεσε να προκηρύξει εκλογές.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, με επιστολή του προς τον Νίκο Αναστασιάδη, τονίζει ότι κατά την άποψη του ΔΗΚΟ το κείμενο οδηγεί σε επικίνδυνο για τους Ελληνοκυπρίους πλαίσιο. Αναφέρει δε ανάμεσα σε άλλα:

«Κατ’ αρχήν, η συγκεκριμένη κοινή δήλωση καταπιάνεται ουσιαστικά με μόνο μια πτυχή της επιδιωκόμενης λύσης και συγκεκριμένα με το «Κεφάλαιο της Διακυβέρνησης». Οι άλλες πτυχές αγνοούνται ως να μην υπάρχουν (…) Υπενθυμίζουμε ότι το κεφάλαιο της διακυβέρνησης είναι εκείνο στο οποίο η τουρκική πλευρά προσδοκά να λάβει από εμάς, χωρίς να έχει να δώσει κάτι, καθώς θεωρεί ότι τα έχει όλα, αλλά της λείπει το κράτος. Γνωρίζει πολύ καλά ότι η αποσχιστική οντότητα την οποία ανακήρυξε και οργάνωσε στα κατεχόμενα, θα παραμείνει αποσχιστική και διεθνώς παράνομη (…)

Ο κ. Λιλλήκας θεωρεί ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν έχει εντολή να διαπραγματευθεί τέτοιου είδους λύση.

«Το τελικό προσχέδιο του Κοινού Ανακοινωθέντος οδηγεί σε κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και επαναφέρει την αρχή της «παρθενογένεσης». Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε καταστροφικές υποχωρήσεις, πριν καν ξεκινήσουν οι συνομιλίες. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει εξουσιοδοτηθεί από τον λαό να διαπραγματευθεί την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Λιλλήκας.


Σχολιάστε εδώ