Σείεται από ρήγματα το ΠΑΣΟΚ

Τα περισσότερα στελέχη, οι βουλευτές, ακόμα και το μεγαλύτερο μέρος του επιτελείου του Βενιζέλου είναι πεπεισμένοι πως ο χρόνος, πια, δουλεύει «σε βάρος του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης και όσο πιο πολύ αργήσουν οι εκλογές τόσο πιο κοντά στον εκλογικό αφανισμό οδηγείται το ΠΑΣΟΚ και στη συντριβή η ΝΔ». Όπως, μάλιστα, έλεγε χαρακτηριστικά σημαίνον στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, «απλά σαπίζουμε όλο και περισσότερο και όλο και πιο έντονα ο κόσμος αφομοιώνει την εικόνα ότι η συγκυβέρνηση είναι τροχονόμος συμφερόντων που νέμονται τον ιδρώτα και τις περιουσίες του λαού. Δυστυχώς, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μας περιφρονήσει τελείως η κοινωνία».

Το εσωτερικό ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ (ανάμεσα στα εναπομείναντα στελέχη που οριοθετούνται από την πολιτική της ηγεσίας και τη συρρικνωμένη, πλέον, ηγετική ομάδα) διευρύνεται καθημερινά, ενώ κανένα από τα στελέχη που έχουν αποστασιοποιηθεί δεν δείχνει πλέον πρόθυμο να επιστρέψει (πλην της περίπτωσης του Λοβέρδου και της κίνησής του).

Ενδεικτικό, πλέον, του εκλογικού άγχους και της νευρικότητας που έχει συσσωρευτεί στο ΠΑΣΟΚ, είναι το γεγονός ότι οι βουλευτές του -που μέχρι τώρα ψήφιζαν «ναι σε όλα»- άρχισαν να «πυροβολούν» κατά ριπάς κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα, μάλιστα, μέσω του Συντονιστικού Οργάνου, εξέφρασε δημόσια τη διαφωνία της με την ασκούμενη οικονομική και φορολογική πολιτική του Γιάννη Στουρνάρα και ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών αλλά και τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, διότι θεωρούν ότι αποφάσεις που περιλαμβάνονται σε νομοσχέδια που ψηφίστηκαν στο τέλος του περασμένου έτους, δεν αντιπροσωπεύουν τα συμφωνηθέντα. Ανάμεσα στα άλλα, πολλοί βουλευτές επισημαίνουν ότι ουδέποτε υπήρξε ενημέρωση για τα βαριά πρόστιμα σε περίπτωση καθυστέρησης της υποβολής δήλωσης του ΦΠΑ, όπως επίσης και για το εισοδηματικό όριο των 10.000 ευρώ που έχει τεθεί για τη φορολόγηση των αγροτών.

Πάντως, νέες αναταράξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η ανακοίνωση ότι στελέχη όπως ο Δημήτρης Ρέππας, ο Χάρης Τσιόκας, η Ντίνα Λάζαρη κ.ά. έχουν ενταχθεί στις λίστες με τους συντονιστές για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η αντίδραση ήταν έντονη, διότι –όπως υποστηρίζουν– όχι μόνο δεν είχαν ενημερωθεί γιʼ αυτή την κίνηση, αλλά και γιατί, όπως λένε, «επιχειρούν να μας κάνουν συνένοχους στην καταστροφή, αν και έχουμε πολλές φορές πει τις αντιρρήσεις μας και τους προβληματισμούς μας αναφορικά με την ακολουθούμενη πολιτική».

Στο μεταξύ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνεχίζει να αναζητεί σωσίβιο εκλογικής σωτηρίας στην περιβόητη κίνηση των «58» που αν και από εκεί δέχεται αμφισβητήσεις, ωστόσο εξακολουθεί να τους θεωρεί προνομιακούς συνομιλητές.

Οι «58» σήμερα θα έχουν συνέλευση (ολομέλεια) προκειμένου να αποσαφηνίσουν μια σειρά από ζητήματα αλλά και να επιβεβαιώσουν την πρόθεσή τους να κατέβουν στις ευρωεκλογές, ενώ αρχίζει και η αντίστροφη μέτρηση για τη συνδιάσκεψη που θα οδηγήσει στη δημιουργία της ελληνικής ΕΛΙΑΣ, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Για την ώρα μένουν ανοιχτά πολλά και καίρια ζητήματα αναφορικά με τη συγκρότηση κοινού ψηφοδελτίου για κάθοδο στις ευρωεκλογές καθώς υπάρχουν πολλές κόντρες και αντιπαραθέσεις για τον τρόπο επιλογής των υποψηφίων στο ευρωψηφοδέλτιο. Αρκετά από τα στελέχη της κίνησης των «58» προτείνουν να στηθούν κάλπες σε όλη την Ελλάδα ώστε να αναδειχθούν οι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές και σημειώνουν πως με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει και ενδιαφέρον και συμμετοχή στις διαδικασίες για τη δημιουργία της ελληνικής ΕΛΙΑΣ. Εντός της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν προβληματισμοί καθώς φοβούνται ότι, πιθανώς, πολλά στελέχη και κινήσεις που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία και διαθέτουν πανελλαδική επιρροή, θα μπορούσαν να ελέγξουν τη διαδικασία και να «περάσουν» τους δικούς τους υποψηφίους. Ήδη πέφτουν στο τραπέζι κάποιες εναλλακτικές λύσεις, όπως, π.χ., να μείνει ανοιχτή η θέση του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου αλλά και κάποιες από τις τιμητικές θέσεις και να υπάρξει μια επιλογή μέσω ψηφοφορίας για τις άλλες.

Στο μεταξύ, ο κ. Βενιζέλος και το επιτελείο του συνειδητοποιούν καθημερινά τη ζημιά που κάνει στο όλο εγχείρημα η άποψη που εκφράζουν αρκετά από τα στελέχη των «58», που ζητούν τη «διάχυση» του ΠΑΣΟΚ (ουσιαστικά την διάλυση του) μέσα στην κίνηση των «58» με την ονομασία Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη. Ο κ. Βενιζέλος, στις επαφές που είχε αλλά και σε αυτές που θα έχει με τον άτυπο συντονιστή των «58» Γιάννη Βούλγαρη, ζητά επιμόνως να σταματήσουν αυτές οι φωνές γιατί «μόνο ζημιά προκαλούν», ενώ ταυτόχρονα επιμένει πως αρωγός στην προσπάθεια για τη δημιουργία της ΕΛΙΑΣ, οργανωτικά και πολιτικά, θα είναι το ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ