Πώς είχαν στήσει Ματαντός και Χάγιας το κόλπο με τις «μαϊμού» εταιρείες για τις μίζες

Φυσιογνωμία στον χώρο αυτό είναι ο… εντιμότατος, όπως αποδείχθηκε, κ. Μιχάλης Ματαντός και ο στενός του συνεργάτης Αντώνης Χάγιας, άλλο λαμόγιο αυτός.

Ξεκινώντας από τον μακρύ κατάλογο με τις δεκάδες εταιρείες που έδωσε ο Ματαντός στον ανακριτή, μέσω των οποίων διακινήθηκαν μίζες πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ανακαλύπτεις και ένα σωρό άλλες εταιρείες που συνδέονται μεταξύ τους. Και η… επιχείρηση ήταν μέσω αυτών να εξαφανιστούν τα ίχνη των πρωταγωνιστών…

Μία από τις εταιρείες του καταλόγου που έδωσε στον ανακριτή ο Ματαντός είναι η THOOSA ENERGY LIMITED. Ποια είναι αυτή; Ένα -μόνο- από τα ίχνη της εντός βρίσκεται στην απόφαση της ΡΑΕ (Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας) υπ’ αριθ. 1749/2010, με την οποία χορηγείται άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 7,0224 MW, στη θέση «Χερσοτόπι», του Δήμου Πολυκάστρου, του Νομού Κιλκίς, στην εταιρεία PV TRUST Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής και Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας, με δ.τ. ΡV TRUST AΕ.

Πρόκειται για μια τεράστια παραγωγή ρεύματος. Και μόνο η άδεια στην αγορά είχε μεγάλη τιμή… Προς το παρόν, ουδέν ύποπτον. Το κουβάρι αρχίζει να… μπερδεύεται όταν πέφτεις πάνω στο σημείο της απόφασης που αναφέρει: «Πρόσωπα φυσικά ή νομικά που εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση του έργου, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 3468/2006, όπως ισχύει». Και ποια είναι αυτά; Η ΤΗΟΟSA ENERGY LIMITED κατά 99,98% και ο Παναγιώτης Βασιλείου κατά 0,02%, μέσω των κάτωθι μετόχων της:

– ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ και
– ΗΑLMSIDE INVESTMENTS LIMITED.

Ποιες είναι αυτές οι τρεις εταιρείες; Κάθε άλλο παρά άγνωστες είναι στον κ. Ματαντό. Και οι τρεις είναι στον κατάλογο των εταιρειών που παρέδωσε στον ανακριτή και, όπως αποδεικνύεται από τη μεταξύ τους… διαπλοκή, ήταν τα… εργαλεία διά των οποίων διακινούνταν -στην καθομιλουμένη… μοιράζονταν- οι μίζες δεκάδων, για να μην πούμε εκατοντάδων, εκατομμυρίων ευρώ.

Και τις τρεις παραπάνω εταιρείες ψάχνουν η ελληνική και η κυπριακή Δικαιοσύνη για τη διακίνηση μαύρου χρήματος.

Να προχωρήσουμε, όμως, στο ξετύλιγμα του κουβαριού.

Στο διοικητικό συμβούλιο της PV TRUST, που πήρε την άδεια για τον φωτοβολταϊκό σταθμό στο Κιλκίς, είναι μέλος ο συνεργάτης και… συνέταιρος του Ματαντού στις αρπαχτές, Αντώνης Χάγιας, μηχανολόγος-μηχανικός, όπως προκύπτει από το καταστατικό της εταιρείας που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ υπʼ αριθ. 3889/4-6-2007. Το μετοχικό κεφάλαιο είναι μόλις 60.000 ευρώ! Η εταιρεία δεν είχε καμία δραστηριότητα το 2007-2008, όπως προκύπτει από τον ισολογισμό της, και από το κεφάλαιο των 60.000 ευρώ είχαν απομείνει 15.899,24 (σύνολο ενεργητικού). Τα υπόλοιπα 49.392,63 ευρώ πήγαν για «έξοδα διοικητικής λειτουργίας»! Έγινε και μία αύξηση κεφαλαίου 49.010 ευρώ, οπότε το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων ήταν 59.616,47 ευρώ. Τον ισολογισμό υπογράφει ο λογιστής Ιωάννης Μπασδέκης.

Σε αυτήν την εταιρεία, με 59.616,47 ευρώ κεφάλαιο, που έχει και το τελευταίο μπακάλικο, η κυρία ΡΑΕ έρχεται το 2010 και δίνει άδεια για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 7,0224 ΜW!

Είναι ή δεν είναι τεράστιο σκάνδαλο; Η τότε διοίκηση θα πρέπει να κληθεί από τον Εισαγγελέα. Παραβρωμάει η υπόθεση, κύριοι Εισαγγελείς, από όποια άκρη κι αν πιαστεί. Και θα πρέπει να διερευνηθεί τι απέγινε αυτή η άδεια… Είναι πολύ πιθανό να πουλήθηκε. Και το ερώτημα που μπαίνει είναι: Σε ποιον και για πόσα λεφτά;

Όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα, Managing Director από το 2007 ήταν ο Αντώνης Χάγιας, που μαζί με τον Αλέξανδρο Παπαντωνίου, ιδιωτικό υπάλληλο, μέλος επίσης του διοικητικού συμβουλίου της PV TRUST, είναι συγκατηγορούμενοι του Ματαντού και, όπως ισχυρίζονται δικαστικοί κύκλοι, μπλεγμένοι σε πολλές offshore εταιρείες.

Ο Χάγιας, πρώην ναύτης (!) του Πολεμικού Ναυτικού, ήταν στη συνέχεια αντιπρόσωπος των υποβρυχίων της γερμανικής HDW, που ελέγχει τα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, και ακολούθησαν πολλές άλλες αρπαχτές. Με τον εφοπλιστή Μιχάλη Ματαντό πάντα πρόσωπο-κλειδί.

Όλα αυτά δίνουν μια μικρή μόλις γεύση από τη διαδρομή με τις διαπλεκόμενες μίζες που χειρίσθηκε ο εφοπλιστής Ματαντός. Και, φυσικά, τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει άλλο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ από τον χορό των εκατομμυρίων…


Σχολιάστε εδώ