Προβληματισμός και ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ από τις… αναταράξεις στις περιφέρειες!

Οι έντονες εξελίξεις και αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, την εβδομάδα που πέρασε, δικαιώνουν όσους λένε ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν βεβαιότητες, αφού αυτές μπορούν να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή από ένα «πολιτικό ατύχημα» που μπορεί να προκύψει από εκεί που δεν το περιμένεις.

Ήταν δε ένα ηχηρό χαστούκι προς την ηγεσία, η οποία από ένα σημείο και πέρα, θεωρώντας ότι είναι «καβάλα στο άλογο», θα μπορούσε να πορευτεί άνετα προς την κυβέρνηση χωρίς εμπόδια και αναταράξεις. Έτσι, υποτίμησε τις αντιδράσεις που θα προκαλούσαν οι επίμαχες υποψηφιότητες, αφού οι επιτελείς του Αλ. Τσίπρα εκτιμούσαν ότι θα είναι οι συνήθεις γκρίνιες της Αριστερής Πλατφόρμας και θα περιοριστούν στο εσωτερικό του κόμματος.

Αποτέλεσμα των εν λόγω επιλογών ήταν να προκληθεί θύελλα, να μονοπωλεί αρνητικά ο ΣΥΡΙΖΑ την επικαιρότητα για μία εβδομάδα, να ξεσηκωθούν οι ψηφοφόροι του στην Πελοπόννησο, που ούτε θέλουν να ακούν για την υποψηφιότητα Βουδούρη, να «στασιάσει» η περιφερειακή οργάνωση Κοζάνης που επέμενε στην υποψηφιότητα Καρυπίδη και να γίνουν αυτές οι επιλογές ακόμα και διεθνές θέμα, με την απαράδεκτη –όπως τη χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ– παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας εβραϊκών οργανώσεων που θεώρησαν ότι έχουν δικαίωμα να έχουν λόγο για τις υποψηφιότητες στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Ελλάδας.

Πλέον, μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας Καρυπίδη στην Δυτική Μακεδονία, εκεί που υπολόγιζαν ότι μπορούσαν ακόμα και να πάρουν την περιφέρεια, επικρατεί οργή, αφού τα τοπικά στελέχη που τον πρότειναν προς τα κεντρικά αισθάνονται οργισμένα και είναι προετοιμασμένα για ένα «εκλογικό Βατερλώ».

Αναζητείται τώρα «Ιφιγένεια» για να θυσιαστεί, αφού όποιος και να είναι υποψήφιος δεν πρόκειται να έχει την παραμικρή τύχη μετά τους χειρισμούς που έγιναν. Οι επιτελείς του κόμματος αναζητούν εναγωνίως νέο υποψήφιο και μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχαν ακουστεί τα ονόματα της βουλευτού Κοζάνης Ε. Ουζουνίδου, του υποψηφίου στις προηγούμενες εκλογές Α. Κύρινα αλλά και του δημοσιογράφου της «Αυγής» Κ. Ζαγάρα, που κατάγεται από την περιοχή.

Επίσης, η Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη διατηρεί ανοιχτό το θέμα Βουδούρη, πολύ περισσότερο τώρα που αυτός –όπως έγραψε το «Βήμα»– δήλωσε ότι δεν μετανιώνει που ψήφισε το πρώτο Μνημόνιο και ως εκ τούτου η εν λόγω υποψηφιότητα θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ εάν φτάσει μέχρι το τέλος.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα των συγκεκριμένων υποψηφιοτήτων έφερε στην επιφάνεια το δομικό πρόβλημα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό του και δεν το έλυσε, όπως πολλοί φαντάστηκαν, στο ιδρυτικό του συνέδριο.

Η απόσταση ανάμεσα στην πλειοψηφία και την Αριστερή Πλατφόρμα συνεχώς διευρύνεται και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα προκύπτει κάθε φορά που θα τίθενται προς επίλυση σοβαρά πολιτικά ζητήματα.

Από τη μια, η πλειοψηφία επικαλείται την απόφαση του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την οποία το κόμμα θα επιδιώξει συνεργασίες από τη ριζοσπαστική σοσιαλδημοκρατία που έχει εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ μέχρι τη ριζοσπαστική Αριστερά αλλά και δυνάμεις «του μεσαίου χώρου» που έχουν μια έντιμη πολιτική αντίθεση στην ακολουθούμενη μνημονιακή πολιτική, γιατί αλλιώς δεν δημιουργείται η κρίσιμη πολιτική μάζα που θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

Από την άλλη, η Αριστερή Πλατφόρμα εκτιμάει ότι τα σήματα που εκπέμπει η ηγεσία με τις επιλογές της, όπως οι υποψηφιότητες ή οι δηλώσεις στελεχών για το δημόσιο χρέος, θολώνουν το αριστερό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θα κοστίσει στην πορεία προς τις εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα που πέρασε δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καλείται να «ομογενοποιήσει» τη δράση του, να δείξει στους ψηφοφόρους ότι αποτελεί μια αξιόπιστη δύναμη που μπορεί ακόμα και να κυβερνήσει – αφού ήδη οι ποικιλώνυμοι αντίπαλοί του σπεύδουν να αναφέρουν ότι εφόσον το κόμμα αυτό δεν μπορεί να τα βρει στο εσωτερικό του ούτε για μια υποψηφιότητα στις περιφέρειες, τα πράγματα θα είναι δραματικά και με συνέπειες για όλο τον λαό εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Πάντως, η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, που εγκρίθηκε με περιπετειώδη τρόπο από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, είχε μια εσωτερική πολιτική συνοχή, παρά το ότι φαινομενικά ήταν αντιφατική με τις συνεργασίες που επιλέχθηκαν. Όπως έλεγαν στελέχη της πλειοψηφίας, η πρόταση για τους 13 περιφερειάρχες και τον Δήμο της Αθήνας υπηρετούσε την πολιτική του κόμματος για τη διεύρυνση των συνεργασιών του και το άνοιγμά του και σε άλλους πολιτικούς χώρους.

Έτσι, η υποψηφιότητα του Ο. Βουδούρη αποτελούσε ένα άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αφού ο ανεξάρτητος βουλευτής πέρασε και από τα δύο αυτά κόμματα και διεγράφη επειδή διαφώνησε με τις επιλογές των ηγεσιών τους.

Η υποψηφιότητα της δημοσιογράφου της πρώην ΕΡΤ Α. Κυρίτση είναι ένα άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ, από το οποίο προέρχεται η υποψήφια, ενώ ο Σ. Μπενέτος στο Νότιο Αιγαίο προέρχεται από το λεγόμενο «πατριωτικό ΠΑΣΟΚ». Η δε άδοξη υποψηφιότητα Καρυπίδη στη Δυτική Μακεδονία αποσκοπούσε στο να απευθυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε εκείνο το συντηρητικό κομμάτι των ψηφοφόρων της ΝΔ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων που έχουν αντιμνημονιακή αναφορά.

Όσο για την υποψηφιότητα του Γ. Σακελλαρίδη για τον Δήμο της Αθήνας, αυτή σηματοδοτεί το άνοιγμα προς τη νέα γενιά και τα «άφθαρτα πρόσωπα», με τα ηγετικά στελέχη να ποντάρουν πολύ στον νεαρό οικονομολόγο, επικαλούμενα και το προηγούμενο του Αλ. Τσίπρα που από το πουθενά πήρε με την πρώτη 10% ως υποψήφιος στον Δήμο της Αθήνας.

Τι ελπίζουν για τις άλλες περιφέρειες

Πριν ξεσπάσει η θύελλα Καρυπίδη και οι διαφωνίες για την υποψηφιότητα Βουδούρη στην Πελοπόννησο, οι επιτελείς της Κουμουνδούρου ευελπιστούσαν ότι μπορεί να κερδίσουν τρεις ή τέσσερις περιφέρειες.

Η υποψηφιότητα της Ρ. Δούρου στην Αττική θεωρείται αρκετά ισχυρή αφού πρόκειται για ένα νέο πρόσωπο που έχει απήχηση στους ψηφοφόρους. Στην εν λόγω περιφέρεια σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα και τυχόν επικράτησή του σε ένα εκλογικό σώμα που είναι σχεδόν το μισό της Ελλάδας θα σηματοδοτήσει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβερνητική εξουσία.

Ελπίδες έχουν στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Δυτική Ελλάδα (Πάτρα, Πύργος, Αιτωλοακαρνανία) με την υποψηφιότητα του βουλευτή Αχαΐας Β. Χατζηλάμπρου αφού και σε αυτήν την περιφέρεια τα εκλογικά ποσοστά του κόμματος είναι αρκετά υψηλά. Παίζεται, επίσης, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με τον Θ. Γαλιατσάτο και στην Κρήτη όπου –μετά την άρνηση του Γ. Σταθάκη– υποψήφιος είναι ο βουλευτής Μ. Κριτσωτάκης και στην εν λόγω περιφέρεια (πάλαι ποτέ πράσινο κάστρο) το ΠΑΣΟΚ σχεδόν εξαϋλώνεται.

Μεγάλες πιθανότητες υπάρχουν και για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με την υποψηφιότητα της δημοσιογράφου της πρώην ΕΡΤ Αγλαΐας Κυρίτση που πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ και προέρχεται από το ΚΚΕ. Ως εκ τούτου, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι εάν η Αγλ. Κυρίτση περάσει στον δεύτερο γύρο, οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ –που είναι αρκετοί στο Βόρειο Αιγαίο (Λέσβος, Ικαρία)– θα τη στηρίξουν, παρά τη γραμμή που θα δώσει κεντρικά ο Περισσός.

Καλές προοπτικές έχει και η υποψηφιότητα του Σ. Μπενέτου, στο Νότιο Αιγαίο, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και στηρίζεται και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Στη Θεσσαλία, η υποψηφιότητα της νεαρής βουλευτού Η. Διώτη θεωρείται επιτυχημένη, αλλά έχοντας απέναντί της τον νυν Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό, δύσκολα θα κερδίσει.

Με στόχο την καταγραφή ενός καλού ποσοστού κατέρχεται στην Κεντρική Μακεδονία η βουλευτής Δ. Χαραλαμπίδου, αν και κανένας δεν πρέπει να αποκλείσει τίποτα μετά τη διάσπαση στον χώρο της ΝΔ με τις υποψηφιότητες Τζιτζικώστα και Ιωαννίδη. Ο ίδιος στόχος τίθεται και για την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με υποψήφιο τον Κ. Μορφίδη, της Στερεάς Ελλάδας με υποψήφιο τον βουλευτή Β. Αποστόλου και της Ηπείρου με υποψήφια την επίσης βουλευτή Όλγα Γεροβασίλη.

Με όλα όσα έγιναν, πέρασαν σε δεύτερη μοίρα οι διεθνείς επαφές του Αλ. Τσίπρα, που μετά το Παρίσι τώρα βρίσκεται στη Ρώμη για να προωθήσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν, όπως και η πρόβλεψή του ότι μέσα στο 2014 θα γίνουν βουλευτικές εκλογές που θα φέρουν στην κυβέρνηση το κόμμα του.

Μάλιστα, τη δική της σημασία έχει η δημόσια δήλωση του Ν. Παππά (διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα) ότι είναι αρκετά πιθανό να γίνουν βουλευτικές εκλογές πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Τη δήλωση την έκανε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι κάτι ξέρει, ζήτησε από τους τηλεθεατές να κρατήσουν αυτή την εκτίμηση.

Γιάννης Φωτούλας


Σχολιάστε εδώ