Μάθε παιδί μου γράμματα…

Θα έπρεπε να την έχω ψυλλιαστεί, ακόμα, από τον… «συνωστισμό της Σμύρνης» πως το ποτάμι δε γυρίζει πίσω ΚΑΙ στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Ή μήπως ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ στο εκπαιδευτικό μας σύστημα… Στο βιβλίο «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία» της Γ΄ Τάξης του Γυμνασίου, έκδοση 2013, στην ενότητα 58 (σελίδα 163) με τίτλο «η Ελλάδα στη μεταψυχροπολεμική εποχή (1989-2001)» αναφέρονται σε τρεις (και μόνες) σειρές: «Την ίδια εποχή (σ.σ: έχει προηγηθεί η αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις της εποχής) με αφορμή τη διεκδίκηση από την Τουρκία της βραχονησίδας Ίμια, στα Δωδεκάνησα, ξέσπασε κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που αποκλιμακώθηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις (1996)». Τι μας λέει λοιπόν αυτό το εγκεκριμένο –από το υπουργείο Παιδείας– σχολικό εγχειρίδιο; Πρώτον, ότι τα Ίμια ήταν μία και όχι δύο βραχονησίδες. Δεύτερον, ότι τα Ίμια είναι μια αμφισβητούμενη περιοχή. Τρίτον, ότι είναι αμφισβητούμενη γιʼ αυτό και τη διεκδικούσαν οι Τούρκοι… Κοινώς, το βιβλίο υιοθετεί την τουρκική πολιτική των γκρίζων ζωνών και ζητά από τους έλληνες μαθητές να παπαγαλίσουν τις συγκεκριμένες ανακρίβειες χωρίς αντίρρηση, ελέω βαθμολογίας (να φανταστώ). Όσο για τους τρεις ήρωες του Πολεμικού Ναυτικού, ούτε λόγος. Άλλωστε πώς να χωρέσουν μέσα σε τρεις γραμμές;

***

Επί της ουσίας

Γιʼ αυτό, βλέποντας την «οικογενειακή» φωτογραφία του Σαμαρά με τους γονείς και τα αδέλφια απογόνους των Καραθανάση, Βλαχάκου, Γιαλοψού στο Μέγαρο Μαξίμου, σκέφτηκα πως απʼ αυτήν τη συνάντηση έλειπε, αν μη τι άλλο, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας…

***

Έξω πάμε «καλά»…

Το ψευδοκράτος και η «Μακεδονία» συμμετείχαν σε διεθνή έκθεση τουρισμού, που γίνεται κάθε χρόνο στην Κωνσταντινούπολη, με μεγάλα περίπτερα και πολλές εκδηλώσεις. Στο περίπτερο του λεγόμενου «Τουριστικού Κέντρου Βόρειας Κύπρου», του ψευδοκράτους, παρουσιάστηκαν πολιτιστικά μνημεία, φυσικές ομορφιές και τουριστικές υποδομές στα κατεχόμενα. Οι διοργανωτές κερνούσαν τους επισκέπτες ζιβανία και χαλούμι, ενώ μοίραζαν φυλλάδια στα αγγλικά και τουρκικά όπου αναφέρονται 50 λόγοι για να επισκεφθεί κάποιος το ψευδοκράτος και να ζήσει μαγευτικά… Στο περίπτερο των Σκοπίων, μία απʼ τα ίδια. Οι διοργανωτές καλούσαν τους επισκέπτες να επισκεφθούν τη «γη της Μακεδονίας» κι έπαιρναν πόζα κοριτσιού που φοράει τα ψηλά τακούνια της μαμάς (αλλά αυτό μπορεί να μην είναι και πολύ αντικειμενικό…).

***

Εμείς κι οι άλλοι…

Η Ελλάδα δε συμμετείχε επισήμως σε αυτήν την έκθεση. Κι έτσι όπως εξελίχθηκε το πράγμα, θα μπορούσαμε να πούμε πως… ορθώς έπραξε η ελληνική Πολιτεία: Τόση διαφήμιση από τα δύο αυτά περίπτερα και χωρίς ένα ευρώ από την τσέπη του έλληνα φορολογούμενου…

***

Εμείς κι εμείς…

Μπορεί η Ελλάδα να μην εκπροσωπήθηκε επισήμως, όμως ελληνική παρουσία υπήρχε με πρωτοβουλία ιδιωτών. Με περίπτερο η Μύκονος και η Σαντορίνη κι άλλα νησιά του Αιγαίου όπου συμμετείχαν σύνδεσμοι ξενοδόχων. Φιλότιμη ήταν η προσπάθεια της Θάσου που «σήκωσε» την εκπροσώπηση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε μια μικρή γωνιά, με έντυπο υλικό, αφίσες από την περιοχή με μνημεία, αξιοθέατα και φυσικές ομορφιές, αλλά όχι έμψυχη υποστήριξη. Ωστόσο, παρουσίασε κι ένα τοπικό χορευτικό συγκρότημα που προσέλκυσε κόσμο… Ωστόσο, σε σχέση με τις άλλες διοργανώσεις, οι ελληνικές παρουσίες, λόγω και του ότι ήταν αποσπασματικές, ήταν κατώτερης ποιότητας. Ας μην ξεχνάμε ότι η διεθνής έκθεση ΕΜΙΤΤ συγκαταλέγεται στις πέντε μεγαλύτερες του κόσμου και είναι η μεγαλύτερη έκθεση του είδους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Διεξάγεται κάθε χρόνο από το 1997 στην Κωνσταντινούπολη με πάνω από 4.000 εκθέτες, 60.000 επαγγελματίες του τουρισμού και περισσότερους από 100.000 επισκέπτες από 60 χώρες.


Σχολιάστε εδώ