ΚΛΕΙΔΙ Ο ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ για τις μίζες

Με βάση τη δήλωσή του στους ανακριτές, φέρεται διατεθειμένος να συναινέσει στο άνοιγμα όλων των λογαριασμών που διατηρούσε στις ελβετικές τράπεζες BNP Paribas, Dresdner Bank κ.ά.

Τους λογαριασμούς αυτούς και τα εμβάσματα σε τρίτους χειριζόταν το άλλο αστέρι, ο ελληνοελβετός τραπεζίτης Φάνης Λυγινός, που σίγουρα ξέρει πολλά και είναι ήδη συγκατηγορούμενος. Αν πραγματικά θέλει ο Ευσταθίου να συνεργαστεί και να δώσει στοιχεία στη Δικαιοσύνη, θα πρέπει να σπεύσει και να παραδώσει ο ίδιος άμεσα στους ανακριτές όλη την κίνηση και τα παραστατικά των ελβετικών λογαριασμών του.

Αυτό μπορεί να γίνει ταχύτατα, ώστε να φωτιστεί η υπόθεση και να χυθεί άπλετο φως στις δωροδοκίες που έγιναν. Έτσι κι αλλιώς, αργά ή γρήγορα, το άνοιγμα των λογαριασμών του θα γίνει με αίτημα δικαστικής συνδρομής των ελλήνων ανακριτών και τουλάχιστον από τους λογαριασμούς που είναι γνωστοί δεν πρόκειται να κρυφτεί τίποτα.

Αν ο Ευσταθίου επιλέξει τον δρόμο του μπλοκαρίσματος της διαδικασίας στην Ελβετία, θα κερδίσει μόνο χρόνο. Όπως μας λένε οι ειδικοί, που γνωρίζουν τη διαδικασία, η υπόθεση είναι τόσο δεμένη, που θεωρείται αδύνατον να μην έρθουν από την Ελβετική Εισαγγελία όλα τα τραπεζικά στοιχεία στην Ελλάδα. Το άμεσο άνοιγμα των λογαριασμών του Ευσταθίου θα επιχειρήσουν, βέβαια, να το αποτρέψουν όλοι εκείνοι που τα έχουν αρπάξει από τον Ευσταθίου. Και ενδεχομένως να είναι πρόσωπα που βρίσκονται πολύ ψηλά, δεδομένου ότι το… λάδωμα ήταν διαχρονικό – απόδειξη, το ότι ο Κάντας είχε… εισπράξει 340.000.000 δραχμές από τον Ευσταθίου τις μέρες του μαύρου ’89! Και είναι φυσικό να έχουν ισχυρές προσβάσεις, ώστε να του εξασφαλίσουν κάποιο είδος άτυπης προστασίας, για να μην… πιεσθεί (π.χ., να προφυλακιστεί) και αρχίσει να… κελαηδάει αλλά και να μη δώσει το Οκέι για άνοιγμα των καυτών λογαριασμών, οπότε θα είναι θέμα χρόνου να τους κτυπήσει την πόρτα ο Εισαγγελέας. Ο Ευσταθίου ξέρει τα πάντα, μας είπε άνθρωπος που γνωρίζει πολλά για το μεγάλο φαγοπότι, όπου ο τζίρος των αναθέσεων των εξοπλιστικών ήταν συνολικά γύρω στα 22 δισ. ευρώ και το ποσοστό της μίζας κυμαινόταν από 6% έως 10%, ανάλογα με το ύψος των υπερτιμολογήσεων… Οι περισσότερες από τις επίμαχες πληρωμές έγιναν το 2002.

Μέσα σε αυτήν τη δίνη και το κλίμα οργής και αγανάκτησης των πολιτών, που έχουν χάσει πάνω από το 50% της ζωής τους και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, 1.500.000 είναι άνεργοι και πάνω από 300.000 επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο, ενώ νέα παιδιά παίρνουν τον δρόμο της ξενιτιάς, προβλημάτισε και σχολιάστηκε αρνητικά και με ακραίους χαρακτηρισμούς, ενώ ταυτόχρονα προκάλεσε αρκετά ερωτηματικά, η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών και πολύ περισσότερο η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για μη προφυλάκιση του Ευσταθίου, σε αντίθεση με την πρόταση των ανακριτών αλλά και του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών κ. Ρασιδάκη, όταν για χρέη στην Εφορία, ακόμη και για μικροποσά, διατάσσεται προφυλάκιση. Αφήνουν έτσι ελεύθερο έναν από εκείνους που όχι μόνο εκμαύλιζαν επί σειρά ετών πολιτικούς και στρατιωτικούς αλλά και εν γνώσει τους υπονόμευαν την Άμυνα της Ελλάδας. Και αυτό είναι το βαρύτερο και ασυγχώρητο έγκλημα όλων αυτών των κυρίων, που κανονικά θα έπρεπε να είχαν παραπεμφθεί στο Στρατοδικείο.

Να σημειωθεί ότι δεν λάδωναν μόνο έλληνες αξιωματικούς και πολιτικούς οι γερμανικές εταιρείες μέσω του Ευσταθίου, λάδωναν απευθείας και γερμανούς αξιωματούχους. Φυσικά, οι γερμανικές εταιρείες είναι συνυπεύθυνες με τον Ευσταθίου, σε βαθμό όμως πολύ μεγαλύτερο.

Στο σκαμνί και η γυναίκα του

Μαζί με τον Ευσταθίου κατηγορούμενη είναι και η γυναίκα του Ειρήνη, ηλικίας 70 ετών, η οποία κατηγορείται για το ότι σε τραπεζικούς λογαριασμούς της βρέθηκαν χρήματα που προέρχονται από τις μίζες των εξοπλιστικών προμηθειών.


Σχολιάστε εδώ