Η μνημονιακή στροφή Σαμαρά κατακερμάτισε την Κεντροδεξιά
Δύο χρόνια μετά καταγράφεται ένας πρωτόγνωρος κατακερματισμός δυνάμεων, με τρεις τουλάχιστον πολιτικούς σχηματισμούς και μεγάλο αριθμό ανεξάρτητων βουλευτών και στελεχών που έχουν πλήρως αποστασιοποιηθεί. Αποτέλεσμα της στροφής 180 μοιρών του Αντ. Σαμαρά, ο οποίος από πολέμιος της «τρόικας» και των δανειστών, εντάχθηκε στο τόξο των μνημονιακών δυνάμεων της χώρας. Αθετώντας με τον τρόπο αυτό τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει και διαψεύδοντας τις προσδοκίες χιλιάδων πολιτών που είχαν επενδύσει στη Νέα Δημοκρατία για αλλαγή της καταστροφικής πολιτικής.
Το… πουλόβερ άρχισε να ξηλώνεται τον Φεβρουάριο του 2012, όταν ο Αντ. Σαμαράς προχώρησε στη διαγραφή είκοσι ενός (21) βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι αρνήθηκαν να ψηφίσουν το δεύτερο Μνημόνιο. Ορισμένοι εξ αυτών επέστρεψαν στην πορεία, οι υπόλοιποι ωστόσο αποτέλεσαν τον πυρήνα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που συγκροτήθηκε λίγους μήνες αργότερα υπό την ηγεσία του Π. Καμμένου. Το ρήγμα υπήρξε βαθύ και αποτυπώθηκε στις εκλογές του Μαΐου, όπου η δύναμη της Νέας Δημοκρατίας υποχώρησε στο 18,85%, που αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία της, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συγκέντρωσαν 10,61%. Στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου που είχαν άκρως διλημματικό χαρακτήρα, η ΝΔ αύξησε το ποσοστό της (29,66%), αλλά οι ΑΝΕΛ άντεξαν (7,51%) στην πίεση. Στην πορεία ορισμένοι εκ των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, διαφωνώντας με τη στρατηγική του κ. Καμμένου, αποχώρησαν και συγκρότησαν τη Νέα Μέρα. Το κόμμα ενσωματώθηκε στην -υπό την ηγεσία του Β. Πολύδωρα- Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό, η ίδρυση της οποίας ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη. Στο μεταξύ, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας συνέχισε… απτόητη τις διαγραφές βουλευτών της, ξεκινώντας από τον Ν. Νικολόπουλο λίγο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης και φθάνοντας πρόσφατα στον Β. Πολύδωρα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών, η φιλομνημονιακή στροφή του κ. Σαμαρά «έστειλε κόσμο» και στη Χρυσή Αυγή. Ήταν κυρίως ψηφοφόροι που οργισμένοι επέλεξαν ακραίες λύσεις, αφού οι ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου τους φαίνονταν «λάιτ» για να στεγάσουν την αγανάκτηση και την επιθετικότητά τους για το πολιτικό σύστημα. Η κατάσταση που επικρατεί στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς παρουσιάζει μια ισχυρή ιδιοτυπία: Οι δυνάμεις που τον συνθέτουν διατηρούν σχέσεις «εχθρικές» και -αντίθετα με την Κεντροαριστερά, όπου εξετάζουν τις δυνατότητες κοινής πορείας- έχουν κλείσει οι δίαυλοι επικοινωνίας. Έτσι στις προσεχείς ευρωεκλογές οι αντοχές της Νέας Δημοκρατίας θα δοκιμαστούν έναντι των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά και της Ένωσης για την Πατρίδα και τον Λαό.