Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1

Το Νταβός, το ορεινό χωριουδάκι της Ελβετίας, φιλοξένησε και φέτος, όπως κάθε χρόνο, την επιχειρηματική και πολιτική ελίτ του πλανήτη στα πλαίσια των θεμάτων που εξετάζει το «Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ». Κάποτε το Νταβός και οι εκεί συζητήσεις αποτελούσαν οικονομικό βαρόμετρο. Τώρα, στα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, η λάμψη του Νταβός έχει θαμπώσει. Για φέτος η ατζέντα των συζητήσεων αφορούσε την εισοδηματική ανισότητα και την επέκταση της φτωχοποίησης στον πλανήτη μας. Έτσι στις συζητήσεις μπλέχτηκε και η περίπτωση της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας. Το πόσο σημαντικό είναι το θέμα αυτό το αναγνωρίζει και η Οργανωτική Επιτροπή του Φόρουμ, η οποία στο φετινό δελτίο Τύπου επισημαίνει ότι το χάσμα εισοδημάτων είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει σημαντική ζημιά παγκοσμίως κατά την επόμενη 10ετία. Όμως αν αυτοί που συγκεντρώνονται τόσα χρόνια στο Νταβός είχαν την θέληση να περιορίσουν την εισοδηματική ανισότητα και τη φτώχεια, θα μπορούσαν εύκολα να το πετύχουν, καθώς διαθέτουν μεγάλη πολιτική και οικονομική δύναμη. Και θα εμπόδιζαν την επέκταση του νεοφιλελευθερισμού των Ρήγκαν – Θάτσερ. Αλλά δυστυχώς συνέβη το αντίθετο. Τα δόγματα του νεοφιλελευθερισμού οικοδόμησαν τις δομές της ανισοκατανομής του εισοδήματος που οδήγησαν στην φτωχοποίηση των πολιτών του πλανήτη μας. Δημιούργησαν φορολογικούς παράδεισους, επενδυτικά κίνητρα άνισης φορολογικής μεταχείρισης, ένα ανήθικο, ασύδοτο και τρομακτικό σε δύναμη χρηματοπιστωτικό σύστημα και κατεδάφισαν την ηθική συνείδηση των εργασιακών σχέσεων.

2

Τα στοιχεία της φτωχοποίησης που ακούστηκαν είναι ανατριχιαστικά! Αλλά και απελπιστικά για το επίπεδο του πολιτισμού της σημερινής εποχής. Αναφέρουμε ότι οι 85 πλουσιότεροι πολίτες κατέχουν περιουσία όση κατέχουν 3,5 δισ. άνθρωποι! Το 1% του πληθυσμού καρπώθηκε το 95% του πλούτου που δημιουργήθηκε την περίοδο 2009-2012, δηλαδή την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Αντίθετα τα υπόλοιπα 99% παρουσίασαν μείωση των εισοδημάτων τους. Με λίγα λόγια η τωρινή παγκόσμια οικονομική κρίση ευνόησε τους πλούσιους πολίτες που έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Όμως, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, το μερίδιο του πλουσιοτέρου 1% στο συνολικό παγκόσμιο πλούτο αυξάνεται συνεχώς από το 1980, δηλαδή από τότε που κυριάρχησε στον πλανήτη μας το μοντέλο της νεοφιλελεύθερης οικονομίας. Σήμερα υπολογίζεται ότι το 1% του πλουσιότερου πληθυσμού έχει συγκεντρώσει περιουσία (κινητά και ακίνητα) ύψους 110 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που αποτελεί το 50% περίπου του συνολικού παγκόσμιου πλούτου. Φαντάζεστε πόση δύναμη διαπλοκής διαθέτει αυτό το κλαμπ των πλουσίων πολιτών; Να γιατί η πολιτική εξουσία έχει υποδουλωθεί στις απαιτήσεις του κλαμπ των πλουσίων. Το χάσμα, λοιπόν, στη διασπορά του παγκόσμιου εισοδήματος είναι τρομοκρατικό και επικίνδυνο να προκαλέσει την επόμενη 10ετία σημαντική ζημιά. Η άνιση κατανομή του παραγόμενου εισοδήματος αποτελεί εκρηκτική ύλη στα θεμέλια της ανθρώπινης κοινωνίας. Όμως το εκάστοτε οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο πάντα ήταν τυφλό!

3

Το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και ειδικά το πρόβλημα της υπερχρέωσης και της δυνατότητας εξυπηρέτησης των δανειακών μας υποχρεώσεων, τέθηκε για συζήτηση από την πρώτη μέρα του Συνεδρίου από τον οικονομολόγο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Κεν Ρογκώφ, ο οποίος αναφέρθηκε στο υψηλό χρέος της Ελλάδος, το χαρακτήρισε μη βιώσιμο και επομένως τελικά σαν συμπέρασμα κατέληξε ότι είναι απαραίτητο ένα δεύτερο «κούρεμα» για να συγκρατηθεί η φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Οι παρατηρήσεις του καθηγητή Ρογκώφ ήσαν αξιοσημείωτες και τεκμηριωμένες, καθώς είναι εντελώς απαράδεκτο να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα ενός τόσο υψηλού χρέους με την φτωχοποίηση ενός λαού. Τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου μίλησε ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Μπαρόζο, ο οποίος έσπευσε να συγχαρεί την Ελλάδα για την πρόοδο που σημείωσε στην προσπάθεια της επίτευξης δημοσιονομικής ισορροπίας. Και εξήρε το γεγονός της εμφάνισης πρωτογενούς πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό 2013, το οποίο ονόμασε «ιστορικό». Και ασφαλώς είναι ιστορικό, καθώς είναι «απ’ τα κόκαλα βγαλμένο των Ελλήνων τα ιερά». Άραγε τα λόγια σου κ. Μπαρόζο για το «ιστορικό πρωτογενές πλεόνασμα» στην αποκρυπτογράφησή τους σημαίνουν ότι οι Έλληνες συνήθισαν από θυσίες και συνεπώς μπορούν να τα βγάλουν πέρα με το χρέος χωρίς κούρεμα; Πάντως είναι φανερό ότι από τις ΗΠΑ ακούγονται συνέχεια φωνές για «κούρεμα» του χρέους και από την ΕΕ, την Ευρωζώνη και τη γερμανική κυβέρνηση απορρίπτεται η λύση αυτή.


Σχολιάστε εδώ