Ασπίδα προστασίας των δανειοληπτών από τους εκβιασμούς των τραπεζών
Στόχος του Κώδικα, που ήδη καταρτίζεται και θα τεθεί σε εφαρμογή το 2015, είναι, πρώτον, να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή αποπληρωμή των μη εξυπηρετούμενων δανείων και, δεύτερον, να μειώσει την πίεση που ασκείται στους δανειολήπτες εκείνους που, επί του παρόντος, έχουν μειωμένη ικανότητα αποπληρωμής των χρεών τους.
Η βελτίωση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μειώσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, αποδεσμεύοντας πόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου για την ελληνική οικονομία.
Και νέο μοντέλο λειτουργίας των τραπεζών
Μια άλλη σημαντική εξαγγελία του κ. Προβόπουλου ήταν η δημιουργία νέου μοντέλου λειτουργίας των τραπεζών, που θα τους επιτρέψει να αποπληρώσουν τις κρατικές ενισχύσεις και να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Και ο κ. Προβόπουλος πρόσθεσε ότι, από τη στιγμή που απέκτησαν τα υγιή χαρτοφυλάκια όσων ιδρυμάτων εξυγιάνθηκαν ή συγχωνεύθηκαν, οι τράπεζες αξιοποιούν τώρα συνέργειες και οικονομίες κλίμακας, εξαλείφοντας έτσι περαιτέρω το πλεονάζον δυναμικό και αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά τους.
Είναι καθ’ οδόν η ανάπτυξη
Επίσης, ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε στα σημαντικά επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Οι θυσίες πλέον αποδίδουν καρπούς. Είμαι αισιόδοξος ότι η επαναφορά της Ελλάδας στην ανάπτυξη -το Grecovery- είναι καθ’ οδόν».