από το Περιστύλιο…
Σύμφωνα με την απόφαση που αναρτήθηκε στην Κοινοβουλευτική Διαφάνεια (20/1/2014) αποφασίστηκε «η έγκριση δαπάνης από εκατόν μία χιλιάδες πενήντα τέσσερα ευρώ και σαράντα τέσσερα λεπτά (101.054,44 ευρώ), συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, σε βάρος του ΚΑ 0716 του προϋπολογισμού εξόδων Βουλής χρήσης 2014, στο όνομα της ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, ΒΙΛΤΑΝΙΩΤΗ 31, 14564, ΚΗΦΙΣΙΑ, για την έκδοση εισιτηρίων αεροπορικών μετακινήσεων εντός της ελληνικής επικράτειας προς χρήση των βουλευτών, των ευρωβουλευτών και των κομμάτων κατά το χρονικό διάστημα από 01.11.2013 έως και 30.11.2013». Στην απόφαση αναφέρονται οι αριθμοί 407 αποδείξεων πώλησης εισιτηρίων.
Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της Βουλής, από τον Οκτώβριο του 2013, καλύπτονται τα έξοδα διοδίων όσων βουλευτών παραιτηθούν της ατέλειας σε αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση και την επιστροφή στον τόπο εκλογής τους. Υπήρχε μάλιστα αισιοδοξία ότι με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομηθούν κονδύλια από τον προϋπολογισμό της Βουλής καθώς, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Βουλής, πολλοί βουλευτές διαβεβαίωναν ότι θα παραιτηθούν της ατέλειας των αεροπορικών εισιτηρίων. Ο αριθμός των αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν, έναν μήνα μετά την απόφαση, δεν επιβεβαιώνει ωστόσο τις καλές προθέσεις. Ας σημειωθεί ότι κάθε βουλευτής της περιφέρειας δικαιούται να ταξιδέψει 52 φορές τον χρόνο στην εκλογική του περιφέρεια, οι βουλευτές των νησιωτικών περιοχών δικαιούνται επιπλέον 12 εισιτήρια μετ’ επιστροφής τον χρόνο, και οι βουλευτές Επικρατείας τέσσερα δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια τον μήνα, σε οποιοδήποτε προορισμό της χώρας. Εκχωρούνται τέλος, μέχρι και 36 συνολικά εισιτήρια στις κοινοβουλευτικές ομάδες, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για ελληνικούς προορισμούς.
Σημειώνεται επίσης ότι δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια δικαιούνται ακόμα και εκλεγμένοι σε όμορους νομούς της πρωτεύουσας όπου δεν υπάρχει βεβαίως αεροδρόμιο… Αυτοί απολαμβάνουν δωρεάν διόδια, τώρα μάλιστα που το αντίτιμο της διέλευσης πήρε φωτιά, καθώς σύμφωνα με την απόφαση του περασμένου Οκτωβρίου που προαναφέραμε, «οι βουλευτές επαρχίας, οι οποίοι δεν κάνουν χρήση αεροπορικών εισιτηρίων, δύνανται, κατόπιν ανέκκλητης υπεύθυνης δήλωσης, να ζητήσουν την καταβολή των αντιτίμων των διοδίων για πέντε μεταβάσεις μηνιαίως, μετ’ επιστροφής, από και προς την εκλογική τους περιφέρεια».
***
• Βαριά τους έπεσε η εφαρμογή της απόφασης του πρωθυπουργού για μείωση των μετακλητών υπαλλήλων κατά 20% σε όλο το Δημόσιο και κατά συνέπεια αυτών που απασχολούν βουλευτές και υπουργοί και είπαν με τροπολογία να εξειδικεύσουν… «τεχνικά θέματα»… Έτσι με τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς και έγινε δεκτή, παρέχονται διευκρινίσεις ότι όταν λέμε «περιορισμό», εννοούμε και τις κενές, ή μη συσταθείσες θέσεις! Λέει λοιπόν η τροπολογία ότι: «Για τον περιορισμό αυτό θα ληφθούν υπόψη οι θέσεις, κενές ή μη, συσταθείσες ή μη, όπως έχουν αυξομειωθεί με πράξεις ή διατάγματα, η έκδοση των οποίων προβλέπεται στο ΠΔ 63/2005, δεδομένου ότι, εάν ο περιορισμός αφορά μόνο τις έως σήμερα κατειλημμένες θέσεις, είναι και πάλι δυνατή η αύξηση του αριθμού των μετακλητών, είτε με πλήρωση κενών θέσεων είτε με τη σύσταση νέων θέσεων, που ναι μεν προβλέπονται στο ΠΔ 63/2005 αλλά δεν έχουν εισέτι συσταθεί». Με τη διάταξη αυτή καταργείται προηγούμενη διάταξη του νόμου 4093/2012 που προέβλεπε ότι «οι θέσεις μετακλητών υπαλλήλων που έχουν συσταθεί έως σήμερα σε υπηρεσίες που καταλαμβάνονται από το ΠΔ 63/2005 (Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα), καθώς και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις περιορίζονται κατά 20%. Ο περιορισμός αφορά συνολικά το προσωπικό που καταλαμβάνεται από το ΠΔ 63/2005 και εξειδικεύεται ανά υπηρεσία με απόφαση του πρωθυπουργού».
Η ουσία πάντως δεν αλλάζει. Ούτως ή άλλως επί δεκαπέντε μήνες, με διάφορες δικαιολογίες, η απόφαση δεν είχε εφαρμοστεί προκειμένου να διατηρηθεί ο κομματικός στρατός…
***
• Πάνω στην ώρα αναρτήθηκαν στο site της Βουλής οι επικαιροποιημένοι πίνακες με τον αριθμό του προσωπικού της Βουλής, και τον αριθμό των επιστημονικών συνεργατών των βουλευτών και των ευρωβουλευτών. Τα στοιχεία αφορούν στο πρώτο τρίμηνο του 2014 και είναι 1.393 υπάλληλοι που μαζί με τους επιστημονικούς συνεργάτες φθάνουν τους 1.983 υπαλλήλους. Συγκεκριμένα, στη 1.1.2014 υπηρετούσαν 591 μόνιμοι υπάλληλοι, 605 υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου, 72 ειδικοί φρουροί, 125 μετακλητοί υπάλληλοι και 590 επιστημονικοί συνεργάτες. Ο γενικός γραμματέας της Βουλής Θανάσης Παπαϊωάννου λέει ότι ο αριθμός των υπαλλήλων της Βουλής έχει μειωθεί, ανησυχητικά μάλιστα. Πώς όμως: Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο ίδιος, όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση το 2009, οι υπάλληλοι ήταν 1391, οι μετακλητοί για τις ανάγκες της τότε πεντακομματικής Βουλής 88 και οι ειδικοί φρουροί 74. Όσο για τους επιστημονικούς συνεργάτες που δεν εμφανίζονται στα παραπάνω νούμερα ο κ. Παπαϊωάννου θεωρεί ότι δεν μπορεί να προσμετρώνται στον αριθμό των υπαλλήλων. Εφόσον όμως προσμετρηθούν, το Ελληνικό Κοινοβούλιο, παρά την κρίση, κάθε άλλο παρά ουραγός των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων είναι. Φανταστείτε ότι αν στη Γερμανία αντιστοιχούν 4,35 υπάλληλοι σε έναν βουλευτή, στην Ελλάδα αντιστοιχούν 4,30 υπάλληλοι ανά βουλευτή!
***
• Στις ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή η κυβερνητική πλειοψηφία κυριολεκτικά ακροβατεί. Υπό κανονικές συνθήκες και με την αντιπολίτευση παρούσα, στα νομοσχέδια που συντάσσεται και η ΔΗΜΑΡ, επίμαχες διατάξεις θα κινδύνευαν να καταψηφιστούν. Ενδεικτικές ήταν δύο ψηφοφορίες σημαντικών νομοσχεδίων μέσα στην εβδομάδα, που λένε πολλά σχετικά με την εύθραστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αλλαγή του ΕΟΠΥΥ πέρασε με 151 ψήφους με τη στήριξη των ανεξάρτητων βουλευτών Α. Λοβέρδου, Χρ. Αηδόνη και Γ. Κασαπίδη. Ακόμα χειρότερα για την κυβέρνηση πήγε η ψηφοφορία επί των άρθρων του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ που εγκρίθηκε με 150 ψήφους. Η τροπολογία για τον διαχωρισμό των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων σε καλή και κακή εταιρεία υπερψηφίστηκε από 159 βουλευτές καθώς είχε και τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ από την οποία διαφοροποιήθηκε ο Γ. Κυρίτσης δηλώνοντας «παρών».
***
• Υπέρ της άμεσης εκλογής των ευρωβουλευτών τάχθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλώντας σε εκδήλωση στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε σε σχετική πρόταση που έκανε το 2000, όταν ήταν γραμματέας της ΝΔ, πριν τις ευρωεκλογές. «Συμφωνούσαν όλοι αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε γιατί ξεχνιόταν την επομένη», είπε και επανέλαβε την πρόταση οι ευρωβουλευτές να εκλέγονται με σταυρό προτίμησης από τους έλληνες πολίτες, συνολικά απ’ όλη την Επικράτεια, για να έρθουν πιο κοντά στους πολίτες: «Επαναφέρω την πρόταση. Είμαι σίγουρος ότι θα συζητηθεί, αλλά θα ξεχαστεί. Ας συμφωνήσουμε όμως ότι από τις επόμενες ευρωεκλογές θα φτάσουμε στην άμεση εκλογή των ευρωβουλευτών»!