Ανάκαμψη μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών θέλει το ΚΚΕ

Στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές, το ΚΚΕ είχε καταγράψει πανελλαδικά ποσοστό της τάξης του 11% και ως εκ τούτου ο πήχης μπαίνει ψηλά, αφού έκτοτε μεσολάβησαν οι βουλευτικές εκλογές στις οποίες το ΚΚΕ είδε τον Ιούνιο του 2012 το ποσοστό του να καταρρέει στο ιστορικά χαμηλό του 4,5%, με διαρροές κυρίως προς τον επελαύνοντα ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και τις ευρωεκλογές, ο Περισσός θα δώσει έντονο πολιτικό χρώμα, με στόχο να επαναπατρίσει όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων που το εγκατέλειψαν στις τελευταίες εκλογές και να δείξει ότι αρχίζει η ανάκαμψή του.

Ως εκ τούτου, στην προεκλογική περίοδο, στο στόχαστρο του ΚΚΕ θα μπει κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ και θα καλούνται οι ριζοσπάστες αριστεροί ψηφοφόροι που τον εμπιστεύτηκαν στις τελευταίες εκλογές και αυτοί που σκέπτονται για πρώτη φορά να τον ψηφίσουν, να μην εμπιστευτούν αυτό το κόμμα γιατί σύντομα θα απογοητευθούν.

Ήδη έχει χαραχθεί η βασική προεκλογική γραμμή και ο ίδιος ο Δ. Κουτσούμπας, παρουσιάζοντας τους υποψηφίους του ΚΚΕ για τις εκλογές, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του «σε όσους νιώθουν ριζοσπάστες αριστεροί και σε όσους είχαν επιλέξει τον Ιούνιο του 2012 να μη στηρίξουν το ΚΚΕ και μετακινήθηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ».

Σε αυτούς τους ψηφοφόρους, ο Περισσός λέει ότι η αποδυνάμωση του ΚΚΕ στις τελευταίες εκλογές, στο όνομα του σχηματισμού μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν έβαλε περισσότερα εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Επίσης, ότι η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μεταφράστηκε σε άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στην κυβέρνηση για να ανακοπούν, να αναχαιτιστούν ή να καθυστερήσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα.

Η εμπειρία, τονίζει το ΚΚΕ, έδειξε ότι με την αποδυνάμωση του κόμματος και την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ το κίνημα πήγε πίσω, καλλιεργήθηκε κλίμα αναμονής ότι αρκεί μια αλλαγή κυβέρνησης στα ίδια πλαίσια, η οποία χωρίς σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μονοπώλια και με μια καλύτερη διαπραγμάτευση θα λύσει δήθεν όλα τα προβλήματα.

Με βάση τα παραπάνω, είναι αυτονόητο ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση, στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, να στηρίξει υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ και θα επιλέξει, όπως τις προηγούμενες εκλογές, την αποχή ή το λευκό. Στον Περισσό δεν ελπίζουν να κερδίσουν κανέναν δήμο και είναι χαρακτηριστικό ότι στις προηγούμενες εκλογές είχαν εκλέξει μόνο τον Θ. Κοτσαμπά στον Δήμο της Πετρούπολης στην Αττική.

Στόχος τους είναι να καταγραφεί πανελλαδικά μια έστω και οριακή τάση ανάκαμψης και αυτό θα είναι εύκολο να μετρηθεί, αφού σε όλες τις περιφέρειες και τους δήμους οι υποψήφιοι που στηρίζει το ΚΚΕ θα κατέβουν με το ίδιο ψηφοδέλτιο, με τον τίτλο Λαϊκή Συσπείρωση.

Οι άλλες υποψηφιότητες στις περιφέρειες

Στην Κεντρική Μακεδονία ο πρώην βουλευτής και πανεπιστημιακός Γ. Ζιώγας, στην Ανατολική Μακεδονία ο γεωπόνος Χ. Τρέλλης και στη Δυτική Μακεδονία ο δικηγόρος Γ. Βήττας. Στην Ήπειρο η δικηγόρος Ο. Τσουμάνη, στα Ιόνια Νησιά ο γιατρός Θ. Γουλής, στη Δυτική Ελλάδα ο βουλευτής Ν. Καραθανασόπουλος, στην Πελοπόννησο ο εφοριακός Ν. Γόντικας, στη Θεσσαλία ο αγροτοσυνδικαλιστής Β. Μπούτας, στην Στερεά Ελλάδα το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Γ. Μαρίνος, στην Κρήτη ο πολιτικός μηχανικός Σ. Ορφανός, στο Βόρειο Αιγαίο ο πρώην βουλευτής Σ. Κόρακας και στο Νότιο Αιγαίο η ηθοποιός Λ. Καφαντάρη.

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης ο εκπαιδευτικός Γ. Δελλής και στη Λάρισα ο βουλευτής Γ. Λαμπρούλης.


Σχολιάστε εδώ