Έτοιμοι να πουν ναι στο νέο Σχέδιο Ανάν!
Αυτή είναι όμως μια θέση πολύ προβληματική καθώς θα θυμίσουμε ότι, όπως έγινε και στο παρελθόν, εάν χαλάσει η συνταγή, και η Αθήνα θα πληρώσει τα σπασμένα.
Από την αρχή έχει διαφανεί μια προσπάθεια του κ. Σαμαρά να φορτώσει τις ευθύνες για ό,τι συμβεί στο Κυπριακό στον Β. Βενιζέλο ο οποίος εξάλλου είχε στηρίξει, όπως και ο Ν. Αναστασιάδης, το Σχέδιο Ανάν. Όμως αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη επιλογή.
Αυτό που δεν καταλάβαμε από την αρχή είναι το πώς ο κ. Βενιζέλος είχε τόσο μεγάλη ευκολία να συμφωνήσει με τις χιαστί συναντήσεις των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων με την ελληνική και τουρκική πλευρά, όταν αυτή η ιδέα του κ. Αναστασιάδη «μύριζε» Τετραμερή και εξομοίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ψευδοκράτος. Κυρίως όμως τώρα και αφού πήρε πρόσκληση από τον κ. Κέρι για να επισκεφτεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δέχθηκε στην Αθήνα την κ. Νούλαντ, η οποία μετέφερε την (σχεδόν) εντολή για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό με τις ευλογίες και της Αθήνας, λύνονται οι απορίες.
Το επόμενο που θα δούμε είναι να αναθέτει η κ. Νούλαντ καθήκοντα μεσάζοντα στο ελληνικό ΥΠΕΞ, προκειμένου το κυπριακό φυσικό αέριο να περάσει με αγωγό από την Τουρκία, όπως φαίνεται να προκρίνει το «ενεργειακό» λόμπι της γραφειοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με επικεφαλής τον Μ. Μπράιζα.
****
— Απογοήτευση επικράτησε στα Σκόπια, καθώς πολλά είχαν επενδύσει στην επίσκεψη της αμερικανίδας βοηθού υπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ στην Αθήνα, ελπίζοντας ότι θα θέσει επιτακτικά το θέμα της ονομασίας ασκώντας πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση για το Σκοπιανό. Τελικά, μάλλον ελάχιστα ασχολήθηκε η κ. Νούλαντ με το Σκοπιανό, καθώς πλέον οι Αμερικανοί έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα της διατήρησης της διαδικασίας του Μ. Νίμιτς και δίνουν προτεραιότητα στο Κυπριακό καθώς συνδέεται με τις εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
— Η κ. Νούλαντ, πάντως, έδειξε τα «αισθήματά» της καθώς πολλές φορές, όπως μάθαμε, σχεδόν επαίνεσε την Τουρκία γιατί επιδεικνύει, όπως είπε, καλή θέληση για την επίλυση του Κυπριακού. Ήταν την ίδια ημέρα που τα έλεγε αυτά, όταν τουρκικό πολεμικό σκάφος απειλούσε το σεισμογραφικό σκάφος Princess ζητώντας του να αποχωρήσει από την περιοχή που εμφανώς ανήκει στην κυπριακή ΑΟΖ, υποστηρίζοντας ότι είναι περιοχή τουρκικής δικαιοδοσίας.
— Στο παιγνίδι αυτό που το έχουμε ζήσει και στις δίκες μας περιοχές πέριξ του Καστελόριζου, είναι απολύτως προβληματικός ο ρόλος που διαδραματίζουν οι εταιρείες «ουδέτερων» συνήθως χωρών, όπως η Νορβηγία, που αναλαμβάνουν τις έρευνες για λογαριασμό είτε κυβερνήσεων είτε πετρελαϊκών εταιρειών.
Με την πρώτη πίεση από την πλευρά των Τούρκων οι Νορβηγοί αλλάζουν πορεία και όταν διμερώς ζητούνται εξηγήσεις, το Όσλο, σαν άλλη Πυθία, απαντά ότι δεν αναμειγνύεται στην δραστηριότητα των επιχειρήσεων που έχουν έδρα τη Νορβηγία.
— Το ερώτημα με το οποίο έχουμε μείνει είναι το πως οι Νορβηγοί, όταν είχαν μισθώσει πλοίο στους Τούρκους, δεν έφευγαν από περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας όπου παράνομα έκαναν έρευνες, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, όταν κάνουν έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, με ιδιαίτερη ευκολία δέχονται τις τουρκικές ενστάσεις και απειλές και αποχωρούν από την περιοχή…
— Αρκετά παράτολμη η απόφαση του Κ. Παπούλια να πετάξει στο Σότσι για την έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, όπου στο περιθώριο των εκδηλώσεων θα συναντηθεί και με τον Βλ. Πούτιν αλλά και τον κινέζο ομόλογό του.
— Κατανοούμε απολύτως την ανάγκη να φανεί αρεστή η Ελλάδα στον Βλ. Πούτιν, που όλο και λιγότερο λαμβάνει υπόψη τις «παραδοσιακές φιλίες, τα ομόδοξα έθνη, κ.λπ.», αλλά η Αθήνα όφειλε να στείλει, είτε με τις συνεντεύξεις του κ. Παπούλια σε ρωσικά ΜΜΕ είτε με δηλώσεις άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων, και ένα μήνυμα στην Μόσχα, μια και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα, άλλοτε σε υψηλούς και άλλοτε σε χαμηλότερους τόνους, ασκούν κριτική για τη ρατσιστική πολική έναντι των ομοφυλοφίλων, αλλά και έναντι των διαφωνούντων. Ο Πούτιν είναι σήμερα πανίσχυρος και θα συνεχίσει να είναι, αλλά μην ξεχνάμε ότι παραδοσιακές συμμαχίες και φιλίες αφορούν τους λαούς και όχι απλώς τις ηγεσίες…
— Μια και είπαμε για τη Ρωσία, είδατε το αλαλούμ που ακολούθησε τη συνάντηση Πούτιν – Σαμαρά, όπου οι εκπρόσωποι της Gazprom στην Αθήνα προανήγγειλαν τη συμφωνία για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και λίγη ώρα μετά υποχρεώθηκαν να διαψεύσουν την είδηση τα υπουργεία Ενέργειας και Εμπορίου. Για την ιστορία οι εκπρόσωποι της ρωσικής εταιρείας στην Ελλάδα, η για να είμαστε ακριβείς οι υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων της Gazprom, έχουν σχέση με συγγενικό πρόσωπο υπουργού της κυβέρνησης και στενό προσωπικό φίλο του πρωθυπουργού;
• Τα «παιγνίδια» αυτά, πάντως, παίζονται από την Τουρκία όχι μόνο για να βάζουν υποθήκη στις περιοχές που πιθανότατα υπάρχουν και νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου, αλλά κυρίως για τον εκφοβισμό των ξένων πετρελαϊκών εταιρειών που έχουν δείξει ενδιαφέρον για την περιοχή. Καθώς οι Τούρκοι δεν έχουν άλλο τρόπο για να οικειοποιηθούν τα κοιτάσματα (περιμένοντας μια λύση του Κυπριακού που θα τους προσέφερε μια τέτοια δυνατότητα), η μόνη εναλλακτική επιλογή που έχουν είναι να εξαναγκάσουν τις ξένες εταιρείες να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους για την Κυπριακή ΑΟΖ.
— Ρεκόρ παραγωγικότητας «ειδήσεων» έσπασε ο υπουργός Εξωτερικών Β. Βενιζέλος, την περασμένη Τέταρτη κατά την διάρκεια της απουσίας του στο Στρασβούργο, εξαντλώντας συγχρόνως και τη χωρητικότητα των email των δημοσιογράφων που παίρνουν τα μηνύματα και του ΠΑΣΟΚ και της Διεύθυνσης Ενημέρωσης του ΥΠΕΞ. Σε ένα πραγματικό καταιγισμό σχεδόν δεκατριών μηνυμάτων μέσα σε ένα δεκάωρο, το ΥΠΕΞ ενημέρωσε για κάθε παρέμβαση του αντιπροέδρου επί παντός επιστητού. Από την Κεφαλονιά μέχρι την Αίγυπτο και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Το θέμα είναι ότι την επομένη δεν διαβάσαμε τίποτα απολύτως για όλα αυτά, καθώς είναι προφανές ότι «ουκ εν τω πολλώ το ευ..».
****
Συγχαρητήρια…
Η σοβαρότητα ποτέ δεν διέκρινε την κρατική μηχανή, αλλά δυστυχώς είναι απογοητευτική η επιλογή ενός δημοσιογράφου, του κ. Π. Καψή, που είναι και γόνος ενός σημαντικού παράγοντα με έντονη την αίσθηση του πατριωτισμού, του Γιάννη Καψή.
Ο Π. Καψής, λοιπόν, ανασυγκροτεί εδώ και μήνες τη Δημόσια Τηλεόραση, τη ΝΕΡΙΤ, η όπως αλλιώς λέγεται, αλλά λησμόνησε πλήρως την ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της Θράκης με εκπομπές στην τουρκική γλώσσα, ώστε η ενημέρωση στον Ορεινό Όγκο να μη γίνεται μόνο από το δορυφορικό πρόγραμμα της TRT, άφησε την Ελληνική Δημόσια Ραδιοτηλεόραση χωρίς επίσημη παρουσία στην Μόσχα, στη Μ. Ανατολή, στην Αλβανία, στα Σκόπια, ενώ αντιθέτως φρόντισε να έχει ανταποκρίτρια στη… Μαδρίτη.