Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΙΑ…

Η Κεφαλονιά άντεξε στον σεισμό των 5,9, αν και πολλοί εκτιμούν ότι ήταν μεγαλύτερος. Κανένα σπίτι δεν έπεσε, δεν υπήρξε ούτε καν μικροτραυματισμός. Κάποιες τοιχοποιίες εμφάνισαν ρωγμές, κεραμίδια έπεσαν, πέτρες κατρακύλησαν από τα βουνά και έκλεισαν περιφερειακούς δρόμους, παλιές λιθιές γκρεμίστηκαν, στο εσωτερικό των σπιτιών έπεσαν από τα ράφια υαλικά, πιάτα, βάζα, τηλεοράσεις, αλλά μεγάλη ζημιά δεν έγινε.

Το μήνυμα, μέσα κι έξω από την Ελλάδα, είναι ένα και μόνο: Ότι στην Κεφαλονιά δεν ανησυχείς, δεν κινδυνεύεις. Κι αυτό πρέπει να περνάμε όλοι και να μην τρομοκρατούμε τον κόσμο, γιατί η ζημιά που γίνεται είναι πολύ μεγάλη.

Για πρώτη φορά κυβέρνηση έδρασε τόσο άμεσα

Αξιοθαύμαστη ήταν η αστραπιαία κινητοποίηση της κυβερνητικής μηχανής. Από την πρώτη στιγμή οι μηχανισμοί του κράτους, οι απαραίτητοι σε τέτοιες θεομηνίες, βρέθηκαν κοντά στους κατοίκους της Κεφαλονιάς. Όλα λειτούργησαν σωστά ώστε ο κόσμος να αντιμετωπίσει ψύχραιμα την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Και η παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά βοήθησε πολύ.

Το θέμα είναι να υπάρξει συνέχεια και να επουλωθούν κάποιες πληγές που άνοιξαν. Το τι πρέπει να γίνει το γνωρίζει ο πρωθυπουργός. Άμεσα πρέπει:

• Να κηρυχθεί η Κεφαλονιά (ή τουλάχιστον οι περιοχές που επλήγησαν) σεισμογενής περιοχή (αν κηρυχθεί σεισμόπληκτη περιοχή νομίζω ότι θα υπάρξουν λιγότερα προνόμια) για τους εξής λόγους:

• Χορήγηση δωρεάν κρατικής αρωγής για πιστωτικές διευκολύνσεις, ανακατασκευή και επισκευή κτιρίων.

• Ένταξη για χρηματοδότηση δημοσίων έργων στην ειδική ΣΑΕ 069.

• Ειδικά μέτρα φορολογικά και δανειοδότησης.

• Ειδικές διαδικασίες αδειοδότησης (ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας) για δημόσια και ιδιωτικά έργα.

• Να κατατεθεί πρόταση εντός δέκα εβδομάδων από τον σεισμό (αρχές Απριλίου) για χρηματοδότηση στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΤΑΕΕ. Θέλει ειδική διαπραγμάτευση γιατί επιχορηγούνται ζημιές άνω του 0,6% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος που είναι πάνω από 1 δισ. ευρώ. (Από αυτό το Ταμείο η Ελλάδα έχει χρηματοδοτηθεί δύο φορές – μία το 2006 για τις πλημμύρες στον Έβρο και μία το 2007 για τις πυρκαγιές στην Ηλεία.)

• Να πάνε στην Κεφαλονιά ειδικοί μηχανικοί του υπουργείου για τη σύνταξη των απαραιτήτων μελετών στα δημόσια έργα ή και να γίνει η απευθείας ανάθεση ειδικών μελετών (π.χ. για τα λιμάνια).

• Να αναλάβουν ειδικά στελέχη του υπουργείου να συντάξουν την αίτηση για το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

• Να εγκατασταθεί στην Κεφαλονιά, για όσο χρόνο χρειαστεί, ένας ειδικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών με αρμοδιότητες την ανοικοδόμηση της Κεφαλονιάς και όλες οι άδειες και τα έγγραφα να υπογράφονται από αυτόν.

Η Εθνική Τράπεζα στο πλευρό των νέων σεισμοπαθών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ δέσμευσε αστραπιαία η Εθνική Τράπεζα αποκλειστικά για διάθεση, με ευνοϊκούς όρους, σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης για την κάλυψη δαπανών ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό. Επίσης, παρατείνει κατά δύο μήνες τις προθεσμίες πληρωμής δανειακών υποχρεώσεων, σε συνδυασμό με την απόφαση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για αναστολή καταβολής δόσεων και τόκων των πάσης φύσεως δανείων.

Οι ενδιαφερόμενοι για τη χρήση των μέτρων στήριξης θα πρέπει να απευθύνονται στα καταστήματα της τράπεζας στις πληγείσες περιοχές, από τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014, για παροχή συμπληρωματικών πληροφοριών και υποβολή αιτημάτων.

Και η ΕΥΔΑΠ

Η ΕΥΔΑΠ έστειλε άμεσα κλιμάκιο ειδικευμένων επιστημόνων και τεχνιτών ώστε να συνδράμουν τις τοπικές αρχές στον έλεγχο της καταλληλότητας των δικτύων ύδρευσης και να διασφαλίσουν την ποιότητα του πόσιμου νερού.

Συγκεκριμένα, το κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ βοήθησε:

1) Στην οργάνωση των τοπικών φορέων σε ομάδες εργασίας ώστε να γίνονται πιο συντονισμένα οι τεχνικές επεμβάσεις στο δίκτυο ύδρευσης.

2) Οργάνωσε κέντρο επιχειρήσεων στα πρότυπα του Κέντρου Επιχειρησιακής Λειτουργίας της ΕΥΔΑΠ, με στόχο την αξιολόγηση και την κατάταξη των αιτημάτων αποκατάστασης βλαβών κατά προτεραιότητα.

3) Μετέφερε ειδικό εξοπλισμό για την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση λειτουργίας των δικτύων, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της ΕΥΔΑΠ και

4) Χρησιμοποιεί σύγχρονο μετρητικό εξοπλισμό για την παρακολούθηση των μεταβατικών φαινομένων του δικτύου κατά τις εργασίες επαναφοράς.


Σχολιάστε εδώ