230.000.000 ευρώ ζημία θα έχει η ΔΕΗ

Το εξώδικο των θυγατρικών της Βιοχάλκο, Σιδενόρ και Σοβέλ, κατά της ΔΕΗ, με το οποίο απαιτούν χαμηλότερη τιμή ρεύματος και η βέβαιη κλιμάκωση μέσα στις επόμενες ημέρες της πίεσης προς τη ΔΕΗ και από άλλες βιομηχανίες, όπως η Χαλυβουργία και η Επίλεκτος, φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τις δραματικές επιπτώσεις της υπ’ αριθμ. 1/2013 απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία προκάλεσε τεράστιο σάλο, αφού με αυτήν αποφασίστηκε η προμήθεια ρεύματος από τη ΔΕΗ της εταιρίας ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ του Ομίλου Μυτιληναίου σε τιμή κάτω του κόστους.

Ήδη και άλλες βιομηχανίες διεκδικούν πλέον τις ίδιες χαμηλές τιμές. Όπως έχει γίνει γνωστό, η απόφαση της Διαιτησίας βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, στην οποία διαβιβάστηκε μηνυτήρια αναφορά του δικηγόρου Αθηνών Νίκου Αντωνιάδη, με την οποία ζητά να διερευνηθούν σοβαρότατες ποινικές ευθύνες σχετικά με τη Διαιτησία και την έκδοση της επίμαχης απόφασης.

Στην αναφορά του αυτή ο κ. Αντωνιάδης έχει υπολογίσει τη ζημία της ΔΕΗ από την απόφαση της Διαιτησίας σε 90 εκατομμύρια ευρώ, ενώ είχε προβλέψει ότι και οι υπόλοιποι βιομηχανικοί καταναλωτές θα διεκδικήσουν την ίδια τιμή και ότι στην περίπτωση αυτή η ζημία της ΔΕΗ θα εκτοξευτεί στα 230 εκατομμύρια ευρώ! Ζητείται επίσης η διερεύνηση της συνδρομής λόγων εξαιρέσεως των δύο μελών της Διαιτησίας που πλειοψήφησαν και συγκεκριμένα του επιδιαιτητή κ. Μ. Θωμαδάκη και του διαιτητή Γ. Κουτζούκου, ενώ γίνεται εκτενής αναφορά και στην παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη εκτέλεση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία είχε κριθεί ότι υπήρξε παράνομη κρατική επιχορήγηση κατά την προμήθεια ρεύματος της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ από τη ΔΕΗ για το διάστημα 01/2007 – 03/2008 ύψους 17,4 εκ. ευρώ και αποφασίστηκε η επιστροφή του ποσού αυτού στη ΔΕΗ. Η απόφαση αυτή δεν εκτελέστηκε ποτέ, και αυτό διότι, ενώ η ΔΕΗ πέτυχε την έκδοση διαταγής πληρωμής, δύο δικαστές μπλόκαραν παράνομα την πληρωμή με δύο αποφάσεις τους, προσωρινής διαταγής και ασφαλιστικών μέτρων τις οποίες εξέδωσαν καθ’ υπέρβαση εξουσίας.


Σχολιάστε εδώ