Τρικυμία στους μικρούς…

ΣΥΝΘΗΚΕΣ πρωτόγνωρης ρευστότητας διαμορφώνονται στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, ενώ η εντεινόμενη εκλογολογία προκαλεί ισχυρές αναταράξεις και ανακατατάξεις στο τόξο των λεγόμενων μικρότερων κομμάτων. Η έντονη κινητικότητα, απόρροια και της σταδιακής μείωσης της αποδοχής τους από την ελληνική κοινωνία, τείνει να προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με μεγάλη βεβαιότητα πόσοι από τους μικρότερους κομματικούς σχηματισμούς θα φτάσουν μέχρι τις εθνικές εκλογές και ποιο θα είναι το πολιτικό σκηνικό την «επόμενη ημέρα». Η συρρίκνωση της δύναμης ορισμένων και ο «αφανισμός» άλλων θα καταστήσουν δύσκολη και επώδυνη τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, στην περίπτωση που δεν υπάρχει αυτοδυναμία, όπως δείχνουν μέχρι σήμερα τα πράγματα. Η… προοπτική αυτή τροφοδοτεί τα σενάρια και τις «θεωρίες συνωμοσίας», βάσει των οποίων ξένοι και εγχώριοι παράγοντες οδηγούν τις εξελίξεις στη συγκρότηση του «μεγάλου συνασπισμού». Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ! Αφού, όπως εκτιμούν ορισμένοι, την επομένη των εκλογών οι αντιμνημονιακές δυνάμεις δεν θα επαρκούν για τον σχηματισμό μιας ισχυρής κοινοβουλευτικά δύναμης. Αυτό αν λάβει κανείς υπόψη του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θα είναι πρώτο κόμμα, δεν θα μπορεί να συνεργαστεί με τη Χρυσή Αυγή αλλά και το ΚΚΕ. Κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να στηριχτεί στους Ανεξάρτητους Έλληνες, όπως είναι το πιθανότερο σενάριο, αν βέβαια το κόμμα του Π. Καμμένου καταφέρει να εκλέξει τον αναγκαίο αριθμό βουλευτών που θα αρκούν για να υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να συνθλίβεται στις μυλόπετρες της κίνησης των «58», ενώ ο Β. Βενιζέλος τελεί υπό αμφισβήτηση και είναι αρχηγός «υπό προθεσμία». Τα ποσοστά του κόμματος σε όλες τις δημοσκοπήσεις κινούνται πέριξ του 5%, έτσι δεν αποκλείεται την επομένη των ευρωεκλογών να τεθεί θέμα ηγεσίας. Εκτός κι αν υπάρξει συμφωνία για κοινή κάθοδο με τους «58», ενδεχόμενο για το οποίο υπάρχουν τρεις τάσεις στο ΠΑΣΟΚ. Ορισμένα στελέχη συμφωνούν, άλλα διαφωνούν και έχουν ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τη ΔΗΜΑΡ, ενώ κάποιοι τρίτοι… λοξοκοιτούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στη ΔΗΜΑΡ, η οποία μετά την αποχώρησή της από την κυβέρνηση ακολουθεί φθίνουσα πορεία, με κάποιες δημοσκοπήσεις να τη… βγάζουν εκτός Κοινοβουλίου (2,5%). Η στρατηγική που ακολουθεί ο Φ. Κουβέλης συναντά τις αντιρρήσεις αρκετών στελεχών και ο κίνδυνος της διάσπασης είναι κάτι περισσότερο από ορατός. Σε μια τέτοια εξέλιξη, ορισμένοι εξ αυτών αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο μεταπήδησής τους στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άλλοι έχουν ξεκινήσει κύκλο επαφών με τους «58». Στους Ανεξάρτητους Έλληνες, πάλι, υπάρχει μια επιφανειακή ηρεμία, που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκληθεί νέα κρίση, την ίδια στιγμή που τα ποσοστά του κόμματος παραμένουν καθηλωμένα γύρω στο 5%.


Σχολιάστε εδώ