Σε ρόλο… τροχονόμου ο Κουβέλης

Στην Αγίου Κωνσταντίνου, πέρα από τις ανακατατάξεις που σημειώθηκαν από την ολοκλήρωση του δεύτερου συνεδρίου κι έπειτα, καταγράφονται ισχυρές «σεισμικές δονήσεις» και κόντρες ανάμεσα σε παλιούς φίλους και συντρόφους. Το εσωτερικό του κόμματος είναι χωρισμένο στα δύο: Στους υποστηρικτές και στους πολέμιους της κίνησης των «58». Τα πρώτα «επεισόδια» κατεγράφησαν στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής την περασμένη Τετάρτη, όπου και επικράτησε ένταση, με τους υποστηρικτές των «58» να δέχονται σκληρή κριτική από στελέχη της πλειοψηφίας και τον Φώτη Κουβέλη -όπως είπαν στο «Π» στελέχη που μετείχαν στη συνεδρίαση- «να έχει τον ρόλο του τροχονόμου»!

Συγκεκριμένα, η παρουσία του μέχρι πρότινος γραμματέα του κόμματος και βουλευτή Επικρατείας Σπύρου Λυκούδη, όπως και του βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανού και του απελθόντα εκπροσώπου Τύπου Ανδρέα Παπαδόπουλου στην εκδήλωση των «58» στο Περιστέρι, ήταν ο λόγος που ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων. Όπως πληροφορήθηκε το «Π», ο Θεόδωρος Μαργαρίτης άσκησε έντονη κριτική στον κ. Λυκούδη «κατηγορώντας» τον, επί της ουσίας, ότι με την παρουσία του στους «58» δημιουργείται σκηνικό διάλυσης στο κόμμα. «Είμαι 40 χρόνια στην Ανανεωτική Αριστερά και κανείς δεν με επέκρινε για το που θα πάω. Θα πηγαίνω όπου μου κεντρίζει το ενδιαφέρον», φέρεται πως απάντησε οργισμένος ο πρώην γραμματέας της ΔΗΜΑΡ. Μάλιστα, η «μειοψηφία» Λυκούδη φρόντισε και πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας την ηγεσία ότι απέκρυψε τη συνάντηση του Κουβέλη και μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής με τους Πάνο Μπεγλίτη, Χάρη Καστανίδη και Στέφανο Μανίκα (όπως και το ραντεβού με τον Χρήστο Αηδόνη), όπου φέρεται να συζητήθηκαν και θέματα όπως η μετονομασία της ΔΗΜΑΡ σε Δημοκρατική Μεταρρυθμιστική Αριστερά, κάτι που διέρρευσε από τα Μέσα Ενημέρωσης. «Με ποια κριτήρια γίνονται αυτές οι επαφές; Ποιος το αποφασίζει; Είναι ωραίο να τα μαθαίνουμε απ’ τις εφημερίδες;», έλεγε χαρακτηριστικά στο «Π» στέλεχος που είναι κοντά στον κ. Λυκούδη, ενώ οι πληροφορίες θέλουν όσους πρόσκεινται στον πυρήνα Κουβέλη να επικαλούνται τον μυστικό χαρακτήρα της συνάντησης και την ανάγκη οι κινήσεις να μη διαρρέουν στα ΜΜΕ. Ωστόσο, ο Σπύρος Λυκούδης ανταπάντησε λέγοντας ότι «αυτό δεν είναι απλώς γκάφα, είναι μία αντίληψη που ταυτίζει την ηγετική παρέα με την ηγεσία και μας πάει πίσω δεκαετίες».

Στο μεταξύ, παρόντες στην εν λόγω συνεδρίαση ήταν και οι βουλευτές Ασημίνα Ξηροτύρη, Μαρία Ρεπούση και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τσούκαλης, με τον έτερο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Βασίλη Οικονόμου να απουσιάζει, ο οποίος σκληραίνοντας τη στάση του προς την ηγεσία της Αγίου Κωνσταντίνου, έστειλε μήνυμα με την δήλωσή του ότι: «Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ οφείλει να διασφαλίσει σε όλα τα επίπεδα την τήρηση των κανόνων δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος και να ελέγξει όσους μιλούν εξ ονόματός του και για όσα λένε για τις προθέσεις τους». Παράλληλα, έκανε λόγο για την «προσπάθεια κάποιων στη ΔΗΜΑΡ να αυτοπροβληθούν και να εμφανίζουν την προσωπική τους θέση ως τη μόνη θέση του κόμματος, αφαιρώντας οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση, σκέψη και τοποθέτηση δεν αρμόζει στις παραδόσεις της Ανανεωτικής Αριστεράς που οι ίδιοι θεωρούν ότι εκπροσωπούν, και κατέληξε τονίζοντας ότι το κλίμα που αναπτύσσεται εντός της Δημοκρατικής Αριστεράς απομακρύνει, δυστυχώς, ικανά στελέχη από το κόμμα, αποξενώνει και περιχαρακώνει το κόμμα. Όσο και αν κάποιοι προσπαθούν, δεν θα μπορέσουν να φιμώσουν ή να εξοβελίσουν τις αντίθετες προσεγγίσεις και απόψεις που αναπτύσσονται σε κάθε πραγματικά δημοκρατικό και προοδευτικό πολιτικό σχηματισμό», ήταν το μήνυμα του ΠΑΣΟΚογενή βουλευτή.

Τα τρία στελέχη «ανοίγουν τα χαρτιά τους»

Τα κίνητρά τους εξήγησαν οι κ. Λυκούδης, Παπαδόπουλος και Ψαριανός για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση των «58», επαναλαμβάνοντας τη θέση τους για συνεργασία. Ο Λυκούδης είπε, μεταξύ άλλων, σε άρθρο του: «…βρίσκομαι συνολικά σε μια πολιτική απογοήτευση. Πρώτον, γιατί δεν έπεισα το κόμμα μου να μετάσχει σε αυτόν τον διάλογο και δεύτερον, γιατί μετά την άρνηση της ΔΗΜΑΡ, η Κεντροαριστερά των “58” μετατρέπεται εν όψει των ευρωεκλογών σε παράταξη με μόνη πιθανή υποστήριξη από το ΠΑΣΟΚ. Είναι για μένα μια συνολικά αρνητική εξέλιξη… H ακραία πόλωση NΔ-ΣYPIZA, αλλά και η κρισιμότητα των στιγμών της χώρας δεν αφήνουν περιθώρια για μαγαζάκια, συμπλεγματικές λογικές και ατομικές στρατηγικές». «Στην εκδήλωση στο Περιστέρι, ο Γιάννης Bούλγαρης κατέθεσε με εξαιρετικό τρόπο τους προγραμματικούς άξονες των “58”», ήταν η άποψη που εξέφρασε ο κ. Παπαδόπουλος ενώ περιεκτική ήταν και η δήλωση του κ. Ψαριανού, ο οποίος αφού ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα αποχώρησής του από το κόμμα, τόνισε πως: «…Περιμένω ότι η ΔΗΜΑΡ θα εφαρμόσει αυτό που έλεγε στην ίδρυσή της. Ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ προχώρησαν σε μια κοινή σύσκεψη με διάφορους προερχόμενους “κατ’ επιλογήν” από το ΠΑΣΟΚ. Γιατί αυτό δεν γίνεται με όλους τους ενδιαφερόμενους; Δεν θέλω να πω ονόματα… Δεν θέλουμε αποχωρήσεις από τη ΔΗΜΑΡ, αλλά συνεργασίες. Εμείς την ιδρύσαμε -δεν ζητήσαμε πολιτικό καταφύγιο. Δεν θα φύγουμε από το σπίτι μας».

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, πάντως, κατά τη χθεσινή του εισηγητική ομιλία στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, επανέλαβε πως οι αποφάσεις του συνεδρίου είναι ξεκάθαρες. «Ανοιχτό κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις που αντιπαρατίθενται στις συντηρητικές κυβερνητικές πολιτικές και στον αριστερό λαϊκισμό», διεμήνυσε, προαναγγέλλοντας το πλαίσιο συγκρότησης του προοδευτικού πόλου δίχως τον συγχρωτισμό στελεχών του κόμματος με άλλες κινήσεις.


Σχολιάστε εδώ