Σαμαράς: Το παιχνίδι είναι στα χέρια μας…

Κόντρα στο… κύμα ηττοπάθειας που εξαπλώνεται σε όλες τις βαθμίδες της παράταξης, ο Αντ. Σαμαράς εμφανίζεται αισιόδοξος και βέβαιος ότι οι σκληρές προσπάθειες της κυβέρνησης θα τύχουν της ανάλογης αναγνώρισης της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών. «Η μάχη είναι ανοιχτή, τίποτα δεν έχει κριθεί», τονίζει χαρακτηριστικά σε υπουργούς και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. «Το παιχνίδι είναι στα χέρια μας», υπογραμμίζει και δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει στη γραμμή που έχει χαράξει από τον Ιούνιο του 2012. Στο ίδιο κλίμα ήταν και η αποστροφή του προ ημερών σε οικονομικό φόρουμ: «Έτσι ξεκίνησα. Έτσι θα το πάω μέχρι τέλους. Χωρίς εκπτώσεις και χωρίς παρεκκλίσεις».

Ανάλογη αισιοδοξία με τον πρωθυπουργό, για αναστροφή της κατάστασης που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις, εκπέμπουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι που υποστηρίζουν ότι υπάρχει ακόμη χρόνος και προσθέτουν ότι «από εμάς θα εξαρτηθεί το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου». Παράλληλα αμφισβητούν εμμέσως και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται κατά 3 και 3,5 μονάδες. «Η καλύτερη δημοσκόπηση είναι η επαφή που έχουμε σε καθημερινή βάση με τους πολίτες», σημειώνουν και υποστηρίζουν ότι ναι μεν οι πολίτες είναι απογοητευμένοι, αλλά δεν έχουν πάψει να ελπίζουν στη σημερινή κυβέρνηση και στη Νέα Δημοκρατία. Τα ίδια στελέχη χαρακτηρίζουν φυσιολογικό το προβάδισμα -προσωρινό κατά την άποψή τους- του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις. Με το σκεπτικό ότι επί ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση εφαρμόζει μια επώδυνη πολιτική και είναι λογικό να υφίσταται πολιτική φθορά. Κατά συνέπεια, λένε, όταν η κυβέρνηση θα αρχίσει να υλοποιεί μια διαφορετική πολιτική, θα αρχίσει να αλλάζει σταδιακά και το κλίμα στην κοινωνία. Το προσδιορίζουν δε χρονικά για το τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου, και το συνδέουν με εξελίξεις στο ζήτημα του χρέους, αλλά και του πρωτογενούς πλεονάσματος. Δηλαδή παραμονές των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κι αυτό θα αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο στα χέρια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά. Αρκετά στελέχη της παράταξης ωστόσο εκφράζουν ανοιχτά τις επιφυλάξεις τους κατά πόσο είναι εφικτό το συγκεκριμένο σενάριο, καθώς εκτιμούν ότι ο χρόνος δεν θα επαρκεί. Ώστε οι θετικές εξελίξεις να εμπεδωθούν από τους πολίτες σε τέτοιο βαθμό, που να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να εμπιστευτούν εκ νέου τη Νέα Δημοκρατία. «Ενδεχομένως τότε να είναι αργά», επισημαίνουν και ζητούν να αναληφθούν «εδώ και τώρα» πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν την κατάσταση.

Θυμίζει 2009!

Το «μήνυμα αισιοδοξίας» που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά ο πρωθυπουργός δυσκολεύεται να φτάσει στη βάση της Νέας Δημοκρατίας. Υπουργοί και βουλευτές εμφανίζονται απαισιόδοξοι για τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου κι εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας βαριάς ήττας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν το σενάριο των τριπλών εκλογών, διότι στη συνέχεια τα πράγματα θα χειροτερέψουν. «Όσο περνάει ο καιρός η κατάσταση θυμίζει όλο και περισσότερο τις παραμονές εκλογών του 2009», παραδέχεται πρώην υπουργός κι εξηγεί: «Οι υπουργοί τσακώνονται μεταξύ τους και αδρανούν, οι βουλευτές είναι απογοητευμένοι, ενώ ανοίγουν καθημερινά νέα μέτωπα». Υπάρχει ωστόσο και μια ουσιαστική διαφορά με την περίοδο εκείνη: «Ο Καραμανλής είχε σχεδόν παραιτηθεί και ήθελε να φύγει. Αντίθετα τώρα ο Σαμαράς είναι αποφασισμένος να δώσει σκληρή μάχη, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια».

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο αρνητική στις τάξεις των βουλευτών, που είναι εκείνοι που έρχονται καθημερινά σε επαφή με τους πολίτες και «εισπράττουν» τη δυσφορία και την αποδοκιμασία τους. Γνωρίζουν επίσης ότι σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία αναδειχθεί δεύτερη σε εθνικές εκλογές η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα συρρικνωθεί κατά μεγάλο βαθμό. Εξήντα, αν όχι περισσότεροι, από τους νυν βουλευτές δεν θα είναι παρόντες στην επόμενη Βουλή. Το ζήτημα αυτό απασχολεί όλο και πιο έντονα τις μεταξύ τους συζητήσεις, σε βαθμό που να μετρούν πόσοι και ποιοι μπορεί να επανεκλεγούν. Ιδίως στις μεγάλες περιφέρειες όπου αναμένεται να γίνει «σφαγή». Χαρακτηριστικά, στην Α΄ Αθηνών όπου σήμερα η ΝΔ διαθέτει οκτώ βουλευτές, αν είναι δεύτερο κόμμα θα εκλέξει δύο με τρεις, ενώ στη Β΄ Αθηνών εκτιμάται ότι θα χάσει πέντε και πλέον έδρες, δύο στην περιφέρεια Αττικής.

«Καμπανάκι» για την πορεία της παράταξης σημαίνει ο φιλικός σ’ αυτήν Τύπος, με την εφημερίδα «Δημοκρατία» σε πρωτοσέλιδο άρθρο της να προειδοποιεί ότι «Η ΝΔ χάνει τη λαϊκή βάση της». Στο πλαίσιο αυτό ασκείται από πολλές πλευρές σκληρή κριτική ότι πτυχές της πολιτικής που εφαρμόζεται πλήττουν τον πυρήνα των ψηφοφόρων της παράταξης. Αναφέρονται συγκεκριμένα στην υπερφορολόγηση των ακινήτων, ενώ «πυρά» εκτοξεύονται σε βάρος του Άδ. Γεωργιάδη ότι με την πολιτική του, όσο και με τη συμπεριφορά του, προκάλεσε την οργή του ιατρικού κόσμου που διάκειται φιλικά προς τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά, τώρα εμφανίζονται αποφασισμένοι να πάρουν αποστάσεις.


Σχολιάστε εδώ