Προσοχή και ωριμότητα για να διευρυνθεί η πρωτιά, συνιστά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ως εκ τούτου, η προσοχή του επιτελείου του Αλ. Τσίπρα εστιάζεται στο να γίνονται προσεκτικά βήματα στην πορεία προς τις ευρωεκλογές ή τις βουλευτικές, εάν αυτές προκύψουν και να μη δίνεται καμία αφορμή στη ΝΔ να διαστρεβλώνει τις θέσεις του κόμματος.

«Μπροστά στον πανικό για την επερχόμενη ήττα, στη ΝΔ δεν έχουν τον Θεό τους», σχολίαζαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τη γελοία επίθεση στον Αλ. Τσίπρα για το εάν είναι ή όχι άθεος και τις κατηγορίες ότι στελέχη του κόμματος συμπαθούν τους τρομοκράτες της 17Ν.

Πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ -όπως έγραψε το «ΠΑΡΟΝ» την προηγούμενη Κυριακή- συμπεριφέρονται ως κυβέρνηση εν αναμονή και μελετούν προσεκτικά κυρίως τα λεγόμενα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Εκεί με ικανοποίηση βλέπουν ότι στη λεγόμενη «παράσταση νίκης» (είναι το ερώτημα «άσχετα με τι ψηφίζετε, ποιος νομίζετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές») παγιώνεται στους ψηφοφόρους η πεποίθηση ότι νικητής των εκλογών θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, σημειώνουν ότι για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ προκρίνεται ως το καταλληλότερο κόμμα να χειριστεί τα θέματα της οικονομίας, ενώ μέχρι σήμερα στη συγκεκριμένη ερώτηση είχε προβάδισμα η ΝΔ.

Αναλύοντας τις δημοσκοπήσεις τα αρμόδια στελέχη του κόμματος βλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα μέχρι την ηλικία των 60 ετών και μόνο πάνω από αυτή την ηλικία παίρνει προβάδισμα η ΝΔ. Το θεωρούν σημαντικό εύρημα γιατί από τη μία δείχνει μεν το σταθερό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στο δυναμικό και ενεργό κομμάτι της κοινωνίας, αλλά από την άλλη ψάχνουν να βρουν τρόπο να απευθυνθούν εκλογικά και στους ηλικιωμένους οι οποίοι, εν πολλοίς, έκριναν και το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου το 2012.

Ο πολιτικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο διάστημα προβλέπει την ενίσχυση της αξιοπιστίας της πολιτικής πρότασης του κόμματος αφού οι επιτελείς του κόμματος εκτιμούν ότι η αξιοπιστία και η σαφήνεια των προτάσεων είναι αυτές που θα κρίνουν την πορεία του προς τη διακυβέρνηση.

Εάν, τονίζουν στελέχη του, υπάρξει ρωγμή στη σχέση εμπιστοσύνης με τους ψηφοφόρους, αυτό θα το πληρώσουμε ακριβά.

«Οι δημοσκοπήσεις που μας δίνουν διευρυνόμενο προβάδισμα μας γεμίζουν ευθύνη και μας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να ενισχύσουμε τη συνοχή μας, τη σαφήνεια του στίγματός μας και την πειστικότητα του προγράμματός μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δ. Παπαδημούλης στην τηλεόραση του Star.

Τα στελέχη του κόμματος τονίζουν ότι «η βασική μας γραμμή είναι αυτή που είχαμε πει και στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 και πάνω σε αυτήν δουλεύουμε: Ακύρωση του Μνημονίου, επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, μεγάλο “κούρεμα” του χρέους».

Ξεκαθαρίζουν, βέβαια, ότι για να μπορέσεις να αλλάξεις πράγματα, πρέπει διαρκώς να γεφυρώνεις το «θέλω» με το «μπορώ» για να μετατρέψεις την επιθυμία σου σε σχέδιο και τονίζουν ότι «όσο πιο μεγάλη δύναμη μας δώσει ο λαός στις εκλογές τόσα περισσότερα θα μπορέσουμε να κάνουμε.»

Χωρίς ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Δ. Παπαδημούλης, δεν υπάρχει εναλλακτική κυβερνητική λύση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί μόνος του και πρόσθεσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει γιατί ωριμάζει, ωριμάζει γιατί μεγαλώνει. Αν ένα κόμμα της Αριστεράς έρθει στα πράγματα, ως κορμός της επόμενης κυβέρνησης, θα είναι ιστορική τομή. Ωστόσο, δεν θέλουμε απλά να γίνουμε κυβέρνηση, θέλουμε να μείνουμε στην κυβέρνηση για να μπορέσουμε να κάνουμε αλλαγές. Χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπάρξει εναλλακτική κυβερνητική λύση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί μόνος του.

Θέλει μαζί του τον κόσμο αλλά και ικανούς, έντιμους ανθρώπους που είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Εμείς, πάντως, επιδιώκουμε ως στρατηγική και όραμα τον σοσιαλισμό. Δεν θα κερδίσουμε ούτε έναν ψηφοφόρο, αν κρύψουμε ποια είναι η στρατηγική μας».

Η ηγεσία του κόμματος έχει διαμηνύσει στους βουλευτές και τα άλλα στελέχη ότι πρέπει πλέον να είναι προσεκτικοί στις δημόσιες παρεμβάσεις τους και να μη δίνουν με φαινομενικά αντικρουόμενες απόψεις την εικόνα «Βαβέλ», που δεν αρμόζει σε ένα κόμμα που βρίσκεται στον προθάλαμο της κυβέρνησης της χώρας. Έτσι, τα επιτελικά στελέχη δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για τις γνωστές δηλώσεις του βουλευτή και οικονομολόγου Γ. Σταθάκη ότι μόνο το 5% του δημόσιου χρέους είναι «απεχθές» και μπορεί να διαγραφεί, ενώ το υπόλοιπο, νομικά, πρέπει να εξοφληθεί, δηλώσεις που προφανώς αξιοποίησαν η ΝΔ και τα κυρίαρχα Μέσα Ενημέρωσης προκειμένου να δείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ενιαία γραμμή.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν (μετά από πρόταση του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγαλύτερο σε εκλογική δύναμη αριστερό κόμμα στην ΕΕ) θα προσδώσει μεγαλύτερο κύρος στο κόμμα στην πορεία προς τις ευρωεκλογές αφού θα εκπέμπει το μήνυμα ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι ένας ηγέτης με εμβέλεια που ξεπερνάει τα ελληνικά σύνορα.

Έτσι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προγραμματίζει για το επόμενο χρονικό διάστημα επισκέψεις στη Γερμανία και τη Γαλλία για να προωθήσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν και συμπεριφερόμενος ως ηγετικό στέλεχος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς δεν δίστασε να τα βάλει ακόμα και με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σούλτς. Ο τελευταίος δήλωσε ότι είναι άδικο να κατηγορείται για όλα τα δεινά της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Άνγκ. Μέρκελ από τη στιγμή που οι αποφάσεις της ΕΕ παίρνονται ομόφωνα από όλους τους πρωθυπουργούς της Ένωσης, για να του απαντήσει ο Αλ. Τσίπρας, με δήλωσή του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι ο Μ. Σούλτς συμπεριφέρεται ως υποψήφιος της Άνγκ. Μέρκελ και όχι των σοσιαλδημοκρατών στους οποίους πολιτικά ανήκει.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα λήξει και το θέμα των υποψηφιοτήτων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να καταγραφεί η ανοδική του πορεία. Έτσι εξετάζονται με προσοχή οι υποψηφιότητες στους μεγάλους δήμους της χώρας, που δίνουν και το πολιτικό στίγμα, ενώ δεν αποκλείονται ονόματα έκπληξη που δεν θα ανήκουν στον στενά οριζόμενο πολιτικό χώρο. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται να είναι οριστική η υποψηφιότητα της Σ. Σακοράφα για την Περιφέρεια της Αττικής, στην οποία στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε ένα σαφές προβάδισμα έναντι της ΝΔ. Πάντως, σημαντικά κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος δείχνουν απρόθυμα να ριχθούν στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών αφού προσδοκούν να καταλάβουν υπουργικούς θώκους σε μια μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιάννης Φωτούλας


Σχολιάστε εδώ