Ποιοι θα μπουν στην μάχη των δημοτικών εκλογών

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ανακοινώσει τον υποψήφιό του μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, με πολλά ονόματα να ακούγονται αλλά χωρίς να είναι τίποτα σίγουρο μέχρι στιγμής. Ο Γιώργος Βερνίκος, ερωτοτροπεί με το ΠΑΣΟΚ αλλά είναι άγνωστο τι τελικά θα κάνει. Ο δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος κρατά κλειστά τα χαρτιά του και δηλώνει ότι δουλεύει για τις επόμενες γενιές και όχι για τις επόμενες εκλογές. Κλειστά τα χαρτιά τους κρατάνε και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν τελικά κατεβάσουν υποψήφιο ή όχι. Πάντως ο Π. Καμένος είχε πει μετά τα Θεοφάνεια ότι θα υπάρξει σίγουρα υποψηφιότητα του κόμματός του στον δήμο και λίγες μέρες αργότερα δήλωσε ότι θα στηρίξει τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ! Τέλος, το ΚΚΕ φαίνεται πως θα επιμείνει στην Ελπίδα Παντελάκη που είναι η… συνήθης επικεφαλής του συνδυασμού του τα τελευταία χρόνια. Πάντως, αν και μένουν 112 μέρες μέχρι τις εκλογές ο κόσμος ελάχιστα ασχολείται μʼ αυτές και παραμένει παγερά αδιάφορος για το αν θα κατέβουν κομματικοί υποψήφιοι ή ανεξάρτητοι. Τα περισσότερα κόμματα, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ που θέλουν να μετρήσουν τις δυνάμεις τους, δεν θα δώσουν «χρίσμα».

Στους άλλους δήμους

Κινητικότητα όμως υπάρχει και στους υπόλοιπους δήμους της περιοχής Πειραιά. Συγκεκριμένα:

Στο Πέραμα ο σημερινός δήμαρχος Παντελής Ζουμπούλης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και θα έχει πολύ δύσκολο έργο στις εκλογές, αν τελικά αποφασίσει να ξανακατέβει. Από εκεί και πέρα έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο Θόδωρος Τερζής μαζί με τον οποίο θα κατέβει για δημοτικός σύμβουλος ο γνωστός και πολύ καλός τοπικός δημοσιογράφος Γ. Κατακουζηνός, ενώ έχει εκφράσει την επιθυμία να κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος και ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Λαγουδάκος. Μία πολύ σημαντική υποψηφιότητα για τη θέση του δημάρχου είναι του γιατρού Δημήτρη Θεοδωρουλέα, ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός για τις προσπάθειές του στον τομέα της απεξάρτησης από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, κάτι που έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα απʼ όλη την κοινωνία του Πειραιά, κι όχι μόνο του Περάματος, και φιλοδοξεί να συγκεντρώσει και τις ψήφους των Μανιατών της περιοχής που δεν είναι και λίγοι…

Στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας ο σημερινός δήμαρχος Λουκάς Τζανής δεν έχει πλέον τα στοιχεία εκείνα που τον οδήγησαν στην επικράτηση στις προηγούμενες εκλογές και ήδη ο συνδυασμός του έχει μείνει σχεδόν ο… μισός από τις αποχωρήσεις συμβούλων. Ισχυρή είναι η υποψηφιότητα του Ζαχαρία Ζούπη, ενός καθαρά αυτοδιοικητικού παράγοντα, ο οποίος σήμερα είναι επικεφαλής του συνδυασμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο. Πολύ σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει και η γνωστή δικηγόρος Ειρήνη Μαρούπα, αν αποφασίσει να κατέβει, ενώ πολλοί είναι οι Κερατσινιώτες που πιέζουν τον Χρήστο Σαλαλέ να ηγηθεί μιας ανεξάρτητης κίνησης, δεδομένου ότι έχει πολύ καλό όνομα και είναι άφθαρτος. Από τον χώρο της ΝΔ ενδέχεται να κατέβει ο πρώην δήμαρχος Φώτης Μελάς.

Στον Δήμο Κορυδαλλού ο σημερινός δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης θα επιδιώξει να κερδίσει και για τρίτη θητεία τον δήμο, ωστόσο τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα, αφού έχει να αντιμετωπίσει ισχυρότατους αντιπάλους, ορισμένοι από τους οποίους προέρχονται από τον ίδιο τον συνδυασμό του! Συγκεκριμένα, ο πρώην αντιδήμαρχος Γιάννης Μελάς δουλεύει μεθοδικά εδώ κι έναν χρόνο περίπου, ο πρόσφατα ανεξαρτητοποιηθείς Γιώργος Δημόπουλος καιροφυλακτεί και ήδη έχει επαφές για τη συγκρότηση ψηφοδελτίου ενώ ο προερχόμενος από τη ΝΔ υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Διάκος δηλώνει ότι έχει ακέραιες ελπίδες μια και φιλοδοξεί να συγκεντρώσει τις ψήφους όλου του «δεξιού τόξου» της περιοχής. Το κλίμα για τον δήμαρχο Σταύρο Κασιμάτη δυσκόλεψε ακόμα πιο πολύ μετά τη δημοσίευση πίνακα που έχει τον Δήμο Κορυδαλλού μεταξύ των δέκα πιο υπερχρεωμένων δήμων της χώρας. Το γεγονός έχει δημιουργήσει άσχημο κλίμα στον συνδυασμό του που ούτως ή άλλως φυλλοροεί μια και από τους πέντε πρώτους σε σταυρούς συμβούλους του οι τέσσερις έχουν αποχωρήσει και ετοιμάζεται και ο έκτος, ενώ ο μόνος που τον στηρίζει από τους ισχυρούς (δεύτερος σε σταυρούς) είναι ο αντιδήμαρχος Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, ο οποίος όμως δεν κρύβει την ανησυχία του για τις εξελίξεις αλλά και τον προβληματισμό του για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει η οποία θα πρέπει να συνάδει με τα θέλω και τις προσδοκίες ενός μεγάλου μέρους του κορυδαλλιώτικου λαού που τον ακολουθεί πιστά εδώ και χρόνια και στηρίζει τις επιλογές του. Βέβαια, και στους τρεις παραπάνω δήμους θα υπάρξουν υποψήφιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, ενώ τουλάχιστον σε έναν θα κατεβάσει υποψήφιο και η Χρυσή Αυγή.

Τέλος, στον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη ο σημερινός δήμαρχος Γιώργος Ιωακειμίδης είναι πολύ πιθανό να επανεκλεγεί αφού έχει δείξει σοβαρότητα και συνέπεια, στοιχεία που φαίνεται ότι έχουν εκτιμηθεί από τον κόσμο. Άλλες υποψηφιότητες δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, κινήσεις όμως σίγουρα γίνονται, ιδιαίτερα από την πλευρά του ΚΚΕ που επιδιώκει να συγκροτήσει ισχυρό ψηφοδέλτιο και να κάνει ηχηρή παρουσία σʼ έναν δήμο που παλαιότερα ήταν ένα από τα παραδοσιακά κάστρα του. Είναι άγνωστο τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μια και αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Ιωακειμίδης ρέπει προς αυτήν την κατεύθυνση. Κάτι τέτοιο όμως είναι απόλυτα αναληθές αφού ο συνδυασμός του Ιωακειμίδη είναι υπερκομματικός και μάλιστα πολλά από τα κυριότερα στελέχη του είναι ενεργά μέλη της ΝΔ.


Σχολιάστε εδώ