Πάμε για ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ ΑΦΑΝΙΣΜΟ, λένε στο ΠΑΣΟΚ

Επίσης, για πρώτη φορά, σύμφωνα με πληροφορίες, κατατίθενται και γραπτώς εισηγήσεις από το επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να εξεταστεί το ενδεχόμενο μιας άμεσης προσφυγής στις κάλπες ώστε να αποφευχθεί «ο ολοκληρωτικός αφανισμός», αφού, καθημερινά πια, το κόμμα «αιμορραγεί ακατάσχετα και ξεψυχά». Την ίδια στιγμή εντείνονται εσωτερικά στο ΠΑΣΟΚ οι αντιδράσεις για τη συγχώνευση του κόμματος στους «58», αλλά και για την περιβόητη πολιτική των σκληρών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης του Αντ. Σαμαρά, με «το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου» να «σύρεται» πίσω της και να οδηγείται σε «αφανισμό».

Σύμφωνα μάλιστα με στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που συναντήθηκαν στα μέσα της εβδομάδας σε σπίτι σημαίνοντος στελέχους του κόμματος, στην ημερήσια διάταξη πρέπει να τεθεί και η εύρεση εναλλακτικών προτάσεων και παραμέτρων που θα μπορέσουν να κάνουν διακριτό τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ και θα καθιστούν σαφές ότι διαφοροποιείται από τη «σκληρή, δήθεν μεταρρυθμιστική, ατζέντα του Αντ. Σαμαρά και της ΝΔ». Επισημάνθηκε πως πρέπει να υπάρξει και αυτοκριτική για τη στάση που τήρησε το ΠΑΣΟΚ αλλά και άμεσες αλλαγές, όπως το «χαράτσι» στα ακίνητα, η φορολογική εξόντωση και τα βάρβαρα πρόστιμα που επιβάλλονται, η διάλυση της υγείας, οι ομαδικές απολύσεις στο Δημόσιο (μέσω της περιβόητης αξιολόγησης) κ.ά. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το θέμα του ΣΥΡΙΖΑ και κοινή διαπίστωση όλων των παρισταμένων ήταν πως «οι διαρκείς επιθέσεις μιας ομάδας στελεχών του Μαξίμου και της ΝΔ κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το παραμικρό όχι μόνο είναι άστοχες, αλλά αγγίζουν και τα όρια του φαιδρού». Τονίστηκε, επίσης, πως «δεν είναι δυνατόν και δικά μας στελέχη, προκειμένου να έχουν μισό λεπτό δημοσιότητας, να συναγωνίζονται σε επιπολαιότητα τη σκληρή ομάδα της ΝΔ σε επιθέσεις άνευ ουσίας κατά του ΣΥΡΙΖΑ».

SOS για κάλπες το συντομότερο δυνατόν

Πάντως, υπό το βάρος και του νέου κύματος δημοσκοπήσεων και των ισχνών ποσοστών που καταγράφει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τα μηνύματα που καθημερινά μεταφέρουν στη Χαριλάου Τρικούπη βουλευτές και στελέχη, διαμορφώνεται για πρώτη φορά η αίσθηση στην ηγεσία πως όσο πιο μακριά πάνε οι εκλογές τόσο πιο κοντά στον οριστικό κοινοβουλευτικό αφανισμό βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ. Όπως, μάλιστα, επισημαίνουν κορυφαία στελέχη αλλά και συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, «σήμερα παρατηρείται μια αντίστροφη πορεία από αυτή των εκλογών του Ιουνίου του 2012. Τότε, μετά το άλμα του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο, υπήρχε ένας σταδιακός περιορισμός της επιρροής του, που επέτρεψε στη ΝΔ να είναι πρώτο κόμμα. Αν τότε οι εκλογές ήταν μια βδομάδα μετά, πιθανώς ο ΣΥΡΙΖΑ να έχανε μισή μονάδα ακόμα. Τώρα, όμως, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Κάθε μέρα που περνάει και η κυβέρνηση «χρεοκοπεί», τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ όλο και μεγαλώνουν. Όσο περισσότερο αργούν οι εκλογές τόσο περισσότερο σαπίζουμε ως κυβέρνηση και συγκυβερνών κόμμα. Και, δυστυχώς, επειδή το ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα ο αδύναμος κρίκος, θα πληρώσει και το μεγαλύτερο τίμημα στις εκλογές». Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τα τελευταία 24ωρα συζητήθηκε στη Χαριλάου Τρικούπη το ενδεχόμενο τον Μάιο να γίνουν ταυτόχρονα εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές και οι δημοτικές – περιφερειακές να μεταφερθούν κατά τον Οκτώβριο – Νοέμβριο, αφού κάτι τέτοιο είναι εφικτό θεσμικά και με τους υπάρχοντες νόμους.

Οι «58» καταπίνουν το ΠΑΣΟΚ

Πάντως την ίδια στιγμή στο ΠΑΣΟΚ πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την «απορρόφησή» του από τους «58» αλλά και για τις επιλογές του Βενιζέλου, ο οποίος πλέον -ακόμα και από φίλους του και συνεργάτες του- δέχεται εισηγήσεις και πιέσεις για να φύγει από την ηγεσία (του διαμηνύθηκε πως σε περίπτωση συντριβής στις ευρωεκλογές η ευθύνη θα βαρύνει τον ίδιο, ενώ οι εσωκομματικές εξελίξεις από το βράδυ ακόμα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα είναι ραγδαίες και σαρωτικές) και να διατηρήσει απλώς τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών. Επίσης, στενός φίλος του Βενιζέλου, που αποτελεί και σημαίνον στέλεχος της κίνησης των «58», συνεπικουρούμενος και από τρία – τέσσερα στελέχη της κίνησης, έθεσε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και στο επιτελείο του -με σχεδόν ωμό τρόπο- θέμα αποχώρησής του από την ηγεσία του κόμματος και αυτοδιάλυσης του ΠΑΣΟΚ. Η ίδια αυτή ομάδα εισηγείται παράλληλα στον κ. Βενιζέλο να προωθήσει αμέσως ένα άτομο νέο σχετικά σε ηλικία (35-45 ετών), το οποίο θα αναλάβει το εγχείρημα και θα ηγηθεί του νέου πλέον σχήματος της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Μάλιστα, ο σχεδιασμός προβλέπει η κίνηση αυτή που συγκροτήθηκε να αποκτήσει άμεσα εθνική δικτύωση και μόνιμο χαρακτήρα ώστε να είναι παρούσα πλην των ευρωεκλογών και στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές.

Άναψε φωτιές

Πάντως, στην εκδήλωση των «58» στο Περιστέρι ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης -ο οποίος έχει τεθεί, άτυπα, επικεφαλής της κίνησης, εκφράζοντας το εκσυγχρονιστικό ρεύμα του Κώστα Σημίτη- άναψε φωτιές με τα όσα είπε προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, το τέλος του ΠΑΣΟΚ και την κάθοδο της κίνησης στις ευρωεκλογές με το όνομα Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη.

Κινήσεις κόντρα στον Βενιζέλο

Το ΠΑΣΟΚ, πλέον, βρίσκεται στην πιο δύσκολη καμπή της ιστορίας του και, απειλούμενο από έναν εκλογικό αφανισμό, φαίνεται να έχει διασπαστεί εσωτερικά.

Υπάρχει ήδη μια άτυπη κίνηση που έχει δημιουργήσει ο Κώστας Σκανδαλίδης, στην οποία συμμετέχουν ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, η Φώφη Γεννηματά και κάποια παλαιότερα στελέχη. Η κίνηση αυτή τηρεί αποστάσεις από τις επιλογές της ηγεσίας του κόμματος, επιθυμεί να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την Αριστερά, ωστόσο διαφωνεί για το πώς πρέπει να γίνουν οι επαφές με την κίνηση των «58». Στην κίνηση αυτή φαίνεται να συγκλίνουν -με όρο να μη χάσουν τα προσωπικά προνόμια- και οι Θάνος Μωραΐτης, Φίλιππος Σαχινίδης, οι οποίοι, όμως, διαφωνούν με το ενδεχόμενο σύμπραξης με τους «58». Μια δεύτερη κίνηση αποτελείται από τα νεότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος είναι κατά της μετεκλογικής σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμεί τη συνεργασία με την κίνηση των «58», δημοψήφισμα για την επιλογή των υποψήφιων ευρωβουλευτών και «βελούδινη» διαδοχή του Βενιζέλου, με νέο ηγέτη από τη γενιά των 40άρηδων. Πάρις Κουκουλόπουλος, Γιάννης Δατσέρης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρίσκονται κοντά σε αυτή την κίνηση, ενώ φαίνεται να έχει ανοίξει ένας παρασκηνιακός διάλογος για τον επόμενο επικεφαλής της νέας

Μια τρίτη κίνηση εντός του ΠΑΣΟΚ αποτελείται από τους «75» του Μιχάλη Καρχιμάκη, στην οποία, μάλλον, συζητούν για να συμμετάσχουν και στελέχη όπως η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά και αρκετοί πρώην υπουργοί του Γιώργου Παπανδρέου, όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Πάντως, ο κ. Βενιζέλος, που το τελευταίο διάστημα έλειπε σε ταξίδια στο εξωτερικό λόγω των υποχρεώσεών του ως ΥΠΕΞ, φέρεται να διαμήνυσε μέσω συνεργατών του ότι «σε κάθε περίπτωση δεν θα επιτρέψει παιχνίδια που υπονομεύουν την ενότητα και την προοπτική του Κινήματος». Στο πλαίσιο της επανασυσπείρωσης και της ενίσχυσης της οργανωτικής δομής του κόμματος εντάσσεται και η εκδήλωση που θα λάβει χώρα την Κυριακή στο Ξενοδοχείο Caravel όπου ο κ. Βενιζέλος θα μιλήσει σε βουλευτές, μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, στελέχη από όλες της Νομαρχιακές Οργανώσεις και μέλη από τους τομείς του ΠΑΣΟΚ.

Στην ομιλία του θα κάνει εκτενή αναφορά στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και θα περιγράψει τους στόχους του κόμματος τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σε φορτισμένο κλίμα συνεδρίασε χθες το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ…


Σχολιάστε εδώ