Ομοσπονδία με «δύο ιδρυτικά κράτη»

Ενώ οι δύο Κοινότητες της Κύπρου και ο ΟΗΕ ψάχνουν τρόπους για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος που θα καθορίζει τη βάση των συνομιλιών στο Κυπριακό, ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, με δηλώσεις του την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκλεισε την πόρτα της επανένωσης του νησιού υποστηρίζοντας μια λύση ομοσπονδίας με «δύο ιδρυτικά κράτη» (two founded states). Η διάσκεψη Τύπου ήταν κοινή με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και πραγματοποιήθηκε παρουσία του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Είχαν προηγηθεί οι επαφές Ερντογάν με τους άλλους δύο αξιωματούχους της ΕΕ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αντίστοιχα.

Μιλώντας για τη λύση του Κυπριακού ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι η τουρκική πλευρά ήταν πάντα θετική σε μια λύση ομοσπονδίας με «δύο ιδρυτικά κράτη» τονίζοντας ότι «οποιαδήποτε άλλη λύση δεν μπορεί να μπει στο τραπέζι». Ταυτοχρόνως, εξέφρασε την προσδοκία να είναι το ίδιο θετική και η ελληνοκυπριακή πλευρά όσο η τουρκική.

Ερωτηθείς ο κ. Σουλτς για το θέμα της εκπροσώπησης των Τουρκοκυπρίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέρθηκε σε «πολίτες του βόρειου τμήματος» (citizens of the northern part) και πρόσθεσε ότι κατά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «συζήτησε πώς

θα μπορούσε να εκλεγεί κάποιος από τον Βορρά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Και πρόσθεσε: «Η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε ολόκληρη στην ΕΕ και η πραγματικότητα είναι ότι η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.

Εάν με ρωτάτε πώς να εξηγήσω την κατάσταση, σας λέω ότι δεν έχω τρόπο και εργαλείο για να το κάνω» (δηλαδή την εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων εκτός Κυπριακής Δημοκρατίας).

Τα δημοψηφίσματα

Τον λόγο πήρε ο τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η ένταξη των Ελληνοκυπρίων, όπως αποκαλούσε την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι αντίθετη με το κοινοτικό κεκτημένο και με το διεθνές δίκαιο. Στην Κύπρο, είπε, είχαν πραγματοποιηθεί δημοψηφίσματα και οι Τουρκοκύπριοι είπαν ναι κατά 67% ενώ οι Ελληνοκύπριοι είπαν όχι κατά 76%. Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, κακώς εντάχθηκαν μετά από αυτό το αποτέλεσμα οι Ελληνοκύπριοι στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι με τη λύση αυτή ο τουρκικός στρατός θα έφευγε από την Κύπρο. Ο «Νότος», επισήμανε ο τούρκος πρωθυπουργός, δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκυπρίους και το σύνολο του νησιού.

Επένδυση στον Αναστασιάδη!

Ο Μάρτιν Σουλτς επενέβη εκ νέου τονίζοντας ως εκπρόσωπος θεσμού της ΕΕ, ότι είναι ολόκληρη η Κύπρος που εντάχθηκε στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι ο πληθυσμός της Βόρειας Κύπρου πρέπει να έχει τα οφέλη της ΕΕ. Και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αρνηθεί ότι με το Σχέδιο Ανάν θα τερματιζόταν η διχοτόμηση, αλλά, όπως είπε: «Ο κ. Αναστασιάδης, που δεν ήταν τότε Πρόεδρος και είναι σήμερα, ήταν υπέρ του Σχεδίου Ανάν. Με αυτό θέλω να πω ότι υπάρχει ανοικτό παράθυρο για διάλογο».

Παίχτη κλειδί…

Ο κ. Ερντογάν είχε συνομιλίες, εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρχικά με τον πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς και εν συνεχεία με τους αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Όπως είπε ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, συζητήθηκαν θέματα που αρχίζουν από τον διαχωρισμό των εξουσιών ως το Κουρδικό και την κρίση στη Συρία και βεβαίως την τουρκική ενταξιακή πορεία και τη δυνατότητα ανοίγματος των κεφαλαίων 23 και 24 για τη δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα, καθώς και το 15 για την ενέργεια. Ο κ. Σουλτς χαρακτήρισε την Τουρκία «παίχτη κλειδί» για την ΕΕ.


Σχολιάστε εδώ