ΟΓΔΟΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΖΙΜ ΛΟΝΤΟΣ…

Άλλωστε, ο υπογράφων δεν ανήκε ποτέ στην (πλουσιότατη) ομάδα των συναδέλφων, οι οποίοι -μη λέμε ονόματα- γράφουν πάρα πολλά, όταν δεν έχουν να πουν τίποτα!

Αυτές τις «ήρεμες ημέρες», λοιπόν, ανατρέχω στο παρελθόν (βαθύ ή σχετικά σύγχρονο δεν έχει και μεγάλη σημασία), ξεφυλλίζοντας το εξαιρετικά χρήσιμο (για το σινάφι μας) sports data του στατιστικολόγου Κώστα Γαλάνη. Συχνά βοηθάει να ανασύρεις από τον «πυθμένα» της μνήμης γεγονότα που αποτέλεσαν σπουδαία ιστορικά ντοκουμέντα και που -στην εποχή τους- άντεχαν για καιρό.

Μικρό παράδειγμα στη σελίδα της εβδομάδας που ξεκινά αύριο.

Ο Γαλάνης έχει κωδικοποιήσει τα εξής:
• 27 Ιανουαρίου: Το 1965 σημειώθηκε η μεγαλύτερη σε σκορ ήττα του ΠΑΟΚ από τον Ολυμπιακό, με σκορ 0-4. Χρειάστηκε να περάσουν 11 χρόνια για να πάρει ρεβάνς ο ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη επίσης με σκορ 4-0, σε ματς που ο Γιώργος Κούδας πέτυχε δύο γκολ (και από ένα οι Τερζανίδης-Γκουερίνο).
• 30 Ιανουαρίου: Το 2007 φεύγει από τη ζωή, στα 73 του χρόνια, ο δημοφιλής ηθοποιός Νίκος Κούρκουλος. Λίγοι από τους νεαρούς οπαδούς του Παναθηναϊκού γνωρίζουν, ίσως, ότι ο Κούρκουλος υπήρξε παίκτης του «τριφυλλιού» την τριετία 1950-1953 και ότι τον πίστευε πολύ ο βρετανός προπονητής Χάρυ Γκέιμ. Έμελλε να σταματήσει το ποδόσφαιρο καθώς τον ανακάλυψε ο Νίκος Φώσκολος και του εμπιστεύτηκε πλήθος ρόλων, πότε σκληρού και άλλοτε γοητευτικού εραστή, έως ότου τον ανακαλύψει μια πλούσια κυρία ονόματι Μαριάννα Λάτση. Λεπτομέρεια με σημασία: Λίγο μετά το ντεμπούτο του Κούρκουλου στο γήπεδο της Λεωφόρου (1951), ο Φώσκολος ήταν αυτός που μετέδωσε για πρώτη φορά ποδοσφαιρικό ματς από το ραδιόφωνο!
• 31 Ιανουαρίου: Το -πολύ μακρινό- 1934, 20.000 θεατές (!) παρακολούθησαν -σε αγώνα πυγμαχίας στο Σικάγο- τον ελληνικής καταγωγής Τζιμ Λόντος να κερδίζει με πτώση τον (πιθανώς Ιταλό) Τζο Σαβόλντι. Ο Τζιμ Λόντος, για αρκετά χρόνια στη συνέχεια, θα πρωταγωνιστούσε στα πρωτοσέλιδα των (ελληνικών) εφημερίδων για τους μεγαλειώδεις άθλους του στα ρινγκ του εξωτερικού, ακόμη και όταν είχε ηττηθεί σε κάποια ματς… Προφανώς, οι εκδότες βιάζονταν να τυπώσουν τα ιλιγγιώδη ρεπορτάζ και έτσι δεν διασταύρωναν την είδηση, εν ονόματι της δίψας του αναγνωστικού κοινού για μεγαλεία…

Ο Τζιμ Λόντος υπήρξε, βεβαίως, πρωτοπόρος του ελληνικού θάρρους και της αναμφισβήτητης δύναμης πολύ πριν τον διαδεχτούν ο διάσημος Απόστολος Σουγκλάκος, ο Μπέλεσης, ο Μπουράνης, ο αινιγματικός «Μασκοφόρος», ο σπουδαίος Θανάσης Καμπαφλής και αρκετοί (κυρίως Μανιάτες) παλαιστές-πυγμάχοι, οι οποίοι αγωνίζονταν για ένα πιάτο φασολάδα στη μάντρα του Χρυσοστομίδη στα ηρωικά Ταμπούρια…


Σχολιάστε εδώ