Με τον φόβο του Ξηρού
Η κυβέρνηση, που δέχεται τις έντονες επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τα περιθώρια δράσης των τρομοκρατών, προχώρησε στην επικήρυξή τους με 4 εκατ. ευρώ. Τον Χρ. Ξηρό, τον Ν. Μαζιώτη, τη σύντροφό του Π. Ρούπα και τους δράστες της διπλής δολοφονίας στο Ν. Ηράκλειο έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Ο συναγερμός των αρχών «χτυπάει κόκκινο» μετά την επιστολή- μανιφέστο του Χρ. Ξηρού και το βίντεο στο οποίο διατυπώνει απειλές κατά πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων κ.ά. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς τόνισε ότι «δεν θα μας σταματήσουν οι απειλές των τρομοκρατών που η Αστυνομία τους συλλαμβάνει, η Δικαιοσύνη τους δικάζει κι ένα σαθρό σύστημα τους αφήνει να φεύγουν ανενόχλητοι». Παράλληλα έδωσε εντολή για αυστηροποίηση του πλαισίου των αδειών των κρατουμένων. Ωστόσο, όσο καθυστερεί η σύλληψη του Χρ. Ξηρού τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι για ένα νέο αιματηρό τρομοκρατικό χτύπημα.
«Πόλεμος»
Το ζήτημα της τρομοκρατίας προκαλεί εντάσεις σε πολλά επίπεδα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν τη δυσφορία τους για την απόδραση του Χρ. Ξηρού και σε καθημερινή βάση καλούν την κυβέρνηση να τον συλλάβει και να τον οδηγήσει ξανά στις φυλακές. Αδράνεια καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητεί τις παραιτήσεις των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, κατηγόρησε τους τρομοκράτες ότι με τη δράση τους διευκολύνουν την «τρομολαγνεία» και τον κρατικό αυταρχισμό, ενώ ο Μ. Γλέζος υποστήριξε ότι το σύστημα άφησε ελεύθερο τον Χρ. Ξηρό. Το ΚΚΕ μίλησε για «προβοκάτορες της 17Ν» που αξιοποιούνται για να πλήξουν το εργατικό κίνημα. Ο πόλεμος μαίνεται και στις τάξεις των μελών της «17Ν», με τον Αλ. Γιωτόπουλο να κάνει λόγο για «ευνοϊκή μεταχείριση» του Χρ. Ξηρού στις φυλακές ενώ τον κατηγορεί, εμμέσως πλην σαφώς, ως «συνεργάτη της ΕΥΠ». Ο Δ. Κουφοντίνας δηλώνει ότι η «17Ν» τελείωσε, σκόρπισε και πως κανένας δεν δικαιούται να μιλάει για λογαριασμό της οργάνωσης. Ο Σ. Ξηρός κάλεσε τον αδελφό του να μην επιχειρήσει οποιοδήποτε χτύπημα και να επιστρέψει στις φυλακές.
Στον αέρα…
Ασφυκτικές πιέσεις για την προώθηση των προαπαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων δέχεται η κυβέρνηση με την «τρόικα» να καθυστερεί για τον λόγο αυτό το ταξίδι της επιστροφής στην Αθήνα. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας εμφανίζεται αισιόδοξος («φθάνουμε στο τέλος των διαπραγματεύσεων»), αλλά οι πληροφορίες που φθάνουν από τις Βρυξέλλες είναι κάτι περισσότερο από ανησυχητικές. Σύμφωνα με αυτές, οι δανειστές, πέραν των άλλων, ζητούν να υπάρξει κι ένα προσύμφωνο για τα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014 αλλά και της διετίας 2015-2016. Επί τάπητος θα τεθούν και ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, όπως η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, οι ομαδικές απολύσεις κ.ά. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι τέτοια μέτρα δεν περνάνε από τη Βουλή αλλά και η ίδια δεν προτίθεται να τα καταθέσει προς ψήφιση. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία το αργότερο μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου ώστε το Eurogroup, που θα συνεδριάσει την ημέρα εκείνη, να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης του Δεκεμβρίου. Την ίδια στιγμή, από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, διακινούνται σενάρια για νέο πακέτο βοήθειας (14 δισ.) που θα συνοδευτεί από νέο Μνημόνιο και νέα μέτρα. Από το υπουργείο Οικονομικών επιμένουν ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και ως εκ τούτου δεν θα χρειασθεί νέο πρόγραμμα βοήθειας. Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν αναπόφευκτο το νέο Μνημόνιο και επιτίθενται με σφοδρότητα στους κ. Σαμαρά και Στουρνάρα.
Άνοιξε «τρύπα»
Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την «τρόικα» θα διεξαχθούν στη σκιά της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται παράνομη η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τις περικοπές, με αναδρομικό χαρακτήρα, στις αποδοχές των ένστολων. Απόφαση που είναι πολύ πιθανό να συμπαρασύρει και άλλους κλάδους εργαζομένων στον στενό δημόσιο τομέα (πανεπιστημιακούς κ.ά.). Η κυβέρνηση περιμένει να καθαρογραφεί η απόφαση, επισημαίνει όμως ότι θα τη σεβαστεί και θα επιστρέψει τα χρήματα. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει αναστάτωση καθώς φέρνει τα πάνω κάτω στους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου. Συγκεχυμένες είναι οι εκτιμήσεις ως προς το ύψος του ποσού, ορισμένοι μιλούν για 500 και πλέον εκατ. ευρώ, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για 1 δισ. και προανήγγειλε ισοδύναμα μέτρα. Ζήτημα εγείρει και η «τρόικα» και πιέζει προς τη λήψη μέτρων για την κάλυψη του κενού που θα προκύψει.
Στην αναμονή…
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις και στο σκάνδαλο με τα επισφαλή δάνεια του Ταχ. Ταμιευτηρίου. Το ελληνικό κράτος επισπεύδει τις διαδικασίες για την έκδοση του Άγγ. Φιλιππίδη και την περασμένη Τετάρτη απέστειλε όλα τα απαραίτητα έγγραφα στο τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Παραμένει, ωστόσο, αδιευκρίνιστο το πότε ακριβώς θα εκδοθεί στην Ελλάδα, αφού οι αρχές της γειτονικής χώρας δεν δείχνουν να βιάζονται. Το ζεύγος Γριβέα – Βάτσικα εντοπίσθηκε και συνελήφθη στη Μ. Βρετανία, όπου του απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα ενώ υποχρεώθηκε στην καταβολή εγγύησης ύψους 100.000 λιρών. Η τύχη τους θα κριθεί στη δίκη που ορίσθηκε για τις 2 Φεβρουαρίου, αλλά θεωρείται απίθανο οι βρετανικές αρχές να αποφασίσουν την άμεση έκδοσή τους στη χώρα μας.