ΚΑΤΩ στον ΠEΙΡΑΙΑ

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Χαράλαμπος Τουμπέκης, μιλώντας στο «Π» για το θέμα αυτό, τόνισε ότι δεν πρόκειται για κάτι μαγικό, ή εξωπραγματικό. Πρόκειται για το αυτονόητο. Δηλαδή τη σωστή διαχείριση, τον περιορισμό των δαπανών, τον έλεγχο των εξόδων και την αξιοποίηση των εσόδων στο έπακρο. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, ο δήμος σήμερα πληρώνει στην ώρα τους όλους τους εργαζόμενους, τακτοποιεί τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τα Ταμεία, πληρώνει τους πιστωτές του και καταφέρνει να κάνει κι ένα σημαντικό έργο, σε μία περίοδο που η Ελλάδα βρίσκεται σε απίστευτη οικονομική δίνη. Το 2012 ο δήμος είχε πλεόνασμα 5.418.717 ευρώ και το 2013 10.822.657 ευρώ.

// Δωρεάν ασύρματο ίντερνετ θα έχουν όλα τα σημεία του Πειραιά μέσα στις επόμενες μέρες. Μέχρι τώρα είχε το κέντρο και κάποιες διπλανές περιοχές. Τώρα θα έχει όλη η πόλη. Ήδη ο δήμαρχος συνεννοήθηκε με τον γενικό γραμματέα Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων Μ. Δασκαλάκη να του στείλει κατάλογο με όλα τα σημεία της πόλης που θα πρέπει να δημιουργηθούν οι υποδομές προκειμένου να υλοποιηθεί άμεσα ο σχεδιασμός και να αποκτήσει όλη η πόλη δωρεάν ίντερνετ.

// Πιο κοντά την πόλη στο λιμάνι θέλει να φέρει η Δημοτική Αρχή. Γιʼ αυτό σχεδιάζει την κατασκευή πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου κατά μήκος της Ακτής Μιαούλη για να μπορεί όποιος θέλει να περπατάει, να κάνει περιπάτους ή ποδήλατο, γύρω από το λιμάνι. Τα κάγκελα θα μείνουν μόνο όπου είναι απολύτως απαραίτητα για την ασφάλεια των λιμενικών δραστηριοτήτων.

// Επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Πειραιά τα όσα είχαμε γράψει την περασμένη Κυριακή σχετικά με το εργοτάξιο της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ στην οδό Αιτωλικού. Όπως είπε, μιλώντας στο Κανάλι 1, η Αιτωλικού δεν θα κλείσει. Θα υπάρχει μία λωρίδα κυκλοφορίας για να μην νεκρώσει η συγκεκριμένη γειτονιά. Επίσης δεν θα γίνει το εργοτάξιο που είχε προγραμματιστεί στην οδό Γυθείου, και θα γίνουν οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις για να ενωθεί η Αιτωλικού με τη Βλαχάκου.

// «Τα Δικαστήρια δεν πρόκειται να φύγουν από τον Πειραιά, ό,τι και να γράφεται, ό,τι και νʼ ακούγεται, δεν μετράει. Μετράει μόνο η εντολή του πρωθυπουργού στον υπουργό Δικαιοσύνης και σε εμένα να φροντίσουμε να μη φύγουν τα δικαστήρια από το κέντρο της πόλης». Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο δήμαρχος Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος παρεμβαίνοντας σε τηλεοπτική εκπομπή, στην οποία είχε ειπωθεί ότι τα Δικαστήρια θα φύγουν. Είπε ότι με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου επισκέφθηκαν τα κτίρια που διαθέτει ο δήμος, προκειμένου να επιλεγεί το πιο κατάλληλο για τα δικαστήρια του Πειραιά.

// Τον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη επισκέφτηκε την περασμένη Τετάρτη στο σπίτι του ο δήμαρχος Πειραιά, μετά από πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο Μίκης πριν λίγο καιρό. Ο Μιχαλολιάκος ευχαρίστησε τον Μίκη Θεοδωράκη για την προσφορά του στην πατρίδα και για το πνεύμα ελευθερίας που τον διαπνέει, και του ανέλυσε τις πολιτιστικές δραστηριότητες που γίνονται στην πόλη. Ο Μίκης μίλησε για τα δύσκολα χρόνια της νιότης του, για το δέσιμό του με την πόλη, για τους αγώνες και τα συναισθήματά του και ανατρέχοντας στο παρελθόν θυμήθηκε τις δημιουργικές μουσικές του στιγμές, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ο Β. Μιχαλολιάκος μίλησε για την απόφασή του να χτίσει το Ρολόι του Πειραιά και ο Μίκης θυμήθηκε όμορφες στιγμές στο παλιό Ρολόι και συμφώνησε στη δημιουργία του χωρίς να χάσει τα αρχιτεκτονικά του χαρακτηριστικά.

// Με μία εντυπωσιακή εκδήλωση ο Όμιλος UNESCO Πειραιά και Νήσων έκοψε την πίτα του στην Κοινωνική Δομή Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, που έχει δημιουργήσει στη Νίκαια. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο δήμαρχος Νίκαιας Γ. Ιωακειμίδης και ο αντιπεριφερειάρχης ΕΣΠΑ και Καινοτομίας Λ. Αθανασιάδης, καθώς και εκπρόσωποι των χορηγών της Δομής. Ο πρόεδρος του Ομίλου Γ. Μαρωνίτης και ο δήμαρχος Γ. Ιωακειμίδης, σε κοινή δήλωσή τους, τόνισαν: «Έχουμε δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο αλληλεγγύης και ανθρωπιάς που στηρίζει εκατοντάδες οικογένειες που πλήττονται από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης αποδεικνύοντας ότι με όσα μέσα διαθέτει καθένας από εμάς μπορεί να συνεισφέρει και να προσφέρει στον συνάνθρωπό του που ζει στο σκοτάδι.

// Την απαλλαγή των τρίτεκνων οικογενειών, από τα τροφεία στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Πειραιά, από την αρχή του χρόνου, αποφάσισε ο δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος, μετά τη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο του «Συλλόγου Γονέων με Τρία Παιδιά» Θεοκλήτη Μεσουρίδου, την υπεύθυνη του Γραφείου Πειραιά Μαρία Περδικούρη και την αντιδήμαρχο Βρεφονηπιακών Σταθμών και Μέριμνας Υπερηλίκων Ευαγγελία Σαρρή. Ο κ. Μιχαλολιάκος, μετά τη συνάντηση, δήλωσε: «Αποφασίσαμε την απαλλαγή των τρίτεκνων οικογενειών από τα τροφεία στους βρεφονηπιακούς μας σταθμούς. Είναι το ελάχιστο προς την τρίτεκνη οικογένεια, η οποία αποτελεί την ελπίδα στην αναγέννηση της χώρας μας και στη λύση του δημογραφικού μας προβλήματος».

// Προεκλογικό αγώνα όμως δεν έχουμε μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Έχουμε και για τις εκλογές των δικηγόρων που θα γίνουν στις 23 Φεβρουαρίου. Το πιο συγκροτημένο ψηφοδέλτιο μέχρι στιγμής στον Πειραιά έχει ένας από τους δικηγόρους της νέας γενιάς που ωστόσο έχει καταφέρει να διακριθεί για το ήθος και την ακεραιότητά του, ο Παναγιώτης Πετρόπουλος, που κατεβαίνει ανεξάρτητος, με επιτελείο που εκφράζει όλες τις τάσεις. Άλλες υποψηφιότητες που έχουν καταγραφεί είναι της κ. Φλωροπούλου, που φιλοδοξεί να πάρει τις ψήφους των δικηγόρων που πρόσκεινται προς τη ΝΔ, του κ. Σταματογιάννη, ο οποίος θα κατέβει επικεφαλής του συνδυασμού του σημερινού προέδρου Στ. Μανουσάκη που δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία, του Γιάννη Καρδαρά, που θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Κλάπα που προέρχεται κι αυτός από τον χώρο της Αριστεράς, αλλά δεν πέτυχε να έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.


Σχολιάστε εδώ